Streamen op vakantie doe je met deze tips optimaal

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 april 2021 08:57

How To

Je favoriete series en films streamen doe je tegenwoordig gemakkelijk buiten de deur, dus ook wanneer je op vakantie bent. Zo mis je evenzeer geen live sportwedstrijden meer. Op deze pagina hebben we wat tips voor je verzameld waardoor streamen op vakantie vlekkeloos verloopt. Je snelle wifi-netwerk laat je immers thuis, dus wat nu?

Om te streamen ben je grotendeels afhankelijk van een actieve internetverbinding, hoewel de Netflix-app je tegenwoordig bepaalde series ook laat downloaden om later - dus op de camping - offline te kijken. Dit geldt dan weer niet voor websites zoals NPO Start, laat staan voor live uitzendingen zoals de Tour de France.  

Tablets zijn uitermate geschikt voor streaming op vakantie. Die hebben immers een mooi groot scherm, maar zijn toch plat genoeg om in elke koffer te stoppen. Kijken op een laptop of smartphone is uiteraard ook gewoon een optie.

Wifi van de camping

Zo’n beetje iedere moderne camping heeft wifi. Deze service zit bij de prijs van de kampeerplek inbegrepen of gasten betalen hiervoor een dag- of weekprijs. Je ontvangt op de meeste vakantieparken een code waarmee je met een beperkt aantal apparaten het web op kunt.

Houd er rekening mee dat er een behoorlijke bandbreedte is vereist om tv-uitzendingen via internet te streamen, zeker in full hd. Dat laat op veel vakantieadressen vanwege het uitgestrekte gebied helaas te wensen over. Het ligt er ook aan of je kampeerplaats een gunstige centrale ligging heeft. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.

Wifi-hotspot creëren

Is de wifi-dekking op de camping ondermaats of wil je er niet voor betalen? Je creëert met een smartphone in een handomdraai een wifi-hotspot. 

De smartphone maakt verbinding met het rappe 4G- of 5G-netwerk en straalt een eigen wifi-netwerk uit. Vervolgens kun je op het ruime scherm van een tablet, laptop of smart-tv uitzendingen streamen.

Bedenk wel dat je hiermee de databundel van je mobiele telefoonabonnement aanspreekt. Houd grofweg rekening met een dataverbruik van 1 GB per uur tv-kijken. Deze optie is dan ook vooral interessant voor mensen met een ruim/onbeperkt mobiel internetabonnement.

Wifi-hotspot iPhone

Wil je zo’n mobiele hotspot eens proberen? Ga op een iPhone naar Instellingen en Persoonlijke hotspot. Zodra je de optie Anderen mogen verbinden inschakelt, kun je een eigen wifi-wachtwoord opgeven.

Wifi-hotspot Android

Bezit je een Android-toestel, dan duik je eveneens in de instellingen. De exacte stappen kunnen per type smartphone verschillen. Op de meeste Android-toestellen vind je de functie via Instellingen, Wifi en netwerk, Hotspot en tethering, waarna je een netwerknaam en wachtwoord opgeeft. Na activatie van de hotspot kunnen andere apparaten verbinding maken met het nieuwbakken wifi-netwerk.

Mifi-router kopen

Met een mifi-router creëer je bij de kampeerplek een permanent wifi-netwerk. Het enige dat je nodig hebt, is een simkaart met een actief mobiel internetabonnement. Een zogeheten data only-abonnement bij een provider komt hierbij goed van pas. 

De mifi-router pikt het 4G- of 5G-signaal op en straalt een wifi-netwerk uit. Sommige modellen bezitten een ethernetpoort, zodat je bijvoorbeeld een laptop of smart-tv bekabeld kunt aansluiten.  De meeste mifi-routers werken op een interne accu, zodat je ook op plekken zonder netvoeding wifi-dekking realiseert. 

Streamen maar!

Als je internetverbinding op de kampeerplek eenmaal goed werkt, kun je onbelemmerd televisie streamen. Op mobiele toestellen gebruik je  hiervoor de app van je tv-provider, bijvoorbeeld KPN Interactieve TV of Ziggo GO. Verder zijn deze online tv-diensten ook via een browser bereikbaar. 

Ondersteunt je tv-provider geen mobiele app of heb je geen abonnement? Via de NPO-app hebje gratis toegang tot de NPO-zenders en diverse themakanalen. Verder is een abonnement op NLZiet een prijsvriendelijke optie. Dat kost 7,95 euro per maand en je hebt er zowel thuis als op de camping iets aan. Via deze dienst kijk je online naar 34 Nederlandse kanalen, terwijl je tv-programma’s een jaar lang kunt terugzien.

Verder zijn er nog tal van streamingdiensten die los van een tv-abonnement werken. Denk aan Netflix, Disney Plus, Amazon Prime en vele anderen. Er is altijd wel iets te kijken, wat zeker een uitkomst is bij - met name - vakantie in het binnenland. Op regenachtige dagen hoef je je alsnog niet te vervelen!

0 Reactie(s) op: Streamen op vakantie doe je met deze tips optimaal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.