Switchen tussen muziekstreamingdiensten doe je zo

Door: redactie-computertotaal | 23 mei 2016 07:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De concurrentie tussen streamingdiensten voor muziek is al geruime tijd losgebarsten. Het zijn inmiddels helaas allemaal eigen ecosystemen met geen officiële mogelijkheden om je afspeellijsten te exporteren of te importeren tussen diensten. Wij zetten de onofficiële opties uiteen.

In dit artikel geven we je de mogelijkheden om te switchen tussen de drie populairste muziekdiensten: Spotify, Apple Music en Google Play Music. Dat kan op een aantal onofficiële manieren, waarbij je de afspeellijsten en dus de muziek van de ene dienst mee kunt nemen naar de andere dienst. Bovendien leggen we je uit hoe de verschillende diensten omgaan met je lokale muziekcatalogus en hoe je die kunt integreren met de streamingdienst. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

01 Waarop letten bij het overstappen?

Als je graag een andere streamingdienst wilt proberen en je huidige muziekcollectie van de andere dienst mee wilt nemen, zorg dan voor wat overlap tussen de verschillende diensten. Om de afspeellijsten te kunnen exporteren, is vaak een lopend abonnement op de oude dienst nog vereist, iets wat geldt voor alle drie de populaire diensten. Alleen bij Spotify is er een omweggetje mogelijk. Als je toevallig iemand kent die ook Spotify Premium heeft, kun je vragen of hij of zij zich wil abonneren op je oude afspeellijst en kun je op die manier zo toch de muziek meenemen. Om je te abonneren de afspeellijst van iemand anders in Spotify, zoek je op die persoon en ga je naar Openbare afspeellijsten. Klik op de drie puntjes bij de afspeellijst als je er met de muis overheen gaat en kies voor Volgen.

Verder is het letten op goede deals. Als je een Chromecast hebt, is de kans groot dat je Spotify en Google Play Music gratis drie maanden kunt proberen, dat is dus zes maanden gratis naar muziek luisteren. Om die aanbieding te claimen, moet je alleen even de Chromecast-app downloaden. Verder is er niet veel om op te letten als je overstapt.

01 Klik op Volgen om de afspeellijst van een ander te kunnen importeren.

Van Spotify naar Google Play Music

02 Exporteren voorbereiden

Als je van Spotify wilt overstappen naar Google Play Music, is daarvoor een handig en gratis javascript voor genaamd Portify.JS. Het script is door de ontwikkelaar alleen getest in Google Chrome, dus zorg dat je die browser klaar hebt staan. Voordat je begint, schakel extensies die advertenties blokkeren tijdelijk uit en zet ook andere privacy-extensies uit: deze verstoren de werking van het script. Wij moesten bijvoorbeeld Privacy Badger en uBlock Origin uitschakelen om door te kunnen gaan.

Je kunt alle extensies in Chrome controleren door op het icoontje met de drie streepjes te klikken (rechtsboven) en te kiezen voor Meer hulpprogramma's / Extensies. Een extensie schakel je uit door op het vinkje naast Ingeschakeld te klikken. Ook is het nodig om Google Play Music even in het Engels in te stellen. Hiervoor klik je op je gebruikersicoon rechtsboven en daarna op Mijn account. Kies voor Taal en invoertools en klik op Taal. Klik op Een andere taal toevoegen, selecteer English uit de lijst en klik op OK. Klik op het pijltje omhoog naast English om de taal als standaard in te stellen.

02 Zorg ervoor dat bijvoorbeeld uBlock en Privacy Badger uitgeschakeld zijn voordat je begint.

03 Spotify-token

Vervolgens ga je naar deze pagina, klik je onder het kopje Instructions (For Chrome) op en sleep je de link Portify.JS naar de bladwijzerbalk. Heb je die niet aanstaan, dan kun je die weergeven door in Chrome een nieuw tabblad te openen en op de balk net onder de adresbalk te klikken met de rechtermuisknop. Kies nu voor Bladwijzerbalk weergeven. Daarna sleep je die link daar naartoe.

Nu ga je naar deze url en klik je op de net toegevoegde link. Er opent een dialoogvenster waarin wordt gevraagd om een zogenaamd oauth-token. Hiermee kan het script je Spotify-playlists straks ophalen. Klik op HERE om naar de Spotify-website te gaan en klik op Get OAUTH Token. Vink bij Relevant scopes de bovenste optie playlist-read-private aan en klik op Request Token. Het is nu nodig om in te loggen in Spotify, klik daarna op OK om door te gaan. Het veld OAuth Token is nu gevuld met willekeurige tekens. Selecteer het hele veld en kopieer de waarde.

03 Het aanvragen van een Spotify-API-token dat Portify.JS nodig heeft om toegang te krijgen tot je afspeellijsten.

04 Im- en exporteren

Ga terug naar Google Play Music en klik daar op OK. Plak het token en klik opnieuw op OK. Klik nu op My Spotify Playlists als je je eigen afspeellijsten wilt overzetten. Je kunt nu een voorvoegsel invullen voor je afspeellijsten, zodat je weet welke vanuit Spotify afkomstig zijn. Je kunt dit veld ook leeglaten. Wij vullen spotify- als voorvoegsel in en klikken opnieuw op OK. De afspeellijsten worden nu geïndexeerd.

Er verschijnt opnieuw een melding met de vraag of je enige afspeellijsten wilt overslaan of simpelweg alles wilt importeren. Klik op Yes om zelf te kiezen en per afspeellijst kun je nu aangeven of je die wilt meenemen door op Copy It te klikken of wilt overslaan met Skip It. Eenmaal klaar, gaat het script aan de slag en maakt het automatisch de afspeellijsten aan. Vervolgens wordt gezocht naar elk nummer en wordt die automatisch toegevoegd aan de lijst. Klik nergens op de pagina om het proces niet te verstoren. Als je van tabblad wisselt, wordt het geheel gepauzeerd. Op het einde verschijnt een dialoog dat het proces is voltooid met daarna de totale tijd die het kostte. Het geheel duurt ongeveer 1 seconde per nummer, dus dat is vrij lang.

04 Portify.JS geeft de mogelijkheid een voorvoegsel aan de naam van de geïmporteerde afspeellijsten toe te voegen, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden.

0 Reactie(s) op: Switchen tussen muziekstreamingdiensten doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.