Toekomstige keuken is 'simpel' tafelblad

Door: De Telegraaf | 21 april 2015 14:08

Algemeen

Een keukentafel die zowel dienst doet als speelplek voor de kinderen, aanrechtblad, gasfornuis en eettafel. Zo ziet Ikea de keuken van de toekomst.

De Zweedse meubelgigant heeft voor zijn Concept Kitchen samengewerkt met studenten Industrieel Design van de TU Eindhoven en van de Universiteit van Lund.  Uitkomst is een keuken die niet alleen ruimtebesparend is, maar ook voedselverspilling tegen kan gaan en zorgt dat iedereen verandert in een keukenprins(es). Zodra een gebruiker voedsel op het tafelblad legt wordt dit herkend door een boven de tafelhangende camera en projector. Op de tafel worden vervolgens recepten geprojecteerd met de al op tafel liggende ingrediënten. Bovendien zorgt een koelsysteem er voor dat de plek waar bijvoorbeeld verse vis wordt neergelegd koel blijft. Mocht je tijdens het koken een kop thee drinken, zorgt een verwarmingssysteem er juist voor dat je thee warm blijft. Het tafelblad helpt ook voorkomen dat een recept mislukt omdat de verhoudingen net niet kloppen. Wanneer je bijvoorbeeld voor pannenkoekbeslag twee eieren gebruikt geeft het blad precies aan hoeveel melk en bloem je dan nodig hebt. Zodra je de koekenpan op tafel zet, verandert het blad in een kookplaat. Precies op de plaats waar je de pan zet, gaat een inductieplaat aan. Zodra de pan wordt opgepakt verdwijnt de hitte. De tafel kan dan ook uitstekend dienst doen als speelplek voor de kinderen. De ingebouwde techniek maakt het spelen bovendien interactief. Zo kan een kind een tekening maken op papier en met een veegbeweging het kunstwerk op tafel laten projecteren. De Ikea Concept Kitchen 2025 is te zien op een tentoonstelling in Milaan. De tentoonstelling is onderdeel van een onderzoek van Ikea naar hoe de relatie van mensen ten opzichte van eten aan het veranderen is.

1 Reactie(s) op: Toekomstige keuken is 'simpel' tafelblad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 april 2015 21:33 Anoniem
  Het leuke aan concept-dingen is dat je alles kunt doen wat in de praktijk absoluut niet gaat werken. Het recept aanpassen aan wat er op tafel ligt bijvoorbeeld. Dan zet ik een schaaltje met eieren neer, de tafel herkent drie eieren en alles mislukt want het waren vier eieren.
  En hoe weet de tafel dat de eieren allemaal voor de panne(n)koeken zijn? En hoe weet de tafel het verschil tussen pan waar ik mee wil koken en een pan die stomtoevallig op tafel staat omdat, nouja, dat doe je wel eens met pannen en keukentafels.
  En dan gaan de kinderen opde tafel spelen met hun speelgoed pannetjes en dan zet de tafel de kookplaat voor ze aan en dan denkt het kind dat de tafel meespeelt en zo brand je huis af.

  Sommige technieken moet je gewoon lekker niet gebruiken. Maar ach, ik denk dat i nog blij moet zijn dat de tafel nog niet gekoppeld is aan de telefoon…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.