Veel audio innovaties op CES

Door: telegraaf-nl | 02 januari 2012 14:58

Algemeen

De CES , ´s werelds grootste gadgetbeurs die woensdag in Las Vegas zijn poorten opent, biedt ook op gebied van audio veel innovatie. Virtual reality stelt andere eisen aan het geluid. Dat moet van alle kanten komen. Ook de headphone vernieuwt. Hierbij een voorproefje van wat de CES gaat brengen.

360 graden audio

Het kon niet uitblijven. Na 360 graden video is er nu ook 360 graden audio. Dat verhoogt de amusementswaarde van bijvoorbeeld virtual reality-brillen. De gebruiker van zo'n databril ziet niet alleen de beelden meedraaien met zijn hoofd, maar ook het geluid. Hoor je bijvoorbeeld mensen in een menigte hard praten dan moet het geluid ook precies komen uit de richting waarnaar je je oren hebt bewogen. Ook bij voetstappen is dit belangrijk. Bij virtual reality video's moet namelijk ook het geluid zich aanpassen wil het effect realistisch zijn. Stereo-geluid reikt tekort. Arkamys heeft software ontwikkeld die 360 graden audio biedt aan videobrillen die voor 360 graden films geschikt zijn. Ook bij autosystemen die de chauffeur waarschuwen voor risico's, moet je precies kunnen horen uit welke richting het gevaar komt.

Pyama voor de oren

AcousticSheep heeft de SleepPhones Harmony ontwikkeld, een pyjama voor de oren. Deze draadloze Bluetooth headphone heeft een zachte flexibele hoofdband die meebuigt met het kussen. Ingebouwd zijn sensoren die aan de hand van je hoofdbewegingen je slaappatronen herkennen. In combinatie met een app op je smartphone kan de Harmony het geluid aanpassen aan de diepte van je slaap.

Armband

Oordopjes raken snel kwijt. Ashley Chloe heeft oortjes ontworpen die in een armband kunnen worden opgeborgen, compleet met het kabeltje dat beiden verbindt. Met de Helix Cuff heb je deze accessoires altijd bij de hand en hoef je niet in een jaszak of etui te zoeken.

Rustig bellen

Het kan heel lastig zijn om je tijdens dance festivals of op een treinstation verstaanbaar te maken. Orfeo heeft een Bluetooth-oortelefoon ontwikkeld die dit probleem oplost. Daartoe is de microfoon binnen in de oortelefoon geplaatst. Deze vangt het stemgeluid op dat door de buis van Eustatius gaat. Al het andere geluid wordt geblokkeerd. Bij normale Bluetooth-headphones vangt de microfoon ook allerlei bijgeluiden op.

Omgevingsgeluid

Headphone-gebruikers vergeten soms de wereld om hen heen. Ze reageren niet meer als er op de deur wordt geklopt, een telefoontje binnenkomt of iemand aandacht vraagt. Sundae Electronics heeft een accessoire voor koptelefoongebruikers die je waarschuwt voor geluiden van buitenaf boven een vooraf ingesteld geluidsniveau. De SoundBrake kan met iedere headphone of audiospeler worden gebruikt.

0 Reactie(s) op: Veel audio innovaties op CES

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.