'VR straks net zo belangrijk als smartphone nu'

Door: telegraaf-nl | 30 september 2015 16:30

Nieuws

Facebook gelooft in een toekomst waarbij gebruikers zich in de nabije toekomst kunnen onderdompelen in een virtuele wereld. Over tien jaar zal virtual reality net zo belangrijk zijn als de smartphone nu is, zo stelt Nicola Mendelsohn, topvrouw van de Europese tak van sociaal netwerk Facebook.

De dienst verraste in 2014 vriend en vijand door virtual reality-bedrijf Oculus VR over te nemen. De startup loopt voorop in de ontwikkeling van technologie voor het maken van VR-brillen en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zelf zag hier wel wat in. Lees ook: HTC verrast met virtual reality.

VR is de toekomst

Volgens Zuckerberg is de toekomst van het contact houden met je vrienden ze in een virtuele omgeving opzoeken. Het geweldige van VR is dat ontwikkelaars echt alleen door hun fantasie gebonden zijn, zegt Mendelsohn. Maar het bedrijf kijkt wel naar de lange termijn: De technologie staat nog in de kinderschoenen. Het is echt nog dag één op dit vlak.

Het idee is dat gebruikers in de toekomst zonder fysiek bij elkaar te zijn, toch samen activiteiten kunnen ondernemen. Zo presenteerde Oculus eerder deze maand nog een virtuele Netflix-ruimte, waarin gebruikers samen virtueel een filmpje kunnen pakken. Elke gebruiker wordt met een 3D-model weergegeven, waardoor het gevoel ontstaat dat ze zich toch in één ruimte bevinden.

Ad-blockers

Voordat VR echt ingeburgerd is, heeft Facebook nog de nodige drempels te nemen. Zo is er recent veel rumoer rond ad-blockers, programma's waarmee advertenties op het internet geblokkeerd kunnen worden. Aangezien het grootste deel van de omzet van Facebook uit advertentie-inkomsten komt, zou dat voor het bedrijf problemen kunnen opleveren.

Mendelsohn is voorlopig nog niet bezorgd, maar ziet wel mogelijkheden: Nu er zo'n discussie over is, is dit een goed moment om te kijken naar hoe advertenties getoond worden. Het is een uitdaging voor ons om zo relevant mogelijk advertenties te tonen. Gebruikers moeten ze niet willen missen. Dat is zeker ook een creatieve uitdaging.

Ook stelt Mendelsohn dat het belangrijk is om snel te kunnen schakelen. Je moet goed naar de cijfers kijken. Als je ziet dat iets niet werkt, moet je niet bang zijn om er gewoon de stekker uit te trekken en iets nieuws te proberen.

1 Reactie(s) op: 'VR straks net zo belangrijk als smartphone nu'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 oktober 2015 15:19 Kasander
    Die hele discussie over addblockers kan worden afgerond als de aanbieders niet meer van die schreeuwende, pagina-gijzelende, te opvallende advertenties gaan gebruiken maar gewoon acceptabel houden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.