VS niet langer 'veilige haven' Europese data

Door: De Telegraaf | 06 oktober 2012 10:52

Algemeen

Het Europees akkoord over uitwisseling van persoonsgegevens met de Verenigde Staten is door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard.

Dat volgt uit een rechtszaak die een gebruiker van Facebook had aangespannen. De Europese Commissie had eerder de zogeheten Safe Harbor-regeling goedgekeurd, terwijl zij toen al wist dat Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang zochten en kregen tot die gegevens.

Safe Harbor is door de Europese Commissie wel aangemerkt als een voor bedrijven - overheidsinstanties maken er geen gebruik van - veilige haven voor bescherming van persoonsgegevens.

Sindsdien maken veel Amerikaanse bedrijven gebruik van Safe Harbour voor dataopslag en verwerking van data.

Rechtsprocedure student

Een student, de Oostenrijker Max Schrems, ontdekte dat Facebook over hem honderden pagina's had verzameld en opgeslagen met alle informatie over zijn zoekgedrag online en zijn contacten. Dat vond hij een inbreuk op zijn privacy.

Alle informatie stond op het netwerken in de Verenigde Staten, en bleek dankzij de documenten van klokkenluider Edward Snowden toegankelijk voor Amerikaanse veiligheidsdiensten. De student was daarvan niet op de hoogte en eiste dat zijn gegevens werden beschermd.

Volgende ingreep

Eerder ging de databewaarplicht via het Europees Hof op de helling. Ook kwam het Hof van Justitie met de uitspraak dat gebruikers het recht hebben om op bijvoorbeeld Google 'vergeten' te worden, zodat bedrijven de zoekgeschiedenis niet mogen bewaren als gebruikers dat aangeven.

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen

0 Reactie(s) op: VS niet langer 'veilige haven' Europese data

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.