VVN: Door de verleiding onverantwoord

Door: telegraaf-nl | 26 oktober 2012 09:44

Nieuws

Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij de programmatuur die 2000 eigenaren in ons land deze week op hun Tesla Model S kunnen laten zetten. Als eerste productieauto ter wereld kan de Tesla dan zichzelf besturen.

„Zoiets moet je alleen toestaan wanneer het honderd procent veilig is. Dan kan je wel zeggen dat mensen hun handen op het stuur moeten houden, maar eigenaren zullen de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Daarom vinden we het niet verantwoord."

De fabrikant meldt er voortdurend bij dat de zogeheten autosteer-functie alleen is bedoeld voor de snelweg, als veiligheid verhogend hulpje. „Altijd de handen aan het stuur houden, want deze software is erg nieuw", zei Tesla-topman Elon Musk bij de introductie anderhalve week terug.

Bochten

Maar in de VS nemen klanten het met deze waarschuwingen niet zo nauw. Op YouTube circuleren filmpjes van Model S'en die zelfstandig over tweebaanswegen en toeritten van snelwegen rijden. Om vervolgens vlak voor een bocht haaks de berm in te willen gaan. Alleen omdat bestuurders op het laatste moment het stuur grijpen, gaat het nog goed.

In de VS vragen critici zich daarom af waarom Tesla de software al in zo'n vroeg stadium aan zijn klanten geeft. De fabrikant reageert daarop door te zeggen dat hij niet verantwoordelijk voor verkeerd gebruik is en dat er wordt geprobeerd tekortkomingen zo snel mogelijk uit de software te krijgen.

0 Reactie(s) op: VVN: Door de verleiding onverantwoord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.