Waarschuwing voor nepboetes - en bekeuringen

Door: telegraaf-nl | 06 januari 2012 12:54

Nieuws

Het CJIB - het bureau dat verkeersboetes int - waarschuwt consumenten voor valse verkeersboetes en nepmails die door criminelen worden verstuurd. Trap er niet in!

Het CJIB blijft meldingen ontvangen van consumenten over vervalste verkeersboetes. De meeste komen uit Nederland en een enkele uit het buitenland. Wat opvalt is dat de schrijvers van de mails moeite hebben met de spelling van de naam Leeuwarden waar het CJIB zit. Ze spellen de plaatsnaam als Leeuwaarden. Ook ontbreekt het kenteken van de wagen waarmee de overtreding is begaan.

Wat kunt u doen?

Veel mensen ontvangen wel eens een verkeersboete. Veruit de meerderheid betaalt onmiddellijk. Van die wetenschap maken criminelen gebruik. Ze versturen uit naam van het CJIB vervalste bekeuringen en nepmails en zetten u onder druk om de boete zo snel mogelijk te betalen.

Fraudeurs maken daarbij vaak gebruik van betaalmethoden die het CJIB niet aanbiedt, zoals het betalen via een zogeheten voucher. Of ze vragen u geld over te maken naar een rekeningnummer, dat niet van het CJIB is.

Controleer altijd of de verkeersboete klopt. Bent u inderdaad op dat tijdstip op die plek geweest waar de verkeesovertreding is begaan?

Check daarnaast het rekeningnummer van het CJIB.

Klik niet op de links in de verdachte mail en open geen bijlage(n). Wees voorzichtig aan wie u uw persoonlijke gegevens mailt en zorg dat het antivirusprogramma en de firewall van uw computer actueel zijn.

Geld terugstorten

Het CJIB doet altijd aangifte bij de politie van internetfraude. Ontvangen we een betaling die het CJIB niet kan verwerken, bijvoorbeeld omdat er geen boete openstaat, dan storten we het bedrag terug.

Phishing

Het vissen of hengelen naar geld (phishing) door het sturen van nepboetes is niet nieuw: juist in de vakantieperiode worden mails waarin u wordt opgedragen een verkeersboete te betalen, veel vaker verzonden, zo waarschuwde Betaalvereniging Nederland al eerder.

De Betaalvereniging geeft het dringende advies dat nooit te doen: wie een verkeersovertreding heeft begaan, krijgt daarvan de boete per 'ouderwetse' post thuisgestuurd.

Kenmerk van een boetemail is dat deze heel algemeen is gesteld persoonlijke gegevens komen er niet in voor. Op deze manier naar gegevens vissen heet phishing: criminelen gooien een groot net uit in de hoop dat veel mensen happen.

Pinpas

Consumenten worden de laatste tijd ook overspoeld met mails en sms-jes waarin wordt gevraagd de pinpas op te sturen. ,,Alle banken melden dat er de afgelopen tijd een sterke toename is van phishing naar betaalpassen, aldus de Betaalvereniging Nederland die waarschuwt om de pas nooit op te sturen.

0 Reactie(s) op: Waarschuwing voor nepboetes - en bekeuringen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.