Dit moet je doen als je IP-adres gestolen is

Door: lincoln-spector | 29 mei 2015 10:35

How To

Het kan voorkomen dat je een bericht van je internetprovider krijgt over het downloaden van illegaal materiaal, terwijl je dat helemaal niet hebt gedaan. Dat is een lastig probleem, maar zo los je het op.

Noch je provider noch iemand anders kan daadwerkelijk zien wat jij op het internet doet. Maar ze kunnen de activiteiten van je publieke IP-adres volgen - het adres dat je router gebruikt om het internet te benaderen. En als iemand dat adres voor ongure doeleinden gebruikt, kun jij de hoofdverdachte worden. Lees ook: Bescherm je privacy: 20 tips om je iPad dicht te timmeren.

Je publieke IP-adres gemakkelijk toegankelijk op het internet. Iedereen kan het gebruiken om achter je globale locatie (je buurt, niet je huis) en je provider te komen. Je provider kan het adres identificeren als het jouwe - en in het geval van een dwangbevel zal het bedrijf dit ook doen.

Maar hoe kan iemand anders jouw publieke IP-adres gebruiken?

De kans is groot dat het iemand is met wie je samenwoont. Iedereen die van je thuisnetwerk gebruik maakt, gebruikt hetzelfde IP-adres. Voer een serieus gesprek met je gezin of huisgenoten.

Een andere mogelijkheid: een van je buren heeft je wifi gehackt en maakt er zonder jouw toestemming gebruik van. Je kunt hier een einde aan maken door het wachtwoord van je wifi-netwerk te veranderen en de beveiliging van je router aan te scherpen.

Iets anders wat je in gedachten moet houden: de meeste internetverbindingen thuis maken gebruik van een dynamisch IP-adres. Zo nu en dan verandert je adres. Wanneer je provider je van illegale activiteiten beschuldigt moet je vragen hoe lang je dat adres al hebt. Ja, ze moeten dit controleren voordat ze contact met je opnemen, maar we weten maar al te goed dat providers vaak niet de allerbeste klantenservice hebben.

Tenslotte is het mogelijk dat iemand ver weg je IP-adres aan het spoofen is. Bespreek deze mogelijkheid met je provider en vraag of je een nieuw IP-adres kunt krijgen. Als ze meewerken en de illegale activiteit houdt ineens op, dan heb je het probleem opgelost.

2 Reactie(s) op: Dit moet je doen als je IP-adres gestolen is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 mei 2015 11:24 Anoniem
  Die laatste alinea slaat nergens op. De spoofer zal echt niet stoppen omdat *jij* een ander IP-adres krijgt. Alleen krijgt nou iemand anders de onterechte beschuldigingen op zijn dak…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2015 11:56 Oscar
  Dat zal wel meevallen, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, richt de bestrijding van het illegaal downloaden, zich in Nederland niet op de klanten van providers, maar méér op (webmasters van) de websites, die het illegaal downloaden mogelijk maken, of doorverwijzen, naar sites, waar dat kan. Het gevaar, voor de Nederlandse particuliere internetters, schuilt méér in het stiekem gebruik van zijn (onbeveiligde) Wi-Fi router, voor het verzenden van spam mail. Daar hebben internet providers een hekel aan. En dan kán een (onwetende) gebruiker/klant, een schriftelijke waarschuwing krijgen ván zijn/haar provider, om de spam mail activiteiten (waar hij/zij niks van weet) te staken, op straffe van volledige afsluiting.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.