Wifi die je volgt: wat gaat wifi 7 ons brengen?

Door: Wesley Akkerman | 17 mei 2020 17:12

Wifi
Nieuws

Er is onlangs veel veranderd als het om wifi gaat. Zo werd vorig jaar officieel wifi 6 gelanceerd, ook wel 802.11ax genoemd. Echter, de organisatie achter de draadloze standaard heeft ervoor gekozen de benaming simpel te houden, zodat iedereen snel kan achterhalen of een apparaat die nieuwe standaard ondersteunt of niet. Wifi 6 brengt veel meer efficiënte naar je thuisnetwerk, maar wat brengt wifi 7 ons in de toekomst?

IEEE (Institute of Electrial and Electronics Engineers) is inmiddels begonnen met het experimenteren met een toekomstige versie van wifi. Dit is waarschijnlijk niet de opvolger van wifi zoals we dat nu kennen; maar wat het dan wel wordt, is nog niet duidelijk. Vooralsnog wordt de standaard 802.11be genoemd en dus niet wifi 7. Maar zoals wel vaker in de techindustrie geldt dat dingen snel kunnen veranderen.

Eén van de dingen waarmee geëxperimenteerd wordt, is dat de wifisignalen je kunnen volgen in huis. Dat kan een aantal voordelen bieden, omdat je dan geen extra sensoren hoeft te plaatsen om je huis slimmer te maken. Als je verschillende wifipunten in huis hebt en het netwerk weet waar je loopt, dan kan bijvoorbeeld de lamp in de slaapkamer aangaan wanneer je naar binnenloopt.

Wifi-tips

Wifi kan levens redden

Maar het kan mogelijk ook levens redden, omdat het systeem ontzettend gevoelig is. Zo laat een onderzoeker van de organisatie weten dat de signalen ademhaling kan meten. Heb je bijvoorbeeld een 93-jarige oma die moeilijk te been is, dan kun je een notificatie krijgen wanneer de arme vrouw op de grond gevallen is.

Een ander experiment is communicatie tussen voertuigen. Dat is handig in het kader van botsingen. Wanneer voertuigen beter van elkaar weten waar ze zijn ten opzichte van elkaar – bijvoorbeeld door een samenwerking van de nieuwe wifistandaard en nabijheidssensoren – dan kunnen er heel wat botsingen voorkomen worden tussen autonome auto’s.

Daar blijft het natuurlijk niet bij. Zoals met elke nieuwe standaard is het de bedoeling dat je toegang krijgt tot hogere snelheden in huis (zowel download als upload), over nog grotere afstanden. Ook moet de nieuwe wifistandaard veiliger worden dan zijn voorganger. Helaas zijn er nog geen details over de snelheden voor in huis en welke maatregelen er getroffen zijn in het kader van veiligheid. Op dit moment concentreert het team zich op de extra mogelijkheden van wifi in de toekomst.

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de volgende versie van wifi beschikbaar. Op de vorige hebben we ruim zes jaar moeten wachten, dus binnen nu en vijf jaar verandert er waarschijnlijk niets.

0 Reactie(s) op: Wifi die je volgt: wat gaat wifi 7 ons brengen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.