Zo bescherm je je kind online

Door: De Telegraaf | 01 december 2012 15:58

Algemeen

Voor kinderen is de virtuele wereld vaak één grote ontdekkingstocht. Naast een leuke en leerzame omgeving, schuilt er echter ook gevaar. Om te voorkomen dat kinderen beelden te zien krijgen die niet voor hun ogen bedoeld zijn, kun je een aantal simpele instellingen inschakelen op smartphone, tablet of in de gebruikte programma's zelf.

Het installeren van filtersoftware is voor veel ouders een brug te ver, toch zijn er een paar handige features gratis beschikbaar die bijdragen aan een veiligere internetomgeving. Om te beginnen doen ouders met kleine kinderen er verstandig aan smartphones en tablets altijd te beveiligen met een code zodat een kind niet op een onbewaakt ogenblik in zijn eentje de virtuele wereld verkent.

iOS

Apple heeft in iOS een aantal beveiligingsopties ingebouwd. Via Instellingen, Algemeen, Beperkingen is het mogelijk apps voor bepaalde leeftijdsgroepen te verbergen of zelfs alle apps te verbergen. Ook kan hier toegang tot websites met expliciet materiaal worden geblokkeerd, evenals de mogelijkheid apps te installeren of in-app aankopen te doen. Verder is het mogelijk via de functie Begeleide Toegang een app vast te zetten op telefoon of tablet. Dit betekent dat de gebruiker alleen deze app kan gebruiken en niet via de Home-knop een andere keuze kan maken.

Android

Het Android-systeem heeft zelf geen uitgebreide beveiligingsopties ingebouwd, maar in de PlayStore zijn diverse apps te vinden. Met AppLock kunnen basisinstellingen vergrendeld worden en kunnen apps verborgen worden of afgeschermd met een wachtwoord. Funamo is naast een beveiligingsapp ook een beveiligde browser. Ouders kunnen selecteren welke apps toegankelijk zijn en zelfs per app instellen hoelang een kind deze mag gebruiken.

YouTube

YouTube heeft een ingebouwde veiligheidsmodus die heel eenvoudig is in te schakelen. Op de website van de videodienst staan onderaan een aantal instellingen: taal, land en beperkte modus. Deze laatste kun je inschakelen om video's met ongepaste content te verbergen. In de YouTube app is de Beperkte modus in het instellingenmenu te vinden.

Google

Ook zoekmachine Google beschikt over een ingebouwd filter. SafeSearch blokkeert ongepaste of expliciete afbeeldingen in de zoekresultaten van Google en kan ingeschakeld worden door rechts onderaan op instellingen te klikken en 'zoekinstellingen' te selecteren.

0 Reactie(s) op: Zo bescherm je je kind online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.