Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

Door: redactie-computertotaal | 13 april 2016 14:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Vier giganten

In dit artikel nemen we de diensten van Dropbox, Microsoft, Google en Facebook als voorbeeld. Als het om opslag gaat, zijn er drie grote spelers: Microsoft OneDrive (voorheen SkyDrive), Dropbox en Google Drive. Vooral Google en Microsoft werken met gekoppelde diensten waardoor de beveiliging hier zeer belangrijk is. Heb je bijvoorbeeld een Android-toestel, dan is de kans groot dat veel persoonlijke gegevens via je Google-account worden opgeslagen.

OneDrive werkt met een Microsoft-account en hierin worden weer persoonlijke gegevens/bestanden van onder andere je Windows 8-computer bewaard. De diensten van Google en Microsoft worden ook gebruikt als 'sleuteldienst' en dat geldt ook voor Facebook. Een 'sleuteldienst' maakt het mogelijk om bijvoorbeeld met je Google- of Facebook-account in te loggen op een andere website of app. Hierbij wordt vaak vergeten dat je deze website/app toegang geeft tot gedeeltes van je Google- of Facebook-account. Deze optie worden ook wel 'machtigingen' genoemd en deze kun je eenvoudig controleren en/of intrekken (zie ook tip 9).

Tip 05 De belangrijkste spelers van dit moment zijn Dropbox, Microsoft OneDrive en Google Drive.

Wachtwoorden maken en onthouden

Om te voorkomen dat je clouddiensten gekaapt kunnen worden door derden, is het essentieel om een goed wachtwoord in te stellen. Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal acht tekens en bevat zowel hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.

Wat mag je niet gebruiken? Alles wat met namen, geboortedata, bedrijfsnamen en persoonsnamen te maken heeft. Gebruik het liefst woorden die niet bestaan, dus alle woorden uit het woordenboek (ongeacht de taal) zijn bij voorbaat onveilig. Een combinatie als Dksidw!21 is bijvoorbeeld een prima wachtwoord. Moeilijk te onthouden? Niet als je weet dat het is opgebouwd uit de eerste letters van de zin "de koe staat in de wei". De toevoeging 21 is ons lievelingsgetal.

Tip 06: Ander wachtwoord

Laat je wachtwoord te wensen over? Dan kun je het eenvoudig wijzigen. Alles wat met Google te maken heeft, wordt centraal beheerd in je Google-account. Ga naar je accountinstellingen, klik op Beveiliging en kies Wachtwoord wijzigen.

Het wachtwoord van een Microsoft-account wordt onder andere gebruikt voor OneDrive, je Windows 8-computer, Skype en Hotmail.

Je verandert je wachtwoord via deze link, kies Overzicht en wijzig het via de optie Wachtwoord.

Dropbox-gebruikers vinden de instelling hier, klik op Security en verander het via de optie Change password. Facebook-gebruikers openen de instellingen via het tandwiel-icoontje. Bij Algemeen kun je je wachtwoord eenvoudig veranderen.

Tip 06 Heb je ooit een zwak wachtwoord ingesteld? Kies vandaag nog voor een goed wachtwoord!

Tip 07: Extra verificatie

Steeds meer clouddiensten bieden een extra beveiligingslaag aan bovenop de standaard wachtwoordbeveiliging. De extra beveiliging bestaat uit een code die nodig is om in te loggen, als je je aanmeldt op een nieuwe computer of apparaat. De code wordt afhankelijk van de dienst verstrekt via sms of mail.

De extra beveiliging minimaliseert de kans op een gehackt account. Facebook-gebruikers gaan naar de instellingen via het tandwiel-icoontje. Klik op Beveiliging en activeer de optie Meldingen over aanmelden om een berichtje te krijgen als je je account actief wordt op een onbekende computer of apparaat. Gebruik Aanmeldgoedkeuringen voor een extra verificatie via je telefoon.

Tip 07 Verificatie in twee stappen en andere maatregels helpen je account beter te beschermen.

Tip 08: Twee stappen

De extra beveiliging van Dropbox vind je hier bij Security / Two-step verification. Klik op Enable en volg de stappen op het scherm om verificatie in twee stappen in te schakelen. Google-gebruikers activeren de dubbele verificatie hier bij Beveiliging / Authenticatie in twee stappen. Ook hier word je stap voor stap door de instellingen geleid.

De opties om je Microsoft-account te beveiligen vind je hier, ga naar Overzicht / Beveiligingsgegevens om een telefoonnummer en alternatief mailadres in te stellen. Ook kun je een speciale app voor je smartphone downloaden om je account te beveiligen.

Tip 08 Clouddiensten bieden meerdere mogelijkheden om je account te beveiligen, je moet ze alleen wel zelf activeren en in gebruik nemen.

9 Reactie(s) op: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2014 22:42 Anoniem
  In 1700 maakte men gebruik van postduiven en was ook het risico aanwezig dat je berichten in verkeerde handen viel. Toch heeft het men er niet van weerhouden gebruik van te maken. Zo is het nu met de Clouddienst gesteld. Voordeel is wel dat het geen voer vreet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2014 11:13 Anoniem
  Nee geen voer gelukkig, maar om te zorgen dat het niet in verkeerde handen valt kan je ook een zakelijke cloud dienst inschakelen. Dat heeft geen voer nodig en het is veilig. Op het werk hebben wij nu een online back-up www.fortado.nl waarin er ook een online werkplek is. Thuis gebruik ik dropbox, daar is de info niet zo gevoelig en is het niet 24/7 nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 21:39 Anoniem
  'De schijf geef je bij een kennis in bewaring.' ???? Wie doet nu zoiets? Maak gewoon een externe backup om de week, 2 weken of maand en bewaar die gewoon goed in een afgesloten box in de kast ja. Clouddiensten zijn diensten waar je in persoon ver vanaf staat als er iets misloopt en door gewoon backups te maken en zelf in eigen handen te houden, houd je alles zelf veilig zonder iets uit handen te geven. Alles kan gehackt worden maar geen externe schijf afgesloten van de pc!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 17:05 Anoniem
  Tinnen hoedjes op in 3…2…1…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 13:02 Anoniem
  beveiliging is iets voor aluhoedjes? trol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2016 17:19 Anoniem
  Ik begrijp zulke artikelen prima alleen zou ik gaan voor een Cloud storage oplossing waar de beveiliging door het bedrijf zelf al serieus wordt genomen. Ik gebruik genoemde oplossingen al een lange tijd niet meer, maar vBoxxCloud. Een betrouwbare oplossing uit Nederland. Gewoon end-to-end encrypted…:) www.vboxxcloud.nl voor de nieuwsgierige
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2016 09:08 Anoniem
  Vele bedrijven zijn niet altijd op de hoogte van wat een cloud precies inhoudt en verzorgd. Waardoor ze niet durven over te stappen van een harde schijf naar de cloud oplossing. Tegenwoordig is de Cloud de veiligste manier om gegevens in op te slaan en citrix is op dit moment een van de beste oplossingen om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien. Hierdoor zorg je voor een snellere en stabiele werkomgeving.

  Voor meer informative kun je naar www.desktoptowork.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2016 11:58 Anoniem
  Cloudfroger bestaat niet meer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 14:25 rveijkwwnl
  Ik mis de Nederlandse Clouddiensten, die worden hier totaal niet vernoemd en aldus heeft men ZEER SLECHT zijn huiswerk gemaakt.

  XS4ALL heeft in basis al een dergelijke dienst in huis middels "Experimentele diensten" waarbij men zelf een website kan beheren middels PHP en deze is volledig van het ganse internet bereikbaar.

  OOK kan men naast deze webpagina een MAP-drive instellen en men heeft dan iets van 500GB ter beschikking, maakt men geen gebruik van de website dan kan men deze verdubbelen naar 1TB.
  Er is hierbij alleen 1 maar, dit gaat wel per UNIX beheer systeem en niet naar NTFS, echter W10 kan gewoon met ZFS mapping van UNIX omgaan, W7 alleen middels een extern beheersprogramma ( nee ik heb het niet over LUNIX, dat is voor hobbyisten zoals FreeNas)

  XS4ALL is voor zover ik weet de enige provider die dit bied, of dit overgenomen wordt door KPN is tot op heden onbekend maar het werkt nog wel tot op heden.

  Of Freedom.nl deze dienst OOK gaat leveren is nog niet zeker, maar ze zijn dat op den duur wel van plan heb ik me laten vertellen door 1 van de beheerders aldaar qua informatie voorziening, al zal dat pas later zijn als men alles op de rit heeft.

  Net zoals VPN die men in basis gaat leveren aan iedereen die dat wilt in Nederland, in basis eerst aan Founding Members, pas daarna aan externe klanten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.