Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

Door: redactie-computertotaal | 13 april 2016 14:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Machtigingen

Tip 09: Gekoppelde diensten

Als je ooit een dienst in gebruik hebt genomen via Facebook, Gmail of een andere 'sleuteldienst', dan ben je misschien vergeten dat deze dienst nog steeds toegang heeft tot je account, bestanden en andere informatie. Het is verstandig om dit regelmatig te controleren. Als je de controle voor de eerste keer uitvoert, kun je versteld staan van de gekoppelde bedrijven, websites, apps en programma's.

Tip 09 Ooit ergens ingelogd met je Facebook- of Google-account? Schrik niet dat de bedrijven nog steeds toegang hebben tot je informatie en zelfs bestanden.

Mypermissions.com

Vanaf tip 10 lees je waar je de rechten instelt van je Facebook-, Google-, Microsoft- en Dropbox-account. Omdat het relatief lastig is om de instellingen van alle accounts handmatig bij te houden zijn we blij met Mypermissions.com. Deze website maakt de instellingen toegankelijker en vertelt in 'normale mensentaal' wat een app precies doet. Zo zie je bijvoorbeeld dat alleen je basisinformatie wordt geraadpleegd of dat een app namens jou mag handelen.

Dit laatste klinkt eng, maar bedenk goed dat dit nodig is om bijvoorbeeld een foto via de app te kunnen plaatsen. Privacygevoelige informatie zoals je locatie is misschien niet nodig voor een chat-app, maar wel als je navigatiesoftware gebruikt.

Mypermissions.com controleert de machtigingen van alle bekende clouddiensten.

Tip 10: Google-machtigingen

Open je accountinstellingen en kies Beveiliging. Als je wilt zien hoe je account de afgelopen tijd gebruikt is, kijk dan bij Recente activiteit. Alles wat met de instellingen omtrent de toegang tot je account (machtigingen) te maken heeft, vind je bij Accountrechten. Er verschijnt een lijst met apparaten, diensten en websites die je ooit toegang hebt gegeven tot je Google-account.

Klik op een onderdeel om te zien welke toegang er is, bijvoorbeeld om bestanden te lezen/schrijven op je Google Drive. Met de knop Toegang intrekken wordt de toestemming ingetrokken.

Tip 10 Google toont alles wat met gekoppelde diensten te maken heeft in één scherm en geeft precies aan welke machtigingen je ooit hebt afgegeven.

Tip 11: Microsoft-machtigingen

Surf naar deze website en ga naar Machtigingen. Bij Beheer de andere accounts die je hebt gekoppeld staan de koppelingen met andere accounts die je via het Microsoft-account gebruikt, bijvoorbeeld Facebook en Flickr. Bij Beheer alle apps en services die toegang hebben tot je gegevens vind je de diensten die je toegang hebt gegeven tot het Microsoft-account.

Tot slot zijn er nog je vertrouwde apparaten. We hebben geen instelling ontdekt om te zien welke apparaten dit zijn. Wel is het mogelijk om de machtigingen in één keer te beëindigen. Ga hiervoor naar Overzicht / Beveiligingsgegevens en kies Alle vertrouwde apparaten verwijderen die zijn gekoppeld aan mijn account.

Tip 11 De instellingen omtrent machtigingen zijn bij Microsoft verscholen op meerdere plekken.

Tip 12: Dropbox-machtigingen

Ga naar je accountinstellingen en open Security. Alles wat met machtigingen te maken heeft, vind je in dit overzichtsscherm. Bij Sessions zie je wanneer welke apps of programma's contact hebben gehad tot je account. Bij Devices zie je welke apparaten dit zijn/waren, bijvoorbeeld je pc, laptop en tablet.

Bij Apps linked staan apps, websites en programma's die je (ooit) toegang hebt gegeven tot (een deel) van je Dropbox. Van elk onderdeel in de lijst kun je de verbinding verbreken via het kruisje.

Tip 12 Dropbox toont gelinkte apparaten en andere toegang tot je account in één handig overzicht.

9 Reactie(s) op: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2014 22:42 Anoniem
  In 1700 maakte men gebruik van postduiven en was ook het risico aanwezig dat je berichten in verkeerde handen viel. Toch heeft het men er niet van weerhouden gebruik van te maken. Zo is het nu met de Clouddienst gesteld. Voordeel is wel dat het geen voer vreet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2014 11:13 Anoniem
  Nee geen voer gelukkig, maar om te zorgen dat het niet in verkeerde handen valt kan je ook een zakelijke cloud dienst inschakelen. Dat heeft geen voer nodig en het is veilig. Op het werk hebben wij nu een online back-up www.fortado.nl waarin er ook een online werkplek is. Thuis gebruik ik dropbox, daar is de info niet zo gevoelig en is het niet 24/7 nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 21:39 Anoniem
  'De schijf geef je bij een kennis in bewaring.' ???? Wie doet nu zoiets? Maak gewoon een externe backup om de week, 2 weken of maand en bewaar die gewoon goed in een afgesloten box in de kast ja. Clouddiensten zijn diensten waar je in persoon ver vanaf staat als er iets misloopt en door gewoon backups te maken en zelf in eigen handen te houden, houd je alles zelf veilig zonder iets uit handen te geven. Alles kan gehackt worden maar geen externe schijf afgesloten van de pc!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 17:05 Anoniem
  Tinnen hoedjes op in 3…2…1…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 13:02 Anoniem
  beveiliging is iets voor aluhoedjes? trol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2016 17:19 Anoniem
  Ik begrijp zulke artikelen prima alleen zou ik gaan voor een Cloud storage oplossing waar de beveiliging door het bedrijf zelf al serieus wordt genomen. Ik gebruik genoemde oplossingen al een lange tijd niet meer, maar vBoxxCloud. Een betrouwbare oplossing uit Nederland. Gewoon end-to-end encrypted…:) www.vboxxcloud.nl voor de nieuwsgierige
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2016 09:08 Anoniem
  Vele bedrijven zijn niet altijd op de hoogte van wat een cloud precies inhoudt en verzorgd. Waardoor ze niet durven over te stappen van een harde schijf naar de cloud oplossing. Tegenwoordig is de Cloud de veiligste manier om gegevens in op te slaan en citrix is op dit moment een van de beste oplossingen om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien. Hierdoor zorg je voor een snellere en stabiele werkomgeving.

  Voor meer informative kun je naar www.desktoptowork.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2016 11:58 Anoniem
  Cloudfroger bestaat niet meer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 14:25 rveijkwwnl
  Ik mis de Nederlandse Clouddiensten, die worden hier totaal niet vernoemd en aldus heeft men ZEER SLECHT zijn huiswerk gemaakt.

  XS4ALL heeft in basis al een dergelijke dienst in huis middels "Experimentele diensten" waarbij men zelf een website kan beheren middels PHP en deze is volledig van het ganse internet bereikbaar.

  OOK kan men naast deze webpagina een MAP-drive instellen en men heeft dan iets van 500GB ter beschikking, maakt men geen gebruik van de website dan kan men deze verdubbelen naar 1TB.
  Er is hierbij alleen 1 maar, dit gaat wel per UNIX beheer systeem en niet naar NTFS, echter W10 kan gewoon met ZFS mapping van UNIX omgaan, W7 alleen middels een extern beheersprogramma ( nee ik heb het niet over LUNIX, dat is voor hobbyisten zoals FreeNas)

  XS4ALL is voor zover ik weet de enige provider die dit bied, of dit overgenomen wordt door KPN is tot op heden onbekend maar het werkt nog wel tot op heden.

  Of Freedom.nl deze dienst OOK gaat leveren is nog niet zeker, maar ze zijn dat op den duur wel van plan heb ik me laten vertellen door 1 van de beheerders aldaar qua informatie voorziening, al zal dat pas later zijn als men alles op de rit heeft.

  Net zoals VPN die men in basis gaat leveren aan iedereen die dat wilt in Nederland, in basis eerst aan Founding Members, pas daarna aan externe klanten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.