Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

Door: redactie-computertotaal | 13 april 2016 14:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 13: Facebook-machtigingen

Klik rechtsboven in je Facebook op het tandwiel-icoontje en kies Instellingen. Bij Beveiliging / Herkende apparaten en bij Actieve sessies zie je vanaf welke computers/apparaten je Facebook wordt gebruikt. Met Bewerken kun je de rechten intrekken. Klik in de linkerkolom op Apps om te zien welke apps je met je Facebook-account gebruikt. Ook hier kun je de rechten eenvoudig intrekken of beperken. Standaard toont Facebook een beperkte lijst. Klik op Alle apps weergeven voor een compleet overzicht.

Tip 13 Controleer via de optie Apps welke programma's, diensten en websites toegang hebben tot je Facebook-account.

Encryptie

Tip 14: Versleutelen

Encryptie is een goede manier om te voorkomen dat een clouddienst (of iemand anders) je bestanden in de clouddienst leesbaar kan maken. Hierbij worden de gegevens extra versleuteld en onleesbaar opgeslagen bij de clouddienst. Met de juiste software, sleutel en/of wachtwoord maak je de bestanden weer leesbaar. Het grootste nadeel van encryptie is het verminderde gebruiksgemak. Je moet extra software gebruiken om de bestanden te beveiligen en weer leesbaar te maken in bijvoorbeeld je Dropbox. Hier staat tegenover dat je niet je complete Dropbox hoeft te versleutelen: gebruik encryptie waar nodig.

Tip 14 Gebruik encryptie om te voorkomen dat bestanden in de clouddienst leesbaar zijn voor derden.

Tip 15: On-the-fly

Er zijn veel encryptieprogramma's om je bestanden te versleutelen. Voor encryptie in combinatie met een clouddienst heb je een programma nodig dat aan 'on-the-fly' encryptie doet. Hierbij worden gegevens direct en op 'afroep' per map onleesbaar of juist leesbaar gemaakt. Zo belanden bestanden nooit onveilig in de cloud.

Cloudfogger is zo'n programma en is nog gratis ook. Download en installeer Cloudfogger. Tijdens de installatie kun je kiezen voor lokaal gebruik op je eigen computer of voor een Cloudfogger-account. Deze laatste optie is het meest gebruiksvriendelijk als je ook via je smartphone of een andere computer je gecodeerde bestanden wilt openen. Cloudfogger ondersteunt Dropbox, Google Drive en OneDrive.

Tip 15 Cloudfogger zorgt voor veilige opslag van bestanden bij potentieel onveilige clouddiensten.

Tip 16: Cloudfogger

Open Cloudfogger en meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord (of alleen je wachtwoord als je voor een lokaal account hebt gekozen). Klik op het plusteken en geef aan welke map je wilt beveiligen. Let op: experimenteer altijd met een nieuwe map en kopieën van bestanden totdat je de werking van Cloudfogger volledig door hebt.

Maak bijvoorbeeld de map Geheim aan in je Dropbox en kopieer hier meerdere bestanden naartoe. Je merkt dat de inhoud van de map onleesbaar wordt als Cloudfogger niet actief is (of als je niet bent aangemeld). Neem bijvoorbeeld de proef op de som door de inhoud van de map Geheim op te vragen via de website van Dropbox.

Tip 16 Experimenteren met Cloudfogger? Maak een nieuwe map aan om bestandsverlies te voorkomen!

Cloudfogger op je smartphone

Een nadeel van encryptie-oplossingen als Cloudfogger is dat het altijd via een omweg werkt: je hebt Cloudfogger (en natuurlijk je wachtwoord) nodig om je bestanden te kunnen openen. Ook op een smartphone of tablet is de inhoud van bijvoorbeeld bepaalde mappen van je Dropbox niet meer direct leesbaar. Om de bestanden die voorzien zijn van encryptie wel te kunnen lezen, heb je Cloudfogger nodig op je smartphone/tablet. De gelijknamige app vind je in de Android- en iOS-app store.

Gebruik je Cloudfogger en een smartphone? Vergeet de Cloudfogger-app niet!

9 Reactie(s) op: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2014 22:42 Anoniem
  In 1700 maakte men gebruik van postduiven en was ook het risico aanwezig dat je berichten in verkeerde handen viel. Toch heeft het men er niet van weerhouden gebruik van te maken. Zo is het nu met de Clouddienst gesteld. Voordeel is wel dat het geen voer vreet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2014 11:13 Anoniem
  Nee geen voer gelukkig, maar om te zorgen dat het niet in verkeerde handen valt kan je ook een zakelijke cloud dienst inschakelen. Dat heeft geen voer nodig en het is veilig. Op het werk hebben wij nu een online back-up www.fortado.nl waarin er ook een online werkplek is. Thuis gebruik ik dropbox, daar is de info niet zo gevoelig en is het niet 24/7 nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 21:39 Anoniem
  'De schijf geef je bij een kennis in bewaring.' ???? Wie doet nu zoiets? Maak gewoon een externe backup om de week, 2 weken of maand en bewaar die gewoon goed in een afgesloten box in de kast ja. Clouddiensten zijn diensten waar je in persoon ver vanaf staat als er iets misloopt en door gewoon backups te maken en zelf in eigen handen te houden, houd je alles zelf veilig zonder iets uit handen te geven. Alles kan gehackt worden maar geen externe schijf afgesloten van de pc!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 17:05 Anoniem
  Tinnen hoedjes op in 3…2…1…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 13:02 Anoniem
  beveiliging is iets voor aluhoedjes? trol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2016 17:19 Anoniem
  Ik begrijp zulke artikelen prima alleen zou ik gaan voor een Cloud storage oplossing waar de beveiliging door het bedrijf zelf al serieus wordt genomen. Ik gebruik genoemde oplossingen al een lange tijd niet meer, maar vBoxxCloud. Een betrouwbare oplossing uit Nederland. Gewoon end-to-end encrypted…:) www.vboxxcloud.nl voor de nieuwsgierige
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2016 09:08 Anoniem
  Vele bedrijven zijn niet altijd op de hoogte van wat een cloud precies inhoudt en verzorgd. Waardoor ze niet durven over te stappen van een harde schijf naar de cloud oplossing. Tegenwoordig is de Cloud de veiligste manier om gegevens in op te slaan en citrix is op dit moment een van de beste oplossingen om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien. Hierdoor zorg je voor een snellere en stabiele werkomgeving.

  Voor meer informative kun je naar www.desktoptowork.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2016 11:58 Anoniem
  Cloudfroger bestaat niet meer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 14:25 rveijkwwnl
  Ik mis de Nederlandse Clouddiensten, die worden hier totaal niet vernoemd en aldus heeft men ZEER SLECHT zijn huiswerk gemaakt.

  XS4ALL heeft in basis al een dergelijke dienst in huis middels "Experimentele diensten" waarbij men zelf een website kan beheren middels PHP en deze is volledig van het ganse internet bereikbaar.

  OOK kan men naast deze webpagina een MAP-drive instellen en men heeft dan iets van 500GB ter beschikking, maakt men geen gebruik van de website dan kan men deze verdubbelen naar 1TB.
  Er is hierbij alleen 1 maar, dit gaat wel per UNIX beheer systeem en niet naar NTFS, echter W10 kan gewoon met ZFS mapping van UNIX omgaan, W7 alleen middels een extern beheersprogramma ( nee ik heb het niet over LUNIX, dat is voor hobbyisten zoals FreeNas)

  XS4ALL is voor zover ik weet de enige provider die dit bied, of dit overgenomen wordt door KPN is tot op heden onbekend maar het werkt nog wel tot op heden.

  Of Freedom.nl deze dienst OOK gaat leveren is nog niet zeker, maar ze zijn dat op den duur wel van plan heb ik me laten vertellen door 1 van de beheerders aldaar qua informatie voorziening, al zal dat pas later zijn als men alles op de rit heeft.

  Net zoals VPN die men in basis gaat leveren aan iedereen die dat wilt in Nederland, in basis eerst aan Founding Members, pas daarna aan externe klanten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.