Zo check je of je slachtoffer bent van een hack

Door: Joris Peterse | 04 juni 2016 08:03

How To

Je leest vaak in het nieuws dat websites gehackt worden en dat daarbij onder andere e-mailadressen en wachtwoorden zijn buitgemaakt. Maar hoe ga je na of jouw gegevens hierbij ook zijn buitgemaakt?

Een handig hulpmiddeltje om na te gaan of jouw gegevens zijn buitgemaakt door hackers is de website haveibeenpwned.com. Op deze site kun je je e-mailadres dat je vaak gebruikt om je bij internetdiensten aan te melden invoeren om te kijken of hij in een van de buitgemaakte databases zit. Lees ook: 20 tips om een pc-hack te herkennen en te voorkomen.

Persoonsgegevens gestolen

Wanneer je gegevens zijn buitgemaakt krijg je te zien bij welke site dat is gebeurd, wanneer de hack heeft plaatsgevonden en welke gegevens er nog meer zijn buitgemaakt. Als het dus even tegenzit kunnen er naast je mailadres ook je wachtwoord of andere persoonsgegevens zijn buitgemaakt.

Vaak zijn het grote bedrijven die slachtoffer zijn van dit soort hacks. Denk aan Tumblr (Yahoo!), LinkedIn, Sony of Adobe.

Je ziet op haveibeenpwnd ook meteen welke gegevens zijn buitgemaakt.

Gehackt. Hoe verder?

Wanneer je gegevens zijn buitgemaakt in een hack, kun je het beste bij deze dienst even je wachtwoord wijzigen. Gebruik je de dienst überhaupt niet meer, dan kun je je account ook net zo goed opzeggen. Als je hetzelfde wachtwoord hergebruikt op andere sites (wat niet aan te raden is, maar desondanks toch door veel mensen gedaan wordt), vergeet dan niet bij deze andere diensten ook je wachtwoord te wijzigen.

Je kunt er op haveibeenpwned ook voor kiezen om een melding te krijgen wanneer je mailadres wordt buitgemaakt in toekomstige hacks. Het is echter maar te hopen dat de site zelf geen slachtoffer wordt van hackers.

3 Reactie(s) op: Zo check je of je slachtoffer bent van een hack

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juni 2016 11:25 Anoniem
  En nu maar hopen dat haveibeenpwned niet gehackt wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2016 15:30 Anoniem
  Maakt niet uit als ze gehackt worden, ze beheren geen gegevens. Ze doorzoeken alleen "breaches" met inloggegevens op de username die jij invoert…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2016 07:26 Anoniem
  Hoe weet de redactie dat ik door haveibeenpwnd te gebruiken ik niet de aandacht van hackers op mijn email adres richt? Als ik niet op de lijst voorkom dan wil ik dat ook graag zou houden. Een site als haveibeenpwnd is theoretisch een prima instrument om gegevens van gebruikers aangerijkt te krijgen. Hoe weet de redaktie dat deze site geen gegevens aan hackers doorstuurt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.