Zo deel je mappen met al je apparaten

Door: telegraaf-nl | 24 maart 2012 13:12

Algemeen

Wanneer je thuis op verschillende systemen werkt, is het wel zo prettig dat je altijd en overal bij je bestanden kunt komen. Je regelt dat door een schijfstation of map te delen. In dit artikel laten we je zien hoe je bestanden en mappen tussen al je verschillende apparaten deelt.

01 Map delen

Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt delen en kies voor Eigenschappen. Ga naar het tabblad Delen en klik daarna op de knop Delen. In het volgende scherm bepaal je voor welke gebruikersaccounts je de bestanden beschikbaar wilt maken. Voor het gemak kies je in het uitrolmenu voor Iedereen, waarna je bevestigt met Toevoegen. Klik daarna op Delen. Het netwerkpad waarop de gedeelde map bereikbaar is verschijnt in beeld. Sluit met Gereed het dialoogvenster.

Iedere map in Windows kun je delen via het thuisnetwerk.

02 Wachtwoord

Wil je liever niet dat andere gezinsleden onbeperkt toegang hebben tot de gedeelde map(pen)? Geen probleem, want je schermt de boel eenvoudig af met het wachtwoord van je Windows-gebruikersaccount. Ga in het configuratiescherm achtereenvolgens naar Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Controleer vervolgens of de optie Met wachtwoord beveiligd delen inschakelen is geactiveerd.

Je kunt er ook voor kiezen om wachtwoordbeveiliging uit te schakelen, zodat je sneller toegang hebt tot gedeelde mappen. Maak een keuze en bevestig met Wijzigingen opslaan. Controleer verder of de optie Netwerkdetectie inschakelen is geactiveerd. Deze instelling zorgt ervoor dat computers elkaar in het thuisnetwerk kunnen zien.

Als je privédata in een gedeelde map bewaart, is een wachtwoord wel zo prettig.

03 Gedeelde mappen openen

Zodra je een gedeelde map op een andere pc wilt benaderen, open je hiervoor Windows Verkenner. Vervolgens navigeer je in de linkerkolom naar Netwerk en dubbelklik je op de naam van de pc waarop de gedeelde bestanden zijn ondergebracht. Zo nodig typ je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Windows-gebruikersaccount. Alle bestanden in de gedeelde map zijn nu bereikbaar.

Lukt het niet? Open het configuratiescherm en navigeer naar Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Activeer de optie Netwerkdetectie inschakelen. Verder kan ook een ijverige firewall roet in het eten gooien. Nuttig is om in Windows Verkenner vanuit het onderdeel Computer een netwerkverbinding naar de gedeelde map te maken. Hiermee koppel je eenvoudig een schijfletter aan de gedeelde map.

De instellingen van de gedeelde map bepalen of je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: Zo deel je mappen met al je apparaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.