Zo doe je dat: werken op iPhone én pc of Mac

© PXimport

Zo doe je dat: werken op iPhone én pc of Mac

Geplaatst: 25 maart 2016 - 05:22

Aangepast: 14 december 2022 - 14:56

Harry Hol

Een iPhone is prima geschikt om snel wat werk op te doen. Maar waarschijnlijk werk je later liever verder op het grote scherm van je pc of Mac. Dit kan met Apple's Continuity, maar er zijn meer apps om (ook op pc) naadloos door te gaan waar je met de iPhone gebleven was.

Sinds Yosemite op OS X en iOS 8 op iPhone/iPad kun je onder de noemer Continuity je Mac en iPhone slim laten samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld bellen en sms'en vanaf je Mac, of een document op de Mac starten en op de iPhone afmaken en andersom. Maar niet alleen Continuity biedt dit soort diensten. We duiken de wereld van apps waarmee je naadloos van iPhone naar pc of Mac kunt overschakelen. Lees ook: Al je apparaten synchroniseren met iCloud.

Browsen

Internetten gaat prima op je telefoon, maar lange teksten lezen is prettiger op een groot scherm. De ingebouwde Safari browser heeft een aantal handige functies die goed samenwerken met Safari op Mac en pc. Om te beginnen zijn favorieten natuurlijk gedeeld tussen alle apparaten waar je met je Apple ID bent ingelogd. En ook je wachtwoorden en leeslijst lopen synchroon. Maar voor veel pc-gebruikers zal Safari niet de standaardbrowser zijn, maar bijvoorbeeld Google Chrome. Gelukkig is Chrome ook als iOS-versie beschikbaar. Hoewel Chrome niet ingesteld kan worden als standaardbrowser (waardoor bijvoorbeeld linkjes uit een mailtje altijd in Safari geopend worden), biedt deze browser wel het enorme voordeel van verbinding met je Google-account. Ook hier zijn dus alle favorieten en wachtwoorden, maar ook browsergeschiedenis en voorkeuren, universeel beschikbaar als je Chrome ook op je computer gebruikt.

Chrome

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 70,7 MB

 

© PXimport

Chrome op iOS is een heel prettige browser met de voordelen van je Google account.

Lezen

Om weer even terug te grijpen op die lange teksten lezen op het web: de iOS-app Pocket laat je webpagina's opslaan om later verder te lezen. Via de nieuwe deel-extensie kun je de huidige pagina die je nu aan het lezen bent, opslaan op de server van de dienst. Pocket trekt alleen de tekst uit de pagina, en probeert ook vervolgpagina's automatisch op te slaan. Naast tekst kun je ook filmpjes en andere links bewaren voor later. Pocket heeft behalve de iOS-app ook een versie voor Windows en OS X. Je kunt hiermee de opgeslagen artikelen lezen en de filmpjes en dergelijke op het grote scherm bekijken, maar er zijn ook situaties denkbaar dat je iets tegenkomt op de pc dat je juist wilt meenemen voor onderweg. Pocket heeft daarom naast de desktop-applicatie ook browserextensies voor Chrome. Hiermee kun je achter je bureau net zo snel dingen opslaan als op de iPhone.

Voor de volledigheid noemen we ook concurrent Instapaper, die bijna hetzelfde doet als Pocket, maar geen standalone-applicatie heeft voor de pc of Mac. In plaats daarvan log je in op de website van Instapaper om je opgeslagen teksten te lezen.

Pocket

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankoop)

Omvang 31,8 MB

Instapaper

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 29,3 MB

 

© PXimport

Instapaper is vooral geschikt voor het rustig lezen van langere webteksten.

Doorwerken

Er zijn inmiddels ook heel wat echte productiviteitsapps voor iOS beschikbaar. Apple zelf biedt het excellente iWork, bestaande uit Pages (tekstverwerking), Numbers (spreadsheet) en Keynote (presentaties). Deze apps maken volledig gebruik van Continuity. Dat betekent dat een bestand dat je open hebt op je Mac, meteen te openen is op de iPhone en omgekeerd, mits het document in iCloud is opgeslagen.

Continuity werkt uiteraard niet op de pc. Toch kun je ook via Windows makkelijk doorwerken aan iWork-documenten die je bijvoorbeeld in de trein al hebt aangemaakt. Apple heeft web-versies van iWork beschikbaar gemaakt, waardoor je via je browser op dezelfde manier verder kunt met je iCloud-documenten op een Windows apparaat.

Office

Wil je echt volledige app-samenwerking en ben je gewend om op je pc met Microsoft Office te werken, dan heeft Microsoft handige apps voor je: Word, Excel, Powerpoint. Microsoft maakte zijn mobiele Office-applicaties volledig gratis voor thuisgebruikers. Je moet uiteraard wel betalen voor de desktop-software. Via een in-app-aankoop kun je een Office 365 abonnement afsluiten, maar dat is niet noodzakelijk voor het gebruik van de app of het uitwisselen van bestanden. De integratie van Microsoft Office op iOS en op pc/Mac werkt geweldig. Als je je documenten in OneDrive of Dropbox opslaat (je krijgt standaard 15 gigabyte gratis) kun je op iOS en op je pc in hetzelfde document werken. Je bent dus nooit je documenten kwijt, en de compatibiliteit is vanzelfsprekend 100%.

Pages

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 279 MB

Numbers

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 245 MB

Keynote

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 463 MB

 

© PXimport

Apple's iWork ondersteunt handoff en continuity op de Mac.Word

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 340 MB

Excel

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 321 MB

PowerPoint

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 300 MB

 

© PXimport

Office-documenten zijn nog steeds de standaard in menig kantoor.

Opslag

Cloudopslag is natuurlijk sowieso een heel belangrijk gereedschap in het verbinden van je mobiele apparaten met je desktopsysteem. Voor zowel OneDrive als Dropbox is er een iOS-app die een door jou aangewezen map synchroniseert met de cloud. Dropbox is in deze markt nog steeds koning. De dienst heeft een erg goede app voor iOS die je toegang geeft tot alles wat je daarin opslaat, in dezelfde mappenstructuur als op je pc of Mac.

Er is echter wel een verschil met de desktopversies: Dropbox slaat niet de hele inhoud van je Dropbox-mappen lokaal op. Bestanden worden pas via de internetverbinding opgehaald als je ze opent. Het is wel mogelijk om bestanden als 'favoriet' te markeren, zodat je ze ook zonder 3G- of wifi-verbinding kunt benaderen en bewerken. Op het moment dat je telefoon weer contact maakt met internet, synchroniseert het al je wijzigingen. Zo kun je ook vanaf je bureau dus weer verder kunt met de meest recente versie van het document.

OneDrive

Score 4 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 90,6 MB

Dropbox

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 59,4 MB

 

© PXimport

Dropbox is de meest gebruikte cloud-opslagdienst van dit moment.

Noteer het even

Synchroniseren is ook de grote kracht van Evernote. Met deze bekende app kun je virtuele notitieboeken aanmaken en die naar eigen inzicht indelen en vullen. Je kunt standaard tekstnotities typen en deze van een eenvoudige opmaak voorzien. Je kunt takenlijsten aanmaken die je zelfs met anderen kunt delen, en het is heel eenvoudig om een foto toe te voegen met de iPhone-camera. Evernote heeft zelfs een tekstherkenningsfunctie die je foto's in een notitie analyseert. Heb je bijvoorbeeld foto's van wijnetiketten, dan kun je op naam zoeken in Evernote en worden de foto's meegenomen in het zoekresultaat.

Op je pc of Mac kun je gebruikmaken van de webversie, maar Evernote heeft ook desktop-applicaties voor Windows en OS X. Deze werken net wat sneller en soepeler dan de webversie.

Handig is overigens ook de Web Clipper. Wanneer je bij het surfen op je iPhone een interessante website tegenkomt, dan tik je op het deel-pictogram en vervolgens op Evernote. Nu kun je de hele pagina of een deel ervan opslaan met een notitie erbij. Wil je dit ook op je computer gebruiken, dan kun je een extensie voor je browser (Safari, Chrome of Internet Explorer) installeren.

Evernote

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app aankopen)

Omvang 13,7 MB

 

© PXimport

Recepten uit de krant, een tijdschrift of het web kun je 'uitknippen' en bewaren in Evernote.

Mail

Er zijn inmiddels heel wat mail-applicaties voor iPhone, die steeds meer een nieuwe manieren van e-mailen proberen uit te vinden. Microsofts Outlook voor iOS is wat dat betreft redelijk conservatief, en wie de desktopversie kent, voelt zich snel thuis in de mobiele versie. Wat Outlook op de iPhone zo ontzettend prettig maakt, is de integratie van diverse cloud-opslagdiensten. Dat betekent dat je ieder document dat je in OneDrive, Dropbox, Box of Google Drive hebt staan, zo vanuit Outlook kunt mailen. Outlook doet verder ook niet moeilijk over het gebruik van diverse e-maildiensten, zoals Gmail en Yahoo, en heeft volledige Exchange-ondersteuning. Alle mail komt binnen in een universele inbox en diverse swipe-gebaren maken het makkelijk om de post te wissen of te archiveren voor later.

Deze agnostische, geïntegreerde aanpak maakt Outlook een van de meest praktische mail-apps op de iPhone, en eentje die misschien zelfs een tikkie beter werkt dan Apples eigen Mail.

Outlook

Score 5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 47,4 MB

 

© PXimport

Microsofts mailclient is zelfs beter dan die van Apple.

Groepsgesprek

Voor velen is hun iPhone inmiddels een volwaardig onderdeel van het virtuele kantoor. Het enige wat nog ontbreekt is even kletsen met je collega's. Ook dat gat wordt opgevuld, namelijk met Slack. Deze gratis chatclient draait op pc, Mac en iOS, en is bedoeld voor teams om samen te werken en te communiceren. Slackgroepen werken als het aloude IRC, maar dan mooier vormgegeven, makkelijker in het gebruik en beperkt tot alleen de mensen die onderdeel zijn van jouw specifieke Slackgroep.

De ervaring leert wel dat Slack-discussies eerder afleiden van productief werk dan eraan bijdragen. Het is in elk geval wel een van de beste manieren om onderweg en achter je bureau op de hoogte te blijven van alle kantoorroddels.

Slack - Team communication

Score 3 sterren

Prijs Gratis

Omvang 41,5 MB

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten