Zo kies je het beste toetsenbord voor elk apparaat

Door: richard-veenstra | 09 augustus 2016 07:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Iets simpels als een toetsenbord kopen kan best een lastige keuze zijn als je zoveel exemplaren in de winkel ziet liggen. Wil je mechanische toetsen, is achtergrondverlichting belangrijk en moet het toetsenbord een computer of tablet aansturen? In dit artikel lees je waar je aan moet denken.

Tip 01: Functie

Voordat je gaat shoppen voor een toetsenbord is het handig om te weten waar je precies naar op zoek bent. Wil je het toetsenbord gebruiken met een computer of wil je je tablet ermee kunnen bedienen? Als je het toetsenbord mee wilt nemen, dan moet het een handzaam formaat hebben. Gebruik je het alleen thuis, dan is comfort waarschijnlijk belangrijker. Lees ook: De 11 beste toetsenborden voor je iPad.

Vervolgens moet je bepalen of je een draadloos toetsenbord belangrijk vindt of dat een exemplaar met kabel beter bij je past. Uiteraard zijn er voor verschillende toepassingen ook speciale toetsenborden beschikbaar en als je het toetsenbord met een tablet wilt gebruiken, is het belangrijk dat het toetsenbord goed met jouw type tablet samenwerkt. In de volgende tips lees je precies waar je allemaal op moet letten. Er zijn ook toetsenborden beschikbaar die speciaal voor een spelcomputer zoals je PlayStation zijn ontworpen.

Tip 01 Welke type toetsenbord past bij jouw gebruik?

Tip 02: Kabel

Er zijn verschillende mogelijkheden om je toetsenbord met je computer of tablet te verbinden. De goedkoopste toetsenborden sluit je via een usb-kabel aan op je computer of tablet. Vroeger hadden toetsenborden en muizen PS2-aansluitingen, deze zijn echter zeer zeldzaam geworden. Heb je nog een hele oude computer, dan moet je op zoek naar een exemplaar met PS2-aansluiting of heb je een verloopstukje nodig. De meeste toetsenborden hebben een geïntegreerde usb-kabel en worden middels een usb1.0- of usb2.0-verbinding met je computer verbonden. Er bestaan ook toetsenborden met usb-3.0-aansluitingen. Dit heeft alleen nut als het toetsenbord ook als usb-hub fungeert. Er zijn namelijk toetsenborden die usb-aansluitingen voor andere apparaten hebben, en dan is usb 3.0 wel nuttig.

Tip 02 Een toetsenbord met geïntegreerde usb-hub.

Tip 03: Draadloos

Wil je flexibel zijn, ga dan voor een draadloos toetsenbord. De eenvoudigste manier is via bluetooth, je hebt hiervoor geen extra adapters nodig. Het computer/tablet moet dan natuurlijk wel bluetooth kunnen ontvangen. Voordat je het toetsenbord met je computer of laptop kunt gebruiken, moet je de twee apparaten koppelen. Sommige draadloze toetsenborden functioneren via een andere technologie, genaamd 2,4 GHz. Deze modellen worden geleverd met een kleine adapter die je in een vrije usb-poort steekt. Wifi gebruikt deze frequentieband ook, maar je kunt een toetsenbord niet via een wifi-verbinding aan een computer of tablet koppelen. De adapter ontvangt het signaal en stuurt het via de usb-poort door aan het ontvangende apparaat.

Een voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is dat het minder stroom verbruikt. Alles wat je door de lucht verstuurd, kan in theorie worden opgepikt. Dit geldt ook voor signalen die via een toetsenbord naar een computer worden gestuurd. Er zijn speciale toetsenborden die alle informatie versleutelen voordat ze het door de lucht zenden. In de computer wordt de informatie weer ontgrendeld.

Tip 03 Het Microsoft Wireless Keyboard 2000 versleutelt informatie voordat het naar de ontvanger wordt gestuurd.

Tip 04: Opties

Als je weet of je een draadloos of bedraad toetsenbord wilt, kun je gaan kijken welke opties je op je toetsenbord wilt hebben. De simpelste toetsenborden hebben alleen de meest noodzakelijke toetsen. Een groter model heeft een numeriek toetsenblok, handig als je vaak getallen invoert. Er zijn ook toetsenborden op de markt die extra toetsen hebben voor vaak uitgevoerde taken zoals het ophalen van email of het dimmen van het volume. Sommige toetsenborden kun je via de meegeleverde software configureren. En dan zijn er ook nog toetsenborden op de markt die handige andere functies hebben geïntegreerd. Wat te denken van een toetsenbord met een ingebouwde trackpad op de plek waar normaal gesproken het numeriek toetsenblok zit? Er zijn zelfs toetsenborden met een geïntegreerde trackball op de markt. Als je veel in het donker werkt, dan is een toetsenbord met achtergrondverlichting onontbeerlijk. Dit vind je in de meeste goedkope modellen niet terug. Intelligente toetsenborden passen de achtergrondverlichting aan op de hoeveelheid licht die er op het toetsenbord schijnt.

Tip 04 Dit draadloze toetsenbord heeft in plaats van een numeriek toetsenblok een touchpad.

Extern numeriek toetsenbord

Als je af en toe de behoefte hebt aan een numeriek toetsenblok, bijvoorbeeld als je normaal met een laptop werkt, dan kun je zo'n toetsenblok ook los kopen. Deze toetsenbordjes heten ook wel keypads en zijn in talloze uitvoeringen beschikbaar.

0 Reactie(s) op: Zo kies je het beste toetsenbord voor elk apparaat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.