Zo kies je het beste toetsenbord voor elk apparaat

Door: richard-veenstra | 09 augustus 2016 00:00

Algemeen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 05: Vorm en ergonomie

Verreweg de meeste toetsenborden zijn gewoon rechthoekig en bieden weinig comfort. Als je vaak last hebt van je polsen of vingers, dan is het een goed idee om eens naar een ergonomisch toetsenbord te kijken. Deze toetsenborden zijn vaak gebogen en zorgen ervoor dat je automatisch in een betere houding (met licht gebogen armen) typt. In sommige gevallen bestaat een ergonomisch toetsenbord uit twee delen. Dit vergt wel enige gewenning. Voor de meeste mensen is het fijn dat dit soort toetsenborden een polssteun hebben aan de onderkant van het toetsenbord, zodat je je polsen kunt laten rusten tijdens het typen. Er zijn zelfs toetsenborden die fysiek uit twee delen bestaan. Je hebt ook nog de keuze uit harde of zachte toetsen, sommige mensen prefereren het gebruik van zachte toetsen.

Tip 05 Ergonomische toetsenborden kunnen allerlei vormen aannemen. Vaak is het toetsenbord opgedeeld en beschikt het over een polssteun.

Qwerkywriter

Een toetsenbord hoeft niet saai en rechthoekig te zijn. Er zijn verschillende manieren om teksten van je vingers naar de computer te brengen. De Qwerkywriter is een toetsenbord vermomd als ouderwetse typemachine en heeft mechanische toetsen, net als zijn analoge voorganger. Je tablet klik je er zo bovenop.

Tip 06: Andere indelingen

De meeste toetsenborden die je in Nederland koopt, hebben een qwerty-indeling. Dit is de standaard in de meeste landen, maar pas op als je een toetsenbord in het buitenland koopt. Een Duits toetsenbord heeft bijvoorbeeld geen qwerty-indeling, maar een qwertz-indeling. Dit betekent dat de y-toets en de z-toets zijn omgedraaid. Denk niet dat dit het enige verschil is overigens, allerlei accenten en symbolen zitten ook op een andere plek. Zo is het apenstaartje op een Duits toetsenbord gekoppeld aan de L-toets, Alt+L geeft je in Duitsland een apenstaartje. Frankrijk gebruikt weer een andere indeling, namelijk azerty.

En zelfs al bestel je een qwerty-toetsenbord, dan kan dit ook nog een andere indeling hebben dan de Nederlandse versie. Een toetsenbord uit het Verenigd Koninkrijk heeft een qwerty-indeling, maar ook hier zitten symbolen op andere plekken. Op de Nederlandse markt wordt het meest gebruikgemaakt van de Amerikaanse indeling, waarbij het apenstaartje boven de 2-toets zit. Bij de officiële Nederlandse indeling vind je deze onder de toets helemaal links bovenin. Er bestaat ook een alternatieve internationale indeling genaamd Dvorak Simplified. Hier staan alle letters op een andere plek dan je gewend bent. Volgens de maker is dit, vooral voor Amerikanen, efficiënter dan een qwerty-indeling.

Kijk overigens ook goed naar de vorm van toetsen als Shift en Enter. Een kleine of staande Enter is bijvoorbeeld onhandig als jij vaak het linkerdeel van een liggende Enter-toets gebruikt.

Tip 06 De officiële indeling van een Nederlands toetsenbord.

Tip 07: Mini-toetsenborden

Speciaal voor de reiziger bestaan er ook mini-toetsenborden. Deze zijn vaak draadloos en handig om bijvoorbeeld presentaties op het werk mee te bedienen. Sommige modellen worden geleverd met een laserpointer zodat je met het apparaat niet alleen je PowerPoint-presentaties en computer kunt bedienen, maar ook dingen kunt aanwijzen op een whiteboard of ander scherm. Soms beschikt zo'n mini-toetsenbord ook over een trackpad of over toetsen om muisknoppen na te bootsen. De toetsen zijn natuurlijk minuscuul en niet bedoeld om lange teksten mee te typen. Denk meer aan de grote van toetsen op een pre-smartphone zoals de Nokia 3310. De meeste mini-toetsenborden werken op een lithium-ion batterij en kun je via een meegeleverde usb-kabel opladen.

Tip 07 De FAVI is een mini-keyboard met laserpointer, trackpad, speciale toetsen om presentaties mee te bedienen en twee toetsen om muisknoppen na te bootsen.

Tip 08: Gaming

Als je een toetsenbord alleen gebruikt om teksten mee te typen, heb je geen fancy exemplaar nodig. Als je echter een fanatieke gamer bent, dan heb je baat bij een toetsenbord met veel meer functies. Handig is een toetsenbord met veel vrij toewijsbare toetsen en de mogelijkheid om achtergrondverlichting per toets in te stellen. Op deze manier kun je snel zien welke toetsen je in het spel nodig hebt. Sommige gaming-toetsenborden hebben ook een functie die anti-ghosting heet.

Op een normaal toetsenbord worden meestal maar een paar toetsen tegelijkertijd herkend. Als gamer wil je meerdere acties tegelijkertijd met je toetsenbord aansturen, anti-ghosting zorgt dat dit mogelijk is: de meeste gaming-toetsenborden herkennen tot wel twintig ingedrukte toetsen op hetzelfde moment. Gaming-toetsenborden hebben vaak ook speciale mechanische toetsen die een lange levensduur garanderen. Over het algemeen worden hiervoor Cherry MX Mechanical Key Switches gebruikt. Deze komen in drie varianten: linear, tactile en clicky. Linear betekent dat een toets geactiveerd wordt tijdens het drukken, maar je hoort geen geluid wanneer dit gebeurt en je voelt ook niks. Tactile betekent dat je voelt dat een toets wordt ingedrukt. Clicky gaat een stap verder en maakt daadwerkelijk een geluid tijdens het indrukken. Dit kan op de lange termijn wel gaan irriteren. Veel gaming-toetsenborden hebben ook extra stevige usb-kabels, zodat de kans op een kabelbreuk wordt gereduceerd.

Tip 08 Een typisch gaming-toetsenbord heeft vrij toewijsbare toetsen en achtergrondverlichting die je per toets kunt instellen.

0 Reactie(s) op: Zo kies je het beste toetsenbord voor elk apparaat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.