Zo koppel je Google Drive en Dropbox aan Microsoft Office

Door: telegraaf-nl | 29 februari 2012 14:57

Algemeen

Online opslag is erg handig. Je kunt altijd bij je documenten en het is eenvoudig ze te delen. Microsoft Office heeft daarbij een flinke voorkeur voor het eigen OneDrive, maar die liefde hoef jij niet te delen. Met een beetje handigheid koppel je Office ook aan Google Drive of Dropbox.

Tip 01: Standaard OneDrive

In bedrijven is het al heel lang heel gewoon dat je altijd bij je documenten kunt om ze te bekijken of bewerken en ook delen met collega's kost er altijd weinig meer dan een paar klikken. Thuisgebruikers konden hier lange tijd alleen van dromen. E-mail was de enige manier om documenten te delen. En toen kwamen de opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive.

Ineens kon je vanuit je eigen huis en zonder enige moeite of kosten, je documenten zo opslaan dat ze altijd toegankelijk waren. En ook delen was ineens heel goed mogelijk. Inmiddels speelt OneDrive een prominente rol in recente versies van Microsoft Office. Klik maar eens op Bestand / Opslaan in Word of Excel en OneDrive is de eerste plek om je documenten te bewaren.

Tip 01 OneDrive is de favoriete plek voor Office om documenten te bewaren.

OneDrive beperkt de opslag

Dit najaar verraste Microsoft vriend en vijand met de boodschap dat het de online opslag in OneDrive fors ging beperken. Volgens Microsoft omdat er misbruik van werd gemaakt, maar waarom dan ook alle gewone gebruikers straffen en zelfs zij die voor hun online opslag hadden betaald?! De wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor wie al fors gebruikmaakte van OneDrive. Zo wordt de gratis opslag verkleind van 15 naar 5 GB en komt de 15 GB extra voor foto-opslag zelfs helemaal te vervallen. Betalende Office 365-klanten hadden onbeperkte opslag en nu nog maar 1 TB. Wil je meer, dan moet je betalen.

Tip 02: Google Drive

Office gebruiken met een Google Drive of Dropbox begint met de installatie van software op de pc die de cloudopslag als een lokale harde schijf laat zien. Ook Office ziet dan ineens die opslagruimte en kan die gebruiken om documenten te bewaren of te openen. Ook OneDrive werkt zo, het zit zelfs standaard in Windows 8, 8.1 en 10. Wil je Google Drive gebruiken, ga dan naar www.google.com/drive/download en klik op Drive downloaden. Klik dan op Mac en pc / Accepteren en installeren. Download en installeer de Google Drive-syncsoftware. Als de installatie klaar is, helpt een wizard deze te configureren. Klik op Aan de slag en log op het volgende scherm in bij Google Drive met je Google-account en het bijbehorende wachtwoord. Accepteer daarna alle standaardopties en sluit uiteindelijk af met een klik op Gereed. Wanneer je nu Windows Verkenner start, zie je in de lijst met mappen ook een Google Drive.

Tip 02 Met Google Sync breng je Google Drive naar de eigen pc en in Windows Verkenner.

Tip 03: Dropbox koppelen

Gebruik je liever Dropbox dan Google Drive of gebruik je beide, installeer dan de Dropbox-software op de pc. Hiervoor ga je naar www.dropbox.com/install en klik op Gratis downloaden. De installatie is maar een paar stappen en veel meer dan telkens op Volgende klikken is niet nodig om Dropbox te installeren. Log aan het einde van de installatie in met je gebruikersnaam en wachtwoord en open Windows Verkenner. Je ziet dat hier behalve mogelijk al Google Drive, ook Dropbox ineens in Windows Verkenner staat. Je kunt er documenten openen en bewaren.

Tip 03 De Dropbox-software voor Windows brengt ook Dropbox naar Office.

Tip 04: Opslaan en openen

Nu Google Drive en Dropbox direct in Windows Verkenner staan, kun je er direct vanuit Word, Excel en andere Office-programma's bestanden opslaan en openen. Klik op Bestand / Opslaan en klik op Bladeren. Klik nu op Google Drive of Dropbox en selecteer de map waar je het bestand wilt opslaan en kies Opslaan. Bij een document openen is het niet anders, alleen kies je dan voor Bestand / Openen. Selecteer dan Google Drive of Dropbox en blader naar het document dat je wilt openen. Selecteer het en kies Openen.

Tip 04 Met Google Drive op de pc gaat documenten bewaren op de Google Drive net zo gemakkelijk als op de eigen pc of OneDrive.

Tip 05: Stapje verder

Toch heeft OneDrive ook na de installatie van de Google Drive-syncsoftware nog een paar voordelen boven de documenten opslaan in Google Drive. Dit is bijvoorbeeld bij het openen en opslaan van documenten. Wil je een document bewaren op Google Drive, dan kost het toch nog meer handelingen dan bij OneDrive. Dat komt omdat OneDrive direct aanwezig is in het bestandsmenu van de Office-programma's. Kijk maar: klik op Bestand en in alle Office-programma's zie je meteen de koppeling naar OneDrive. Of het nu gaat om het menu Openen of Opslaan: OneDrive is direct aanwezig.

Google heeft ook hiervoor een oplossing. Met de Google Drive-plug-in voor Microsoft Office geef je de opslag bij Google dezelfde prominente plek. Sluit de Office-programma's en start je browser. Ga naar https://tools.google.com/dlpage/driveforoffice. Klik op Downloaden / Accepteren en installeren. Start de installatie zodra de download klaar is. De installatie gaat helemaal automatisch, je hoeft alleen aan het einde op Sluiten te klikken. Start nu een van de Microsoft Office-programma's en de configuratiewizard van Google Drive voor Microsoft Office zal starten. Klik op Aan de slag, log weer in met je Google-account en accepteer op het volgende scherm de drie opties met een klik op Toestaan. Sluit af met Gereed.

Tip 06: Sneller naar Google

Nu Google Drive voor Office is geïnstalleerd, kun je nog gemakkelijker documenten openen en opslaan op Google Drive. Start een van de Office-programma's zoals Word of Excel en klik op Bestand / Openen. Je ziet nu dat in hetzelfde rijtje waar eerst naast de eigen pc ook OneDrive stond, nu ook Google Drive prominent aanwezig is. Dit is een snelkoppeling naar je eigen opslagruimte op de Google Drive. Klik erop en je kunt elk document direct vanuit Word en Excel openen of juist opslaan op Google Drive. Wil je een document openen, klik dan op Openen vanuit Google Drive. Selecteer het bestand en kies Selecteren. Wacht dan tot het is geopend. Wil je een document opslaan, klik dan op Google Drive en voer de naam van het document in. Heeft het al een naam, dan kun je dat ongewijzigd laten. Klik op Mijn schijf als je de locatie van het bestand op Google Drive nog wilt aanpassen. Bevestig via OK.

Tip 06 Google Drive voor Office integreert Google Drive pas echt in Microsoft Office.

Tip 07: Google-lint

Een onderdeel van de Google Drive-plug-in voor Office waar je gemakkelijk overheen kijkt, is Google Drive op het Lint. In Word, Excel en PowerPoint vind je na de installatie van de plug-in een nieuwe tab op het Lint dat bovenin elk Office-programma met daarop de knoppen voor alle functies. Klik op Google Drive en je vindt een aantal handige opties rondom Google Drive. Je kunt documenten opslaan in Drive, openen, delen en de naam wijzigen. Ook kun je via de optie Verplaatsen documenten binnen Google Drive verplaatsen en via de instellingen kun je kiezen welke documenten je wilt zien, krijg je snel de nog vrije hoeveelheid opslag op Google Drive te zien en kun je wisselen van account.

Tip 07 De Google Drive-plug-in voor Microsoft Office is ook terug te vinden op het Lint.

Tip 08: Documenten delen

Je kunt op verschillende manieren een document delen. Je kunt Windows Verkenner starten en met de rechtermuisknop op een document in de Google Drive-map klikken. Kies dan Google Drive / Delen. Typ bij Mensen de namen of e-mailadressen met wie je een document wilt delen. Bepaal ook wat ze met het document mogen doen: mogen ze het bewerken, bekijken of erop reageren? Maak je keuze in het menu bij Mogen bewerken. Voeg bij Een opmerking toevoegen nog een tekstje toe waarin je uitlegt waarom je het document deelt en wat je van de anderen verwacht dat ze ermee doen. Is alles klaar, klik dan op Verzenden. De tweede manier om een document te delen is via het Lint. Klik ook daar op Google Drive / Delen.

Tip 08 Documenten delen via Google Drive kan nu rechtstreeks vanuit Windows Verkenner.

Tip 09: Delen met Dropbox

Bij Dropbox betekent delen het versturen van een mail met een link. Zodra je een document bewaart in de Dropbox-map, verschijnt rechts in Excel of Word een Dropbox-venster. Klik daar op Link delen. De link naar het gedeelde document wordt op het Windows Klembord geplaatst, je kunt het via e-mail nu aan iedereen versturen met wie je het document wilt delen.

Tip 09 Documenten delen via Dropbox doe je via het venstertje dat getoond wordt als je een document in de Dropbox-map opslaat.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: Zo koppel je Google Drive en Dropbox aan Microsoft Office

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.