Zo kun je een QR-code aanmaken

Door: Laura Kempenaar | 16 december 2019 10:06

QR-code iPhone
How To

Het is handig om op een poster te laten drukken om mensen naar je website te laten surfen, maar we gebruiken het bijvoorbeeld ook om snel een afspraak te maken om een pakketje te laten bezorgen: QR-codes. QR-codes kunnen echter veel meer informatie bevatten dan slechts een link naar een website. Er kunnen ook getalcodes onder zitten of een kort stukje tekst.

QR-codes werden ooit ontwikkeld door Toyota in Japan, om snel de losse onderdelen te kunnen identificeren. QR staat dan ook voor Quick Response, wat betekent dat de code snel kan worden gelezen en vrijwel direct informatie toont. Dat klopt ook, mits je wel een QR-reader hebt. Dat zijn soms speciale apparaatjes zoals je ziet bij evenementen, maar het kan ook met een app op de telefoon, zoals Google Lens. Je zal zien dat QR-codes vaak een website bevatten, waar je telefoon na het scannen van de code ook direct heen surft.

QR-codes

Je herkent een QR-code aan de opeenhoping van kleine zwarte blokjes op een witte achtergrond. Juist omdat het een vierkant is, kan er net als bij een tovervierkant zowel horizontaal als verticaal informatie worden gelezen. Je scant deze met je telefoon, waarna deze de code omzet in informatie.

Dat kan vanalles zijn: contactgegevens, een website of een stukje tekst. Er passen 4296 tekens in een QR-code, maar hoe meer tekens, hoe kleiner de pixels worden. Houd het dus zo kort mogelijk, zodat je er zeker van bent dat je QR-code nog makkelijk leesbaar is.

Wil je een QR-code aanmaken, dan vind je op het internet talloze gratis websites waar je terechtkunt, waaronder https://nl.qr-code-generator.com/. Vaak zijn simpele QR-codes zo gemaakt, maar moet je voor de QR-codes die uit meer tekens bestaan geld betalen. Er zijn ook QR-codes waarbij je kunt zien hoe vaak ze zijn gebruikt, maar ook die kosten vaak geld.

QR-code lezen

QR-code aanmaken

Wil je gewoon iets simpels, dan kun je dat op onder andere de eerder genoemde website meteen doen. Je kunt bijvoorbeeld een QR-code maken waarmee je gasten meteen op de wifi kunnen. Je hoeft het maar aan te klikken bij ‘Wifi’, je gegevens in te vullen en de QR-code is binnen een fractie van een seconde aangemaakt.

Er zijn ook diverse apps waarin je QR-codes kunt genereren, dus het hoeft echt niet altijd in de browser. Je kunt ze voor veel meer inzetten dan je waarschijnlijk zou denken. We zien ze vooral vaak verwijzen naar websites, maar er zijn tientallen toepassingen te bedenken. Sommige docenten gebruiken ze om leerlingen het antwoord te laten scannen van hun huiswerk en er zijn ook mensen die QR-codes gebruiken om meteen een sms te versturen.

Een andere optie is www.qr-genereren.nl. Een voordeel van die website is dat je hierbij ook een schaalbaar bestandsformaat kunt krijgen, zoals EPS. Die zijn handig als je de QR-code bijvoorbeeld op een poster wil afdrukken. Als je een QR-code op papier afdrukt, zorg dat dat deze tenminste twee centimeter is, zodat hij door alle telefoons goed kan worden gescand.

QR-codes zijn niet alleen handig op tickets, ze zijn ook slim als reclamemethode. Vaak zie je het op wc’s op openbare plekken: op de deur hangt een poster met daarop een QR-code. Je ziet het ook vaak bij congressen, dat mensen een QR-code scannen om een onderzoek in te vullen over hoe zij het congres hebben ervaren. Of om simpelweg je lezers iets aardigs toe te wensen:

QR-code

2 Reactie(s) op: Zo kun je een QR-code aanmaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 december 2019 15:04 FransHendrikx
  Er zijn inderdaad talloze QR-code scanners en makers te vinden. Deze zijn echter niet allemaal geschikt of betrouwbaar. De beste scanner is volgens mij die van de uitvinder van de QR-code https://bit.ly/2mqtGLJ
  Als je QR-codes zakelijk wilt inzetten is het aan te raden professionele software te gebruiken. Dat kost misschien een paar centen maar daarvoor krijg je ook veel waar voor je geld. Ik gebruik bij voorkeur deze van QR-stuff:
  http://www.qrstuff.com?aid=1759 . Veel succes met je QR-codecampagne
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2020 20:14 dworkje
  Jammer dat de website van https://nl.qr-code-generator.com/ genoemd wordt dat terwijl deze codes wellicht gratis aan te maken zijn, de geldigheid is beperkt. Wat mensen dus niet weten, maar er pas achter komen na enkele weken o.i.d.

  Op https://www.gratisqrcode.nl zijn de codes ook gratis aan te maken, maar de geldigheid is onbeperkt en blijft ook gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.