Zo kun je je oude videobanden digitaliseren

Door: Chwhynny Overbeeke | 17 oktober 2015 09:33

How To

Als je nog oude videobanden hebt liggen die je graag wilt bewaren, kun je ze beter meteen digitaal opslaan voordat het te laat is. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Veel mensen hebben nog oude VHS-videobanden in huis waarop programma's of films zijn opgenomen die (nog) niet op YouTube, dvd of blu-ray verschenen zijn en waaraan ze toch gehecht zijn, of opnames van bruiloften, feestjes en andere belangrijke gebeurtenissen die ze graag willen bewaren. Lees ook: Archiveer je bestanden zodat ze generaties lang meegaan.

Als je je videobanden nog niet hebt gedigitaliseerd is het nu echt tijd om dat te doen, ten eerste omdat de kwaliteit van de banden na verloop van tijd sterk achteruit gaat en ten tweede omdat het steeds lastiger zal worden om nog apparaten te vinden waarmee je ze kunt afspelen en/of overzetten.

Tegenwoordig kun je in de winkel alleen nog maar VHS/DVD-combinatiespelers vinden, een speler die alleen VHS afspeelt zul je tweedehands moeten kopen. Gelukkig ben je eigenlijk beter af met een combinatiespeler, omdat deze modellen bijna allemaal een functie hebben waarmee je videobanden naar een DVD-R kunt kopiëren.

Hoe werkt dit?

Eerst moet je dus aan een dergelijke combinatiespeler zien te komen. Je krijgt de beste resultaten als je een nieuwe speler koopt in plaats van een tweedehands apparaat, omdat deze nog niet aan slijtage onderhevig is en vanbinnen helemaal schoon is. De kwaliteit van de speler bepaalt de kwaliteit van de weergave en die van je kopie.

Test de speler eerst even uit met een videoband waarvan het niet erg is als de speler hem opvreet. Stop de onbelangrijke band in de speler en spoel even flink vooruit en achteruit om te zien of het apparaat naar behoren functioneert.

Om met het kopiëren te beginnen, is het handig om je combinatiespeler aan je televisie te koppelen zodat je kunt zien wat er gebeurt. Stop de videoband die je wilt kopiëren in de speler en stop een lege DVD-R in de DVD-lade.

Goedkoop

Vervolgens kun je in de opties van de speler een opnamekwaliteit kiezen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe korter je kunt opnemen omdat dit veel ruimte in beslag neemt. Toch is het aan te raden om de beste kwaliteit te kiezen omdat je iets belangrijks aan het archiveren bent wat je voor later wilt bewaren. VHS opnames hebben toch al geen geweldige kwaliteit, dus het is geen goed idee om nog meer kwaliteitsverlies te introduceren. Bovendien zijn DVD-R's tegenwoordig erg goedkoop. Je kunt de opname stopzetten wanneer het eerste schijfje vol is en gewoon doorgaan op een volgend schijfje.

Begin met het afspelen van de videoband en druk op de dvd opnameknop op de afstandsbediening om het kopiëren te beginnen. Als er aan het begin van de videoband wat rommel staat kun je even wachten met je DVD opname totdat het gedeelte dat je wilt bewaren begint. Het kopieerproces verloopt in real-time, dus je zult rustig moeten afwachten totdat de videoband is afgelopen of totdat het schijfje vol is.

Rippen

Als je klaar bent met opnemen moet je de dvd finaliseren, zodat je hem op andere apparaten kunt bekijken. Om dit te doen moet je meestal naar het setup menu gaan en naar een optie zoeken met de naam "Finalise disc", "Edit disc" of iets dergelijks. Haal nooit zomaar het schijfje eruit zonder het eerst te finaliseren, anders kun je het niet afspelen.

Ook als het schijfje halverwege tijdens het kopiëren van de videoband vol raakt moet je het finaliseren voordat je het uit de speler haalt. Pauzeer de videoband, finaliseer het schijfje, voer een nieuw schijfje in, begin met opnemen en speel de video verder af.

Als je de inhoud van de dvd graag op je computer wilt zetten, zul je software moeten gebruiken om de dvd te rippen. De kwaliteit van de opnames vanaf VHS is meestal niet geweldig, dus het kan een goed idee zijn om de inhoud sowieso te rippen om te proberen om een aantal filters toe te passen om de kwaliteit wat te verbeteren.

6 Reactie(s) op: Zo kun je je oude videobanden digitaliseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 oktober 2015 17:04 darknessblade
  een combi-apparaat is soms wel 300 euro voor een goede.
  een top-class tvkaart met analog input is 150 euro (hauppage wndr 5500)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 20:56 Anoniem
  De speler is niet de belangrijkste factor, maar de kwaliteit van de band. Een speler kun je z.n. reinigen. Ik digitaliseer al sinds 2004 en alles heb ik met een goede speler, van JVC de SQPB afgespeeld via een Hauppauge pvr 350 TV kaart en ik neem op in de onvolprezen Mpeg2 kwaliteit op de PC en bewerk ze met TMPGenc. Voor opslag op Microsoft Onedrive en om te delen, in de cloud, heb ik gekozen voor Freemake video converter in MPEG-4 formaat. Mpeg-2 met z'n lage compressie geeft nogal grote maar wel heel goede bestanden. Ik heb ook geëxperimenteerd met zo'n VHS via USB naar de PC stick van 10 euro bij de Aldi en dat werkt ook redelijk goed, al is m'n Hauppauge kaart beter. VHS bronmateriaal is bijna altijd matig en beelden opfrissen kan redelijk goed via een goede video bewerker zoals TMPGenc. Moraal van dit verhaal: zo'n combispeler aanschaffen is vrij onzinnig, want er zijn veel goedkopere en zelfs betere oplossingen en de tussenstap van een DVD die geript wordt is helemaal niet nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 22:07 darknessblade
  geef je wel gelijk dat die dingen van de aldi van minder dan 20 euro bagger zijn.

  mijn hauppage kaart is 3x zo goed als het model dat je hebt, en kan gewoon in FHD kwaliteit analog tv opnemen.

  oude vhs tapes zullen dan geen probleem zijn.

  helaas weet je het minder bij een AIO (all in one) apparaat. of de kwaliteit hoog genoeg is.


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2015 10:41 Anoniem
  Je kunt merken, dat de schrijver van dit artikel, waarschijnlijk zelf nog nooit een VHS band heeft gedigitaliseerd.
  Als je optimale kwaliteit wil behalen, doe je dit met een analoog digitaal converter van b.v. Grassvalley/Canopus.
  De ADVC-100 of 55 geven een perfect resultaat naar je PC toe, waar je vervolgens alle slechte stukjes er uit kunt knippen om er vervolgens of een DVD of bestand voor een mediaspeler van te renderen.

  Ger
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2016 12:28 cableman
  Ik heb een Pinnacle Dazzle dvc100 via usb. Capture doe ik met Pinnacle studio. Hier heb de keuze uit de volgende instellingen:
  Compressie code:
  DV
  M.jpeg
  mpeg2

  Bij mpeg2 kan ik kiezen uit Mbit snelheid tot 10 mbit.

  Welke instelling geeft de beste kwalitiet bij opnemen van Hi8

  En in welk formaat bewaar je ze op ze af te spelen via b.v. een mediaspeler op tv?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2016 16:38 Anoniem
  Ik heb enkele banden en de speler Philips VR200/02. Deze heeft een scartkabel als verbinding met een TV.
  Hoe kan ik met dit apparaat mijn banden digitaliseren?
  Max Hiehle
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.