Zo maak je Dropbox veiliger zonder een cent uit te geven

© PXimport

Zo maak je Dropbox veiliger zonder een cent uit te geven

Geplaatst: 10 juni 2015 - 03:55

Aangepast: 14 december 2022 - 15:30

Redactie ID.nl

Dropbox heeft door de jaren heen met flink wat beveiligingsproblemen te maken gehad. Hoewel de cloudopslagdienst er veel aan gedaan heeft om haar beveiliging te verbeteren, kun je zelf nog veel doen om de veiligheid van je bestanden te verbeteren. Hier zijn een aantal manieren om te beginnen.

Lees ook: In 3 stappen: Extra beveiliging van je Dropbox met Sookasa.

Gebruik tweestapsverificatie

Dankzij steeds ambitieuzere hackers en de neiging van gebruikers om te vertrouwen op lachwekkend zwakke wachtwoorden, is enkelvoudige authenticatie zoiets als een grap geworden. (Bonus tip: Zorg dat jij degene bent die het laatst lacht door een wachtwoordmanager op je computer of als mobiele app te gebruiken.) Daarom hebben de meeste belangrijke diensten, inclusief Dropbox, tweestapsverificatie geïmplementeerd. Dit systeem vereist dat je zowel je wachtwoord als een beveiligingscode invoert die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Het is de eenvoudigste manier om de beveiliging van je account te verbeteren.

 

© PXimport

Eén van de eenvoudigste manieren om de veiligheid van Dropbox te verbeteren is het instellen van tweestapsverificatie.

Om tweestapsverificatie in te schakelen moet je inloggen op je Dropbox account, je gebruikersnaam aanklikken in de rechterbovenhoek en Settings selecteren in het keuzemenu. Klik op het tabblad Security en klik op Enable onder Two-step verification. Volg de aanwijzingen om deze functie in te stellen.

Ontkoppel je oude apparaten

Een groot deel van de kracht van Dropbox zit hem in de mogelijkheid om het op meerdere apparaten te gebruiken. Maar aangezien veel mensen hun smartphone, tablet en computer om de paar jaar upgraden, is de kans groot dat er nog een aantal oude apparaten aan je Dropbox-account gelinkt zijn. Dat vormt een veiligheidsrisico.

 

© PXimport

Oude of ongebruikte apparaten die nog steeds aan je Dropbox-account gelinkt zijn kunnen de veiligheid in gevaar brengen.

Om apparaten die je niet meer gebruikt of in je bezit hebt te ontkoppelen, moet je de hierboven genoemde stappen volgen om naar het tabblad Security te gaan en omlaag scrollen naar Devices. Hier zul je een lijst te zien krijgen met apparaten die momenteel toegang hebben tot je Dropbox-account, samen met de datum waarop ze voor het laatst met Dropbox actief zijn geweest. Om een apparaat te ontkoppelen moet je op de X helemaal rechts naast de naam van het apparaat klikken.

Beheer toegang van apps

Talloze apps van derden hebben Dropbox-integratie om de mogelijkheden ervan uit te breiden, waarvan de meeste volledige toegang tot je account vereisen. Een app behoudt zijn toegang, zelfs wanneer je de app niet meer gebruikt. Als de ontwikkelaar van de app de ondersteuning stopzet of de app op een andere wijze wordt aangetast, kunnen hackers hiermee eenvoudig toegang tot je account krijgen. Om dit te voorkomen moet je apps die je niet regelmatig gebruikt de toegang tot je Dropbox-account ontzeggen.

 

© PXimport

Ontzeg apps van derden die je niet meer gebruikt de toegang tot je Dropbox account.

Ga terug naar het tabblad Security en scrol omlaag naar het gedeelte Apps linked. Hier zie je een lijst met alle apps die je toestemming gegeven hebt om je Dropbox-account te benaderen, samen met de mate van toegang. Om een app uit de lijst te verwijderen moet je op de X helemaal rechts naast de naam van de app klikken.

Houd websessies in de gaten

Naast apparaten en apps, houdt Dropbox ook bij welke webbrowsers op je account zijn ingelogd. Dit is een eenvoudige manier om te controleren op ongeautoriseerde activiteit.

Ga naar het tabblad Security en scrol omlaag naar Sessions. Dit is een lijst met alle browsers die momenteel op je account zijn ingelogd, samen met het land van herkomst en de tijd waarop de activiteit heeft plaatsgevonden. Als je iets ziet dat je niet herkent, weet je dat er op je account is ingebroken. Het is ook een goed idee om zo nu en dan wat oude activiteit te verwijderen - klik op de X helemaal rechts naast de activiteiten die je wilt weghalen.

Versleutel je bestanden

Hoewel deze maatregelen de gaten in je Dropboxbeveiliging zullen minimaliseren kunnen ze je data niet veiligstellen wanneer iemand er wel in slaagt om op je account in te breken. In dat geval blijft encryptie de beste bescherming voor je bestanden.

Dropbox versleutelt je bestanden in tijdens het up- en downloaden en in rust, maar je kunt een extra beschermlaag toevoegen met een oplossing van derden, zoals Boxcryptor. Deze dienst versleutelt je bestanden voordat je ze uploadt en plaatst ze in een speciale Boxcryptor-map binnen je Dropbox. Boxcryptor biedt gratis, Personal (48 dollar per jaar) en Business (96 dollar per jaar) licenties, evenals een aantal mobiele apps zodat je ook onderweg toegang tot je versleutelde bestanden kunt krijgen. Het is bovendien zero-knowledge software - Boxcryptor heeft geen toegang tot je codeersleutels of wachtwoorden, dus de veiligheid van je gegevens blijft in jouw handen, waar het thuishoort.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten