Zo maak je een opvallend portfolio van foto's

Door: Evi Maquoi | 14 juni 2016 07:11

Algemeen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hobby- en professionele fotografen die hun werk willen uitstallen, hebben een online fotoportfolio nodig. Gelukkig hoef je daar echt geen websitebouwer voor in te huren, je kunt het makkelijk zelf! Wij zetten de voordelen per dienst op een rij en geven tips en om je werk echt te laten schitteren.

Tip 01: Platform kiezen

Een online fotoportfolio is veel meer dan een visitekaartje. Het is een etalage die 24/7 en 365 dagen per jaar geopend is. Het is de ultieme manier om een goede eerste indruk achter te laten. Het kan dus maar beter helemaal goed zijn, zeker als je potentiële klanten wilt overtuigen en er daadwerkelijk wat aan wilt verdienen. Je bent immers niet alleen. Als er iemand online op zoek gaat naar een fotograaf die gespecialiseerd is in baby- en kinderfotografie, vindt ie in een handomdraai heel wat kandidaten. Lees ook: De 20 beste gratis foto-programma's.

De allereerste - en wellicht moeilijkste - stap om een online portfolio te maken is het kiezen van het juiste platform. Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden en we kunnen onmogelijk voor jou beslissen welke dienst je moet kiezen. Dat is voornamelijk een persoonlijke keuze. Het hangt af van je wensen maar ook van je technische kennis, doelen en budget. We gaan in dit artikel heel wat verschillende diensten voorstellen zodat je de knoop sneller kunt doorhakken. We sommen de voor- en nadelen op, bespreken de mogelijkheden en beoordelen de beschikbare designs. Let wel, omdat het onmogelijk is om alle beschikbare diensten onder de loep te nemen, beperken we ons tot een gevarieerde selectie.

Tip 01 De eerste stap is het moeilijkst: het platform kiezen. (Portfolio: Martin Stranka)

Tip 02: Flickr

Ben je op zoek naar een grootschalig community-platform waar je niet alleen foto's maar ook videofragmenten kunt publiceren? Dan is Flickr een aanrader. Met een gratis account krijg je maar liefst een terabyte opslagruimte. Je kunt er heel eenvoudig beelden in hoge resolutie uploaden, organiseren en delen. De dienst is bovendien erg gebruiksvriendelijk omdat je niet enkel toegang via de browser krijgt, maar ook via apps (iOS en Android). Flickr is heel toegankelijk en biedt de mogelijkheid om werk van anderen te ontdekken. Dat kan inspirerend werken.

Andere troeven? Je kunt gebruikmaken van tags, bezoekers kunnen commentaar achterlaten, je kunt meerdere albums aanmaken, er bestaan plug-ins om rechtstreeks vanuit Lightroom te publiceren en je kunt vanuit Flickr fotoboeken of canvassen bestellen. Wil je nog meer opties? Voor 50 dollar per jaar krijg je een Flickr pro-account waarmee je onder andere van vervelende advertenties verlost bent, statistieken kunt opvragen en toegang krijgt tot de Auto-Uploadr. Het nadeel? Een Flickr-profielpagina ziet er nagenoeg altijd hetzelfde uit. Aanwezig zijn op Flickr lijkt ons een must als je vaak met fotografie bezig bent, maar het mag eigenlijk niet het enige online platform zijn. Probeer het zeker eens uit via www.flickr.com.

Tip 02 De mogelijkheden van Flickr zijn uitgebreid maar helaas kun je niets wijzigen aan de vormgeving. (Portfolio: Li Feng)

Meer dan foto's

We hebben het in deze workshop de hele tijd over foto's, maar je kunt uiteraard ook een portfolio maken van je mooiste schilderijen, tekeningen of andere creatieve uitspattingen. Alle besproken tips gelden ook voor portfolio's van pakweg graffitikunst of vectortekeningen.

Tip 03: Jimdo Portfolio

Via Jimdo kun je gratis en eenvoudig een volledige website bouwen aan de hand van kant-en-klare sjablonen. Jimdo Portfolio is ideaal voor fotografen die uitsluitend een portfolio nodig hebben, zonder al te veel toeters en bellen. Surf naar deze website om de mogelijkheden te zien.

Eén van de grootste voordelen is dat de klus erg snel geklaard is omdat je start vanaf een portfoliotemplate. Via de WYSIWYG-editor (what you see is what you get) maak je in een handomdraai een portfolio dat uit verschillende categorieën bestaat. Desgewenst voeg je ook nog een Over mij-pagina of blog toe. Het aantal sjablonen is uitgebreid en ze zijn stuk voor stuk erg mooi. Rome, Miami en Osaka zijn onze favorieten. Ook de editor zit goed in elkaar. Je kunt erg snel een ander design kiezen en titels, tekstvakken of foto's toevoegen is eenvoudig. Via Instellingen kun je onder andere een mobiele startpagina bekijken of controleren hoeveel ruimte er van je 500 MB nog vrij is. Ook handig is dat de makers aandacht besteden aan SEO (optimalisatie voor zoekmachines), je kunt heel eenvoudig een paginatitel en -beschrijving toevoegen. Wil je meer opslagruimte, een eigen domeinnaam, toegang tot statistieken en een reclamevrije footer? Dan kun je voor 78 euro per jaar upgraden naar een pro-versie.

Tip 03 De makers van Jimdo hebben erg veel werk in de templates gestopt.

Tip 04: WordPress Portfolio

WordPress is één van de populairste diensten om websites of blogs op te zetten. Sinds een jaar of twee zijn er ook specifieke thema's speciaal voor mensen die een portfolio willen tonen. Om aan de slag te gaan, surf je naar de Portfolio-pagina van WordPress. Je start met één van de verschillende thema's en vervolgens kun je het desgewenst helemaal aanpassen aan je eigen voorkeuren. Eén van de troeven van WordPress is dat je met meerdere personen tegelijkertijd aan één project kunt werken. Daarnaast zijn er waanzinnig veel plug-ins en extra's beschikbaar, zodat je je portfolio kunt uitbouwen tot een echt pareltje. Heel wat functionaliteiten en thema's zijn gratis maar er zijn ook enkele sjablonen en plug-ins waarvoor je moet betalen. Nog een nadeel is dat je iets meer technische kennis nodig hebt in vergelijking met een WSYIWYG-editor zoals Jimdo of Wix.

Tip 04 Het portfoliothema Orvis is volledig gratis en erg in trek bij fotografen en designers.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een opvallend portfolio van foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.