Zo maak je je eigen fanpagina op Facebook

Door: Martin Gijzemijter | 24 juli 2016 08:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Op je Facebook-profiel kun je dingen over jezelf delen met vrienden en familie. Het kan zijn dat je dingen wilt delen met mensen die je niet persoonlijk kent, maar die wél geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld je hobby. In zulke gevallen maak je een pagina aan. Hoe? Dat leren we je in dit artikel.

01 Wat is een pagina?

Voor veel mensen is het verschil tussen een pagina en een profiel op Facebook soms niet helemaal duidelijk. Het belangrijkste verschil is het soort content dat je plaatst. Stel dat je een pagina hebt over je voetbalvereniging, dan plaats je daar bijvoorbeeld berichten op over wedstrijden, uitslagen en andere verenigingszaken. Die hoeven voor vrienden en familie helemaal niet interessant te zijn. Dat werkt andersom precies zo: foto's van je kinderen die je misschien wel op je profiel zou plaatsen voor vrienden en familie, zet je doorgaans niet op je pagina. Het is simpelweg een andere doelgroep die je wilt bereiken. Lees ook: Zo maak je in een handomdraai virale content.

02 Pagina of groep?

Om het nog even wat verwarrender te maken, kun je naast een Facebook-profiel en een Facebook-pagina, ook nog een Facebook-groep aanmaken. Het grootste verschil tussen een pagina en een groep, is dat een groep veel meer draait om communicatie. Iedereen kan (afhankelijk van de instellingen) berichten plaatsen in de groep en discussies krijgen er snel vorm (en gieren overigens vaak ook lekker snel uit de bocht). Als we het zouden moeten vergelijken, dan heeft een Facebook-pagina veel weg van een website, terwijl een Facebook-groep meer lijkt op een chatroom met een moderator.

03 Pagina maken

Om een pagina te kunnen maken, heb je je eigen Facebook-profiel nodig. Heb je deze onverhoopt nog niet, maak er dan een aan. Log in op je profielpagina en klik rechtsboven op het pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en vervolgens op Pagina maken. Vervolgens dien je aan te geven waar je pagina precies over gaat. Is het bijvoorbeeld een bedrijf, een product, een persoon of misschien een goed doel? Het kan even zoeken zijn naar de juiste vorm. In deze workshop nemen we een voetbalvereniging als voorbeeld. Klik op Amusement (tja, niet zo logisch) en vervolgens bij Kies een categorie op Sportclub. Vul de naam van de club/pagina in en klik op Aan de slag.

04 Informatie

De tweede stap is direct een belangrijke, namelijk het invullen van informatie over je pagina/club. Schiet daar niet van in de stress, je kunt het later namelijk altijd nog aanpassen. In het veld dat je ziet, krijg je 155 regels om aan te geven waar je pagina over gaat. Houd dit dus beknopt, maar wel wervend, zodat men in één oogopslag kan zien waarom het leuk kan zijn om je pagina te volgen. Bij het veld Website kun je eventueel een url van een website plaatsen, zodat mensen ook de officiële website kunnen vinden (indien die er is uiteraard, tegenwoordig is Facebook soms voldoende).

05 Facebook-webadres

De omschrijving van je pagina kun je later veranderen, maar het Facebook-webadres verdient een apart kopje, omdat je dit maar één keer mag veranderen nadat je het hebt ingevuld. Dat is dus heel belangrijk, want het is het adres waarop men je kan vinden op Facebook. Als wij hier in ons geval clubvoetbaltotaal van maken (voetbaltotaal was al weg), dan zijn wij dus voortaan hier te vinden en dat geeft ons geloofwaardigheid én maakt ons makkelijker te vinden. Denk hier dus goed over na, je kunt het later écht maar één keer wijzigen.

Waarom een pagina maken?

In de eerste stap van deze workshop hebben we al aangegeven wat een Facebook-pagina precies is. Maar waarom zou je er eentje maken? Een pagina is een ideale manier om zaken te delen met gelijkgestemden, zaken waar vrienden en familie niet altijd op zitten te wachten. In het voorbeeld noemden we al een voetbalvereniging, maar het kan natuurlijk ook een theatervereniging zijn, een computerclub, een schoolreünie, noem maar op. Overigens is een pagina opzetten voor je vereniging niet zo tijdrovend als een website bouwen. Websites vereisen onderhoud, een pagina plaats je en kan door alle beheerders worden gevuld. Dat kan je een hoop kopzorgen schelen. Maak je overigens een pagina voor een vriendengroep, overweeg dan om te kiezen voor een groep in plaats van een pagina. De opzet leent zich daar beter voor.

0 Reactie(s) op: Zo maak je je eigen fanpagina op Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.