Zo ruim je de rotzooi van browser-toolbars op

Door: telegraaf-nl | 14 januari 2012 14:23

Algemeen

Je zou denken dat we in 2015 alle web-capriolen van de jaren 90 achter ons hebben gelaten, maar dat is niet zo. Als je een desktop-app als AVG, Skype, of Vuze downloadt, zullen ze stiekem proberen toolbars aan je systeem toe te voegen of je standaard startpagina en browser te veranderen.

Als je browser vol met toolbars zit, of als je liever gewoon weer met DuckDuckGo zoekt dan met Bing, dan kun je hieronder lezen hoe je deze vijanden te lijf kunt gaan in Chrome, Firefox, en Internet Explorer.

Internet Explorer

Net als veel andere modern browsers laat Internet Explorer een toolbar niet automatisch draaien - je moet de indringer handmatig activeren. Maar het kan nog altijd gebeuren als je niet oplet.

Om geïnstalleerde toolbars op te schonen, klik je op Opties in de werkbalk (als hij verborgen is, druk je op de alt-toets om hem tevoorschijn te toveren) en selecteer je Invoegtoepassingen beheren in het keuzemenu. Er verschijnt een nieuw venster, en helemaal bovenaan kun je alle toolbars die in je browser verstopt zitten zien staan.

Markeer een toolbar die je niet wilt hebben en druk onderaan in het venster op de knop Uitschakelen. Herhaal dit voor alle toolbars waar je vanaf wilt, en klaar is Kees.

Als een toolbar je standaard zoekmachine heeft overgenomen, blijf dan in het venster en klik op Zoekmachines in de linker navigatiekolom. Markeer opnieuw alles wat je niet wilt hebben, en klik onderaan in het venster op Verwijderen.

Als je je startpagina wilt resetten, klik op tandwiel-icoontje rechtsboven en selecteer Internetopties. Open in het venster dat verschijnt het tabblad Algeme, en je zult bovenaan een tekstveld zien staan. Haal wat er al staat weg, en vervang het door jouw favoriete startpagina (zoals bijvoorbeeld https://www.google.com). Druk daarna vervolgens op OK.

Firefox

Het is nog lastiger om per ongeluk een toolbar in te schakelen in Firefox, maar iedereen maakt fouten. Om het probleem op te lossen, klik op de hamburgermenu-knop in de linkerbovenhoek van de browser.

Selecteer in het keuzemenu Add-ons. In het tabblad dat geopend wordt, klik op Extensies in de linker navigatiekolom. Selecteer de toolbar die je wilt verwijderen en klik op de Uitschakelen knop helemaal aan de rechterkant van de pagina. Het kan zijn dat je opnieuw moet opstarten, maar wacht daar even mee als je van plan bent om meerdere toolbars te verwijderen.

Om je favoriete zoekmachine terug te krijgen in Firefox, ga terug naar de hoofdinterface van Firefox. Klik op het zoekmachine-icoon in de zoekbalk aan de rechterkant van de adresbalk. Selecteer vervolgens simpelweg een zoekmachine in het keuzemenu.

Om je oude startpagina terug te halen, klik je op de menuknop rechtsboven en selecteer je Opties. Selecteer daarna in het venster dat verschijnt Algemeen. Bovenaan zie je Startpagina staan. Markeer het tekstveld ernaast en voer de url van je favoriete startpagina in.

Chrome

Chrome is nog minder gecharmeerd van toolbars dan andere browsers, en het is soms ronduit lastig zo'n toolbar überhaupt aan de praat te krijgen. Maar soms willen we gewoon voor de gein een toolbar downloaden en installeren. Gelukkig kun je ze net zo gemakkelijk weer dumpen.

Druk op het hamburgermenu in de rechterbovenhoek en selecteer Instellingen in het keuzemenu. In het tabblad dat verschijnt, klik in de linker navigatiekolom op Extensies. Scrol omlaag totdat je de toolbar waarnaar je op zoek bent tegenkomt, en haal het vinkje weg bij Ingeschakeld of klik op het vuilnisbak-icoontje. Als je dat laatste doet, gooi je de toolbar voor altijd weg, terwijl je door het vinkje weg te halen de toolbar uitschakelt maar niet de-installeert.

Chrome weert zich ook tegen veranderingen van de standaard zoekmachine, maar als je deze ooit wilt wijzigen moet je het volgende doen.

Ga opnieuw naar het instellingen-tabblad van Chrome, maar kies deze keer Instellingen in de linker navigatiekolom. Onder Zoeken, klik op het keuzemenu en selecteer je favoriete zoekmachine.

Om je startpagina-instellingen te herstellen, kijk helemaal bovenaan in hetzelfde instellingenmenu. Onder Bij opstarten, klik op de link Pagina's instellen. Er verschijnt een nieuw venster met de pagina's die automatisch geopend worden wanneer je de browser laadt. Beweeg met de cursor over de pagina's die je niet wilt en klik op de X aan de rechterkant om ongewenste kapers te verwijderen. Je kunt ook kiezen welke pagina's je bij het opstarten wilt laden door hun url's hier toe te voegen.

Dat is het, alles is weer normaal!

Veranderingen betreffende je toolbars, startpagina, en zoekmachine zijn vervelend, maar het gebeurt zo nu en dan als je niet oppast tijdens te installatie van nieuwe software. Nu weet je in ieder geval hoe je de boel weer op orde kunt krijgen, mocht er zich een ramp voordoen.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: Zo ruim je de rotzooi van browser-toolbars op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.