Zo spoor je je verdwenen tablet of smartphone op

Door: kees-krick | 18 mei 2015 11:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je wilt er liever niet aan denken: ineens is je smartphone, tablet of laptop weg. Waar is het apparaat gebleven? Ben je het alleen even kwijt of is het echt gestolen? Je kunt proberen het apparaat zelf op te sporen en er op afstand acties op uit te voeren. Misschien heb je het dan snel weer terug.

Tip 01: Traceren

Smarthones, tablets en laptops nemen we overal mee naartoe. Dus lopen we het risico dat we een apparaat per ongeluk ergens laten liggen, verliezen of dat er iets wordt gestolen. Geen prettig idee. Los van het feit dat het dure spullen zijn, staat er een vracht aan persoonlijke informatie, foto's en filmpjes op. Die wil je niet kwijtraken, laat staan dat je er vreemden in wilt laten rondsnuffelen. Gelukkig is het mogelijk om de locatie van al jouw apparaten te achterhalen.

De kans is groot dat je bijvoorbeeld je telefoon ergens hebt laten liggen. Zoals bij vrienden of op het werk. Dan is het een kwestie van even oppikken. Of misschien zwerft je tablet ergens in huis rond. Je kunt dan een alarm laten afgaan en op het geluid afgaan. Is er toch sprake van verlies of diefstal? Door er een bericht naartoe te sturen, kan een eerlijke vinder contact met jou opnemen en dankzij de locatiegegevens heb je extra opsporingsmogelijkheden. In uiterste nood kun je het toestel op afstand blokkeren en wissen. Je toestel wordt daarmee onbruikbaar en al je gegevens zijn weer veilig. Zo beperk je de schade aanzienlijk.

Beveiligingscode

Om jouw apparaten vindbaar te maken en op afstand actie te ondernemen bij verlies of diefstal, is het essentieel dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Wacht dus niet tot je een apparaat kwijt bent, maar voer de stappen in dit artikel onmiddellijk uit op al je apparaten. Het is niet ingewikkeld en echt zo gepiept.

Vergeet daarnaast niet om een toegangscode of wachtwoord op elk apparaat te zetten. Daarmee ontzeg je onbevoegden de toegang tot je apparaten en dus ook tot jouw gegevens. Als extra beveiliging kun je de gegevens op een laptop of desktop beveiligen met encryptie. Ook als de schijf uit de computer wordt gehaald, kan niemand er dan iets mee. Zet ook een pincode op jouw simkaart. Dan zijn zowel de telefoon als het abonnement onbruikbaar voor onbevoegden. Doe altijd aangifte bij de politie bij verlies of diefstal. Locatiegegevens en IMEI-codes of serienummers kunnen helpen bij de opsporing.

Zet een code op je toestel, zodat niemand anders erin kan.

Tip 02: iPhone en iPad

Om een iPhone of iPad traceerbaar te maken en het mogelijk te maken op afstand actie te ondernemen, start je de app Instellingen en ga je naar het onderdeel iCloud. Blader omlaag en tik op Zoek mijn iPhone. Activeer vervolgens de optie Zoek mijn iPhone. Zodra dit is gebeurd, verschijnt er ineens een tweede optie in beeld. Zet ook die optie Stuur laatste locatie aan. Mocht de accu van het verloren apparaat leegraken, dan zie je in elk geval de laatst bekende locatie nog. Om Zoek mijn iPhone weer uit te schakelen, is altijd het wachtwoord van je Apple ID nodig. Een vreemde kan deze cruciale functie dus niet zomaar uitzetten. Ook om het apparaat naar de fabrieksinstellingen te herstellen is dit wachtwoord nodig. Een veilig gevoel. Stel dat iemand erin slaagt toegang tot je iPhone of iPad te krijgen en stiekem de locatievoorzieningen uitschakelt, dan nog kun je het apparaat opsporen zodra je aangeeft dat hij verloren is.

Tip 03: Wissen

Je hoeft niet te wachten tot je een iPhone of iPad bent kwijtgeraakt om het geheel te testen. Ga naar de App Store en installeer Zoek mijn iPhone. Hiermee kun je een zoekgeraakte iPhone of iPad lokaliseren. De eerste keer dat je de app start wordt om je Apple ID en wachtwoord gevraagd. Zodra je dat hebt ingegeven, krijg je een lijstje met alle apparaten te zien die onder jouw Apple ID staan geregistreerd. Kies een apparaat en op de plattegrond zie je de laatst bekende locatie. Tik je op het auto-pictogram, dan verschijnt een route naar jouw verloren apparaat. Tik je op Taken, dan kun je kiezen uit een aantal acties.

Allereerst is het met Geluid afspelen mogelijk om een alarm op het apparaat te laten afgaan. Zo kun je het eenvoudig terugvinden als je er in de buurt bent. Bijvoorbeeld in je eigen huis. Een nogal drastische maatregel is Wis iPhone of Wis iPad. Dat doe je pas als het apparaat in verkeerde handen is gevallen en het er niet inzit dat je het ooit nog terugkrijgt. De complete inhoud en alle instellingen worden gewist, maar kun je het apparaat daarna helaas niet meer volgen. Wissen is dus echt een laatste noodgreep.

Tip 04: Blokkeren

Bestaat de kans dat het nog goed komt? Kies dan liever voor de optie Taken / Verloren. Hiermee schakel je de Verloren-modus in en blokkeer je het toestel. Als het apparaat nog geen toegangscode heeft, dan geef je nu een pincode op, waarmee het apparaat direct wordt vergrendeld. Daarnaast geef je een telefoonnummer en een bericht op, waarmee je een eerlijke vinder of dief met spijt de kans geeft om contact op te nemen. Groot voordeel van deze Verloren-modus, is dat je (in tegenstelling tot wissen) de locatie van het geblokkeerde apparaat wel kunt blijven volgen. Zelfs als iemand de locatievoorzieningen heeft uitgeschakeld. Heb je het apparaat weer terug? Gefeliciteerd! Gebruik de pincode en je hebt weer volledige toegang. Ook de inhoud is gewoon bewaard gebleven. Is jouw iPhone of iPad zoek en heb je alleen een computer tot je beschikking? Probeer dan om de online versie van Zoek mijn iPhone te gebruiken.

Tip 04 Geen iPhone of iPad binnen handbereik? Via de website werkt het ook.

Internetverbinding

Om een computer, tablet of smartphone op afstand te volgen en te besturen, moet het verdwenen apparaat een internetverbinding kunnen opzetten. Want anders kom je er domweg niet bij. Is het apparaat momenteel offline, dan kun je de gewenste actie meestal wel alvast aanvragen. Zoals het opvragen van de locatie of het wissen van de inhoud. Zodra het apparaat online komt, wordt de door jou op afstand aangevraagde actie direct uitgevoerd. Apparaten met een simkaart zijn dankzij mobiel internet nagenoeg altijd verbonden en dus veel eenvoudiger op te sporen dan de meeste tablets en computers die volledig afhankelijk zijn van draadloze netwerken.

Voor opsporing is wel een internetverbinding nodig.

1 Reactie(s) op: Zo spoor je je verdwenen tablet of smartphone op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juni 2016 18:45 Anoniem
  Ik had een galaxy tab s2 maar na aankoop is deze gestolen dus niks geinstaleerd ofoto iets kan ik deze nog traseren of ben ik deze definitief kwijd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.