Zorg dat je Facebook-posts niet doorzoekbaar zijn

Door: Chwhynny Overbeeke | 25 maart 2016 14:03

Algemeen

Het wordt steeds moeilijker om je online privacy te waarborgen. In dit artikel laten we zien hoe je je privacy-instellingen van Facebook kunt aanpassen zodat je posts niet doorzoekbaar zijn voor vreemden.

Een aantal maanden geleden heeft Facebook een verandering doorgevoerd die als gevolg kan hebben dat alles wat je op het sociale netwerk post door iedereen opgezocht kan worden. Lees ook: Zo gebruik je de nieuwe emoji's van Facebook.

Als iemand die je niet kent bijvoorbeeld naar een bepaald onderwerp of een muzikant zoekt, kunnen jouw posts hierover in zijn of haar lijst van resultaten worden weergegeven. Volgens Facebook is de bedoeling hiervan dat mensen een overzicht krijgen van wat er in de wereld over allerlei onderwerpen gezegd wordt.

Privacy-instellingen

Als je liever niet wilt dat je posts doorzoekbaar zijn, dan kun je in je privacy-instellingen kiezen om je posts alleen zichtbaar te maken voor je vrienden. Het is het handigste om je instellingen te wijzigen vanaf je computer in plaats van de app. Klik in de blauwe balk bovenaan website op het omlaag wijzende pijltje en kies Instellingen. Klik in het linker paneel op Privacy.

De privacy instellingen van Facebook.

In het rechterpaneel krijg je dan onder de header Wie kan mijn inhoud zien? De mogelijkheid om te bewerken wie je toekomstige berichten kan zien. Als je hier Vrienden kiest, zullen je posts niet meer door vreemden doorzocht kunnen worden.

Berichten en foto's afschermen

Alleen is het dan wel zo dat je eerdere posts nog wel openbaar zijn. Dit kun je verhelpen door onder Wie kan mijn inhoud zien? op Eerdere berichten beperken te klikken en akkoord te gaan. Vervolgens zullen al je oude posts alleen nog maar voor jouw vrienden zichtbaar zijn, en voor mensen die erin getagd zijn en hun vrienden.

Je kunt ook per bericht kiezen wie het wel of niet kan zien. Dit kun je doen door naar de post in kwestie te navigeren en aan de rechterkant van de datum op het omlaag wijzende pijltje te klikken. Je krijgt dan een lijst met opties te zien waarin je kunt aangeven voor wie de post zichtbaar mag zijn.