'Apple blokkeert filmen van concerten'

Door: uhro-van-der-pluijm | 18 juni 2011 08:55

Nieuws

Apple kan met een nieuwe techniek het filmen van concerten blokkeren. Het bedrijf zou dat willen om contractbesprekingen met platenmaatschappijen over iTunes eenvoudiger te maken.

De Britse tabloid The Sun meldt dat Apple een techniek ontwikkeld heeft waarmee het mogelijk is om te zien of mensen met hun iPhone bijvoorbeeld een concert van een bekende artiest filmen. Daarnaast is het mogelijk om dat vervolgens te blokkeren door de videocamera in het iDevice uit te schakelen. Apple zou die techniek snel willen introduceren.

Rechten beschermen

De krant legt op basis van Apple’s patentaanvraag uit dat het systeem werkt met behulp van infraroodsensoren. Zodra een gebruiker zijn apparaat omhoog houdt om te filmen, wordt dat door het systeem gezien. Vervolgens wordt de foto- en videofunctie van de iPhone of iPad uitgeschakeld. Andere functies zoals bellen en internetten zijn dan nog wel mogelijk.

The Sun speculeert dat het systeem ontwikkeld is als poging om de rechten van concertorganisatoren en televisieomroepen met exclusieve uitzendrechten beter te beschermen. Als het niet mogelijk is om een opname te maken met de iPhone, kan de gebruiker van zo’n apparaat (delen van) het concert immers ook niet op Youtube plaatsen, waarna iedereen het gratis kan bekijken.

Voordeel voor iTunes

Als Apple het patent daadwerkelijk uitrolt, dan zou dat onderhandelingen met muziekuitgevers voor opname van hun catalogus of contractverlenging daarvan in iTunes kunnen vereenvoudigen, redeneert de Britse krant. Apple heeft het patent anderhalf jaar geleden ingediend, maar het is nog niet toegewezen.

0 Reactie(s) op: 'Apple blokkeert filmen van concerten'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.