'Apple en Google bieden samen op Kodak-patenten'

Door: tonie-van-ringelestijn | 08 december 2012 11:59

Nieuws

Apple en Google zouden samen meer dan 500 miljoen dollar willen bieden op meer dan duizend patenten van het failliete Kodak.

Dat meldt persbureau Bloomberg zaterdag. De samenwerking is opmerkelijk, omdat beide bedrijven eerst juist tegen elkaar streden om de Kodak-patenten in samenwerkingsverbanden met anderen.

Kodak Eastman vroeg in januari faillissement aan. Het 130 jaar oude bedrijf heeft een grote herstructurering ondergaan waarbij duizenden ontslagen zijn gevallen. Voorwaarde van een financieringsovereenkomst met de belangrijkste schuldeisers is dat het patentenpakket voor minstens 500 miljoen dollar moet worden verkocht. Kodak bezit 1100 patenten rond fotografie en beeldbewerking.

Eerst tegen elkaar

Eerder meldde de Wall Street Journal al dat een consortium dat bedrag over had voor de patenten, terwijl eerdere biedingsrondes veel minder hadden opgeleverd. Volgens Bloomberg gaat het nu dus om Apple en Google samen. Eerder had Apple een consortium gevormd met Microsoft en patentverzamelaar Intellectual Ventures Management. Google werkte op zijn beurt samen met RPX Corp en enkele Aziatische fabrikanten.

De betrokken bedrijven willen de nieuwe samenwerking tussen rivalen Apple en Google nog niet bevestigen. Volgens een Kodak-woordvoerder is de zaak vertrouwelijk. Met de samenwerking zouden Apple en Google dure toekomstige rechtszaken over de patenten kunnen voorkomen.

2,6 miljard dollar

Kodak schatte de waarde van het portfolio zelf op 2,6 miljard dollar, maar dat valt nu flink lager uit. Het kroonjuweel van de patentencollectie werd ongeldig verklaard. Dezelfde partijen die nu uit zijn op Kodaks patenten hebben vorig jaar elkaar al bestreden bij de veiling om de octrooien van de Canadese telecomfabrikant Nortel. Apple, RIM en Microsoft hebben uiteindelijk die veiling gewonnen. Zij zijn met diverse 3G- en 4G-patenten aan de haal gegaan.

0 Reactie(s) op: 'Apple en Google bieden samen op Kodak-patenten'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.