'Apple houdt kosten iPhone-reparaties bewust hoog'

Door: Wouter Hoeffnagel | 24 mei 2013 13:05

Apple

Het laten repareren van een iPhone 5 is, zo’n acht maanden na de lancering, nog altijd een prijzige aangelegenheid. Apple zou de kosten van reparaties bewust hoog houden om de verkoop van AppleCare-pakketen te stimuleren. Dit stelt MarketWatch in een analyse.

Hoewel de iPhone 5 minder schadegevoelig is dan zijn voorgangers iPhone 4 en iPhone 4S, zijn er nog altijd gebruikers die te kampen krijgen met een kapot beeldscherm, niet werkende thuisknop of defect microfoontje. Waar deze gebruikers snel achter komen, is dat de reparatie van de Apple-telefoon vele tientallen en soms zelfs honderden euro’s kost.

'Apple bepaalt alles'

In een uitgebreid artikel duikt MarketWatch in de markt van iPhone-reparaties. Conclusie: Het laten maken van een defecte iPhone 5 is nog altijd een prijzige aangelegenheid doordat Apple de touwtjes van de Aziatische onderdelenfabrikanten strak in handen heeft. “Apple bepaalt alles, van de productie van de iPhone 5 tot de verschillende onderdelen van het apparaat", zegt Jeff Haynes van de koopjeswebsite TechBargains.com.

De vraag naar de iPhone 5 is groot. Apple verkoopt per dag maar liefst 300.000 iPhones. Het overgrote deel van de beschikbare iPhone 5-onderdelen wordt gebruikt voor het produceren van nieuwe iPhones. Apple zou bewust weinig extra onderdelen voor de iPhone 5 laten produceren, omdat het aanbod kunstmatig laag te houden. De prijs van de onderdelen is hierdoor fors gestegen ten opzichte van iPhone 4S-onderdelen.

175 euro voor een nieuw scherm

Apple rekent op dit moment tot maar liefst 229 dollar, ongeveer 175 euro, voor het vervangen van een kapot scherm van de iPhone 5. Dit terwijl het apparaat in combinatie met een abonnement vaak voor een lagere prijs te koop is. De iPhone 5 gaat als los toestel vanaf 676 euro over de toonbank. Klanten zijn dus bijna een derde van de nieuwprijs kwijt om enkel het scherm te laten repareren. Voor consumenten is het laten repareren van een kapotte iPhone 5 dan ook erg prijzig.

Het laten repareren van het scherm van de iPhone 5 is erg prijzig (foto: iFixit)

De exacte kosten die aan de reparatie van de iPhone 5 zijn verbonden variëren overigens per locatie. Zo meldt MarketWatch dat sommige Apple Stores het scherm kunnen repareren voor 149 dollar of 115 euro, wat de klant maar liefst 60 euro scheelt. Gebruikers die een AppleCare-pakket hebben afgesloten voor hun iPhone zijn slechts 49 dollar of zo'n 35 euro kwijt. Klanten die een AppleCare-pakket aanschaffen besparen dus bijna 200 euro op de reparatie van het scherm. Haynes van TechBargains.com stelt dan ook dat Apple door de reparatiekosten kunstmatig hoog te houden klanten wil motiveren een AppleCare-pakket aan te schaffen.

Onafhankelijke reparateurs

De reparatiekosten van de iPhone 5 zijn aanzienlijk hoger dan die van voorgaande modellen. De prijs van iPhone-onderdelen is zelfs dusdanig hoog dat sommige onafhankelijke reparateurs niet in staat zijn de onderdelen te bemachtigen en dus geen reparatie voor de iPhone 5 kunnen aanbieden.

Reparateurs die de reparaties wel aanbieden rekenen hiervoor vaak prijzen die hoger liggen dan de toch al hoge prijzen van Apple. Zo rekent iPhone-reparateur iPhoneworld.nl voor de vervangen van het scherm van de iPhone 5 inclusief montage 239,90 euro. De reparateur iPhone Repair Service vraagt zelfs 279 euro voor het repareren van een gebroken scherm. Bij iPhonegarage.nl ben je 245 euro kwijt voor de reparatie.

Zelf de reparatie uitvoeren

De hoge prijzen van onderdelen zorgen er dus voor dat onafhankelijke reparateurs minder interessant zijn dan Apple's eigen reparatiedienst. Apple maakt door de hoge reparatiekosten het afsluiten van een AppleCare-pakket een interessante optie, aangezien je hierdoor fors op de reparatiekosten kan besparen. Ben je zelf technisch aangelegd en zeker van je kunnen? Dan kan je ook het kapotte onderdeel van je iPhone 5 op internet bestellen en zelf met behulp van een handleiding van bijvoorbeeld iFixit aan de slag gaan. Let op! Het zelf repareren van je iPhone is uiteraard niet zonder gevaar en volledig op eigen risico.