‘Apple kan niet goedgekeurde Lightning-accessoires via software-update blokkeren’

Door: wouter-hoeffnagel | 16 februari 2013 16:04

Nieuws

Apple is in staat niet goedgekeurde accessoires met een Lightning-aansluiting via een software-update onbruikbaar te maken. Apple kan hiermee accessoiremakers die zich niet aan de regels houden of informatie over de Lightning-technologie doorspelen aan derden straffen.

Met de introductie van de Lightning-technologie is het voor accessoiremakers aanzienlijk moeilijker om de regels van het MFi-programma (Made for iPhone/iPad/iPod) aan hun laars te lappen. Accessoirefabrikant Mophie meldt in een interview met The New York Times dat iedere Lightning-connector is uitgerust met een chip. Deze chip is voorzien van een serienummer dat uniek is voor iedere fabrikant. Via dit serienummer kan Apple de chip in de Lightning-connector blokkeren, waarna de connector onbruikbaar is.

Nagemaakte Lightning-accessoires blokkeren

Het blokkeren van Lightning-connectors biedt Apple de mogelijkheid op te treden tegen nagemaakte Lightning-accessoires. Zo is in Aziatische landen een grote hoeveelheid illegaal gekopieerde accessoires met een Lightning-aansluiting beschikbaar. De fabrikanten van deze nepaccessoires halen vaak een officiële Lightning-chip uit een MFi-goedgekeurd product en maken deze na. Directeur van de marketingafdeling van Mophie Ross Howe stelt dat Apple de chips in dit soort accessoires dankzij het serienummer theoretisch kan blokkeren.

Voor Apple is het tegenwerken van fabrikanten die Lightning-producten namaken erg interessant. Accessoiremakers die zich aan de regels houden moeten lid worden van het MFi-programma om accessoires met een Lightning-connector te mogen produceren. Deze fabrikanten betalen Apple licentiegelden om lid te mogen worden van het programma. Door het namaken van Lightning-accessoires moeilijker te maken ontmoedigd Apple deze praktijken, waardoor fabrikanten worden aangemoedigd lid te worden van het MFi-programma.

1 Reactie(s) op: ‘Apple kan niet goedgekeurde Lightning-accessoires via software-update blokkeren’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 oktober 2013 12:55 Anoniem
    Apple kan het niet alleen maar doet dit nu ook na de laatste update! Niks theoretisch Apple doet dit dus gewoon en dupeert de gebruiker en niet de fabrikant. Volgende keer voor mij geen Apple meer.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.