'Apple schendt patent voor snel booten'

Door: uhro-van-der-pluijm | 10 augustus 2011 09:09

Nieuws

Een Amerikaans bedrijf meent dat Apple haar patent op het snel opstarten van een besturingssysteem schendt. De aanklager wil een verbod op de verkoop Mac OS X.

Het bedrijf Operating Systems Solutions (OSS) heeft Apple voor een rechtbank in Florida gesleept. Volgens OSS schendt Apple met Mac OS X een patent op 'een methode om een computersysteem snel op te starten'. Dat patent werd volgens Patently Apple oorspronkelijk verkregen door het Koreaanse bedrijf LG. Dat bedrijf is een concurrent van Apple op de mobiele markt.

Bedrijf onvindbaar

Het patent werd in 2008 door LG verkocht aan het eveneens Koreaanse bedrijf Protimus Technologies. Operating Systems Solutions kreeg het patent pas in 2011 in handen. Dat bedrijf nam het over van Acadia Patent Acquisitions, dat zich afficheert als 'leider in patentaankopen'. Dit bedrijf windt er geen doekjes om dat het alleen patenten aanschaft om geld te verdienen met licenties.

Bij OSS is dat onduidelijk. Op internet is behoudens enkele nieuwsberichten helemaal niets over het bedrijf te vinden. Volgens de bedrijfsdatabase van Florida bestaat het bedrijf nog geen acht maanden en is het gevestigd in Miami. Het is niet mogelijk om een e-mailadres of telefoonnummer van het bedrijf te vinden. De advocaten van het bedrijf willen tegenover Webwerelds zustersite Computerworld niet reageren op de zaak.

Het bedrijf laat in de aanklacht weten dat het een schadevergoeding wil omdat Apple 'moedwillige minachting voor de rechten van de eiser' heeft. Ook wil het de verkoop van Apple-producten die het patent schenden verbieden.

Toch LG?

De onbekendheid van OSS laat ruimte voor speculaties. Zo meent lobbyist Florian Müller, oprichter van de Europese NoSoftwarePatents campagne, dat het hier toch om Android-adept LG gaat. “Deze voorheen onbekende eiser uit Florida kan gestuurd worden door LG. In dat geval zou het een waarschuwingsschot of het begin van een breder conflict tussen Apple en LG zijn".

Müller baseert zijn aanname op meerdere punten. Daaronder de recente aanklachten van Apple tegen makers van producten met Android en het gebrek van informatie over Operating Systems Solutions. Mocht hij gelijk hebben dan ziet de Duitser een snelle escalatie in de mobiele patentenoorlog die eerder vooral tussen Samsung en Apple leek te gaan.

Die twee hebben nu ook een breed Europees front geopend. Apple heeft voor een Duitse rechter gedaan gekregen dat de tablets van Samsung niet meer in de EU mogen worden verkocht, behalve in Nederland. Vandaag en morgen dienen er rechtszaken in Den Haag om de producten van Samsung ook hier verboden te maken. Samsung heeft een bodemprocedure tegen Apple aangespannen.

0 Reactie(s) op: 'Apple schendt patent voor snel booten'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.