'EC onderzoekt afspraken Apple met telco's'

Door: henk-jan-buist | 27 mei 2013 10:24

Nieuws

De EC heeft vragen gesteld aan Europese telecomproviders naar de afspraken die gemaakt zijn met Apple. De commissie vermoedt dat Apple er oneerlijke concurrentiepraktijken op nahoudt.

De Europese Commissie doet onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Apple. Die zou mogelijk telco’s dwingen tot het uitsluiten van concurrerende smartphoneproducenten en zou zijn toestellen technisch beperken. Dat meldt The Financial Times op basis van vragenlijsten die de EC naar providers heeft gestuurd.

Verkennende fase

De EC is nog geen formeel onderzoek gestart en de huidige vragen richting providers zijn officieel onderdeel van een verkennende fase. De commissie wil weten of Apple exclusieve afspraken maakt met providers die andere smartphonemakers benadelen.

De providers hebben tot 17 juni de tijd om te reageren. De FT wijst erop dat het lastig kan worden voor de EC om Apple’s dominantie hard te maken, gezien de populariteit van onder meer Android-smartphones van Samsung in Europa.

Zorgen om 4G

De commissie lijkt zich zorgen te maken over verhalen dat de iPhone 5 niet werkt op veel 4G netwerken binnen Europa. Apple zou netwerken van providers van tevoren moeten goedkeuren voordat ze kunnen worden gebruikt in combinatie met de iPhone. Gezien de populariteit van de iPhone 5 zouden providers weinig keus hebben dan te voldoen aan de eisen die Apple stelt.

“Er zijn ook signalen dat bepaalde technische functies zijn uitgeschakeld bij bepaalde Apple-producten in bepaalde EU-Landen. Als het bestaan hiervan wordt bevestigd, duidt dat wellicht op inbreuk op antitrust-wetten”, citeert The Financial Times uit de documenten.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'EC onderzoekt afspraken Apple met telco's'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.