'Google gevaarlijkste site van 2010'

Door: loek-essers | 03 januari 2011 12:04

Nieuws

Volgens Trend Micro was Google in 2010 met afstand de gevaarlijkste site ter wereld. De zoekresultaten werden flink beïnvloed om malware te verspreiden.

Dat stelt het antivirusbedrijf in een jaaroverzicht met de grootste dreigingen. "De enorme populariteit leidde ertoe dat cybercriminelen specifiek blackhat seo trucs gebruikten die op hun beurt weer zorgden voor significante malware dreigingen", blogt Martin Roesler, Director Threat Research bij Trend Micro. Volgens hem werd Google vooral misbruikt voor het verspreiden van nep antivirus software. Daarnaast werden Google reclames ook misbruikt voor het "malvertising", het via valse advertenties verspreiden van malware.

Naast de meest riskante website zet Trend Micro nog een aantal andere riskante zaken op een rij. Apple's OS X is volgens het beveiligingsbedrijf het meest riskante OS van 2010. Dit is vooral te danken aan de enorme bugfix van november, de patch bevatte meer dan 644 MB aan nieuwe software. Er werden gaten gerepareerd die vanaf midden juni te misbruiken waren. "Apple's hang naar geheimhouding en het afstoten van een patch-cyclus verhoogde ook het risico voor gebruikers", aldus Roesler.

Wordpress gevaarlijkste online software

De prijs voor gevaarlijkste websoftware wordt toegekend aan WordPress. De gratis blogsoftware vertoonde vele gaten die vaak ongepatcht bleven. Hierdoor waren cybercriminelen in staat om tienduizenden sites te misbruiken voor malware-aanvallen.

Verder merkt Trend Micro IRC aan als het gevaarlijkste ip-protocol, dertig procent van alle botnets werd via IRC aangestuurd. Facebook was het gevaarlijkste sociale netwerk doordat de cybercriminelen gebruik maken van de massa om malware te verspreiden, dit gebeurde veelvuldig. Verder noemt Trend Micro pdf als het gevaarlijkste fileformaat, co.cc als gevaarlijkste toplevel domein en Internet Explorer als gevaarlijkste runtime omgeving.

0 Reactie(s) op: 'Google gevaarlijkste site van 2010'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.