'Google heeft genoeg aan 18 Motorola-patenten'

Door: uhro-van-der-pluijm | 22 augustus 2011 11:38

Nieuws

Google heeft genoeg aan een klein deel van de aangekochte Motorola-patenten om de strijd aan te binden met de concurrentie. Zo'n 18 van de 17.000 zijn voldoende om Apple onder druk te zetten.

Vorige week nam Google Motorola Mobility over. Met die aankoop kreeg de zoekgigant ook zo'n 17.000 patenten in handen. Volgens het financiële persbureau Bloomberg zit de kracht van Motorola's patentportfolio niet in de kwantiteit. Google heeft, zo analyseert Bloomberg, genoeg aan 18 patenten om de concurrentie flink onder druk te zetten.

3g-technologie

Die 18 patenten gaan terug tot 1994 en Motorola gebruikt ze al in drie rechtszaken tegen Apple. Het zijn essentiële patenten voor de mobiele industrie, stelt patentadvocaat David Mixon. Het gaat om technieken als locatiediensten, het ontwerp van antennes, het verzenden van e-mail, bewegingen op het touchscreen, applicatiemanagement en uiteindelijk ook de 3G-technologie.

Vier van deze patenten bleken al eerder succesvol. Motorola Mobility gebruikte ze vorig jaar om een deal met BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) over wederzijds gebruik van gepatenteerde technologie te sluiten. Zelfs met die overeenkomst maakte RIM nog een eenmalig bedrag over aan Motorola en betaalt het royalties voor het gebruik van Motorola's patenten.

'Android bedreigd'

Het is nog onduidelijk of Google Motorola alleen heeft overgenomen om de patenten. Toch zijn de sterke patenten van Motorola volgens de experts die Bloomberg aanhaalt zeker in het voordeel van Google. De meeste rechtszaken over patenten richten zich tegen producenten van Android-apparatuur zoals HTC en Samsung.

Google bleef, met uitzondering van de rechtszaken tegen Oracle en Skyhook, tot nu toe buiten schot. Toch wil de Android-ontwikkelaar met de aankoop van Motorola Android beschermen. “We zeggen al langer dat we Android willen ondersteunen", aldus Google's juridische baas David Drummond in een gesprek met analisten, bericht Bloomberg. Deze stap is volgens hem nodig omdat “Android wordt bedreigd".

'Motorola is oneerlijk'

Met de aankoop van Motorola neemt Google zelf ook enkele rechtszaken over. Daaronder zijn vier zaken die de maker van de eerste mobiele telefoon tegen Apple heeft aangespannen. Volgens Motorola schendt Apple met de iPhone 4, de iPad, Apple TV en Macbook Air patenten van het bedrijf.

Daarop klaagde Apple Motorola aan omdat dit bedrijf juist zijn patenten zou schenden. Ook is Apple een civiele rechtszaak gestart omdat Motorola volgens dat bedrijf oneerlijk, misleidend en martkverstorend werkt. Bovendien zou Motorola meer licentiekosten voor patenten aan Apple vragen dan aan andere smartphonemakers. Microsoft, dat ook een rechtszaak heeft lopen tegen Motorola, bevestigt dat Apple meer moet betalen.

Volgens patentmakelaar Ron Epstein zullen de 18 patenten die Motorola al heeft ingezet nog maar het topje van de ijsberg zijn. “Ik zou geschokt zijn als ze al alle patenten die van waarde zijn, hebben meegebracht in deze eerste ronde van de rechtszaak. Ze hebben een aantal patenten ingezet waarvan ze dachten dat ze Apple wel konden duidelijk maken dat het bedrijf het rustig aan moet doen", zegt hij tegen Bloomberg.

0 Reactie(s) op: 'Google heeft genoeg aan 18 Motorola-patenten'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.