'Hebzucht van Apple' jaagt app-maker weg

Door: jasper-bakker | 22 februari 2011 13:51

Nieuws

Apple eist 30 procent omzet van álle uitgevers, ook van app-makers die content van anderen weergeven. De Readability-app is geweigerd, de maker is boos en laat iOS vallen.

De iOS-app Readability van Arc90 is geweigerd door de keuringscommissie voor de iTunes App Store. Als reden vermeldt de afwijzingsmail dat de app geen mogelijkheden heeft om Apple de 30 procent omzetafdracht te geven die verplicht is volgens het nieuwe abonnementenmodel.

Abonnementendienst verplicht

Apple verwijst naar de App Store-richtlijnen (alleen toegankelijk voor iOS-developers). Daarin (pdf) vermeldt punt 11.2 dat apps worden afgewezen als ze niet Apples eigen systeem voor aankopen “gebruiken voor de aanschaf van content, functionaliteit of diensten”. Dat verplichte systeem is de api voor ‘In App’-aankopen (IAP).

Readability toont online-artikelen ontdaan van advertenties, maar betaalt daarbij de content-eigenaren en –auteurs wel. Die krijgen 70 procent van de omzet uit het maandelijkse abonnement van Readibility. App-maker Arc90 is dan ook verontwaardigd: met Apples eis van 30 procent blijft er dus niets over voor het bedrijf.

‘Hebzucht’

“Wij menen dat dit nieuwe beleid riekt naar hebzucht”, schrijft mede-oprichter Rich Ziade van Arc90 in een open brief aan Apple. Hij argumenteert dat abonnements-apps zoals die van zijn bedrijf slechts een miniem deel zijn van de app-verkoop die weer een miniem deel is van Apples inkomsten.

Hij roemt nog wel het indrukwekkende app-ecosysteem dat de hardware-verkoop van iPhones en iPads aanjaagt. Bij elke tv-reclame voor die Apple-producten krijgen app-developers weer aandacht voor hun producten bij het grote publiek. Hardware-inkomsten voor Apple dankzij apps, en software-inkomsten voor app-makers dankzij de Apple-hardware. Een gezonde relatie met wederzijds voordeel, aldus Ziade.

iOS laten vallen

“We zijn nu dus een beetje verbijsterd”, schrijft hij over de argumentatie voor de afwijzing van zijn app. “Voor de duidelijkheid, we geloven wel dat jullie elk recht hebben om zo’n beleid op te leggen. Het is jullie hardware en jullie channel, en jullie kunnen elk beleid opleggen dat jullie willen.” Maar de app-maker waarschuwt dat Apple te ver gaat door de 30 procent tax op te leggen aan webservices en webapps. “Dat schrikt kleinere ondernemers zoals wij af om te investeren in iOS.”

Zijn bedrijf heeft nu besloten iOS te laten vallen. “Onze reactie is nogal duidelijk: wij gaan de andere kant op .. naar het web.” Ziade schrijft nog in een PS”: “We zouden Readibility voor iOS graag uitbrengen, mét in-app aankopen, als jullie 70 procent halen uit jullie 30 procent en dat dan delen met auteurs en uitgevers net zoals wij dat doen” Muziekdiensten voelen zich al in de tang genomen door Apples eis van 30 procent omzet.

Toch niet voor SaaS-apps?

Het nu gehandhaafde verbod voor content-apps zoals Readability heeft al tot ophef onder developers geleid. Apple zou hiermee 30 procent omzet eisen van álle content in en via iOS-apps. Bovendien wakkert de brede formulering de vrees aan dat Apple die eis ook oplegt aan SaaS-apps (software as a service). Ook functionaliteit (zoals add-ons in apps) en diensten zijn immers ‘Apple-taxplichtig’.

Het Apple-nieuwsblog MacRumors spreekt die vrees nu tegen. Een lezer van die site zou Apple-ceo Steve Jobs hebben gemaild en een korte reply hebben gekregen. “We hebben abonnementen gemaakt voor uitgeef-apps, niet voor SaaS-apps”, aldus het antwoord dat echt afkomstig zou zijn van de Apple-topman.

Verwerkt in Safari

Ironisch genoeg heeft Apple de open source-technologie van Readability vorig jaar al opgenomen in Safari. Het in juni gepresenteerde Safari 5 heeft een Reader-knop die content kaal stript, van onder meer ads. Alle elementen die volgens Apple overbodig zijn, worden dan verwijderd waarna online-artikelen zijn te lezen zonder 'afleidingen'. Die functie voegt multipage-artikelen ook samen op één pagina.

Zo kun je volgens Apple “ongestoord online artikelen lezen”. Gebruikers van Firefox en Chrome kunnen deze functie ook krijgen. Zij moeten dan zelf de Readability-bookmarklet instellen en die als bookmark plaatsen in hun browser.

0 Reactie(s) op: 'Hebzucht van Apple' jaagt app-maker weg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.