'iOS 7 is afzichtelijk en ouderwets'

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 27 juni 2013 09:47

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple’s nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad heeft een monsterlijke interface meegekregen, vindt columinst Alex Burinskiy.

Apple’s succes van afgelopen jaren is voornamelijk te danken aan het design van zijn producten. Het spreekt grote groepen gebruikers aan, van mainstream consumenten tot zakelijke professionals. Andere bedrijven zijn er nooit in geslaagd het succesvolle design te kopiëren; daardoor zitten we nu opgescheept met talloze look-alikes van de Macbook Air en Macbook Pro en is Windows sterk op OS X gaan lijken. (Dit werkt twee kanten op: Waar Microsoft features als Spotlight, Stickies en Widgets gekopieerd heeft, heeft Apple de Finder zijbalk en de terug en voorwaarts knoppen overgenomen vanuit Windows.)

Maar de iPhone is al vanaf het begin een zeer bijzonder apparaat geweest door de smartphonemarkt sinds het verschijnen ervan in 2007 op zijn kop te zetten. Sindsdien heeft Apple het echter lastig gekregen om de Android-gebaseerde concurrentie voor te blijven. Zij kopieerden functionaliteit uit iOS en gingen soms zelfs een stapje verder dan Apple. Gelukkig voor Cupertino is er nauwelijks bedreiging vanuit Microsoft, dat op een laat moment de smartphonemarkt betrad en voorlopig weinig in de melk te brokkelen heeft.

Tijdens de eerder deze maand gehouden Worldwide Developers Conference (WWDC) liet Apple de volgende versie van het iOS 7 besturingssysteem zien. Ik weet dat het nog een bèta betreft en dat er veel kan veranderen voordat iOS 7 later dit jaar vrijgegeven wordt, maar wat ik er tot dusver van heb gezien, doet me verbazen over de keuzes die het designteam heeft gemaakt en welke kant de directie van Apple hiermee op wil gaan. Het bedrijf lijkt over de hele linie zaken te vervlakken, van de functietitel van ontwerper Jonathan Ive (hij is nu Senior VP Design in plaats van hoofd van het Industrial Design) tot de icoontjes in het nieuwe iOS 7.

Op de WWDC, noemde Apple CEO Tim Cook iOS 7 “de grootste verandering voor iOS sinds de introductie van de iPhone, door een verpletterende nieuwe interface te bieden”. Ik ben het eens met de grote verandering die het brengt, alleen laat “verpletterend” naar mijn idee een nare smaak in de mond na.

Mijn eerste indruk van iOS 7 is dat het lijkt op de liefdesbaby van Android en Windows; het is een verbijsterend afscheid van Apple’s eerdere innovatieve ontwerpideeën. Om te beginnen heeft het vergrendelscherm niet langer de ontgrendel-swipe onderaan het display, die wat mij betreft sowieso voor het hele scherm een facelift kon gebruiken. Hoewel het scherm een helderder digitale klok heeft gekregen, lijkt het vergrendelscherm sterk op Android.

Ik vroeg me af of Apple iets was vergeten of probeerde een grap te maken, maar dat deed het niet. Zonder ontgrendeling-switch – dat tot nog toe van elke iOS-versie deel uitmaakte – ziet het er naakt uit. Je ziet in de Engelstalige versie alleen “slide to unlock” staan, met daarmee een pijltje naar boven, wat mijns inziens alleen verwarring oplevert.

Dit heeft niets te maken met Ive’s verklaring over “orde aanbrengen in complexiteit”. Deze verandering brengt juist complexiteit aan een eerdere orde aan. Als voormalig medewerker van een Apple-winkel, kan ik je melden dat enkel deze verandering een hoop vragen van iPhone-gebruikers zal opleveren over hoe ze hun scherm kunnen ontgrendelen. En dat is zelfs voordat ze beginnen met het gebruik van iOS 7.

Een andere verandering in iOS 7 is beter bruikbaar. Met live multitasking wordt het voor gebruikers mogelijk om te wisselen tussen live en realtime geüpdate apps in plaats van dat apps gepauzeerd worden als ze naar de achtergrond verdwijnen. De nieuwe functie ziet er aardig uit, maar het is minder dan ik zou verwachten van Apple. Hoewel multitasking nu op gelijke hoogte gebracht wordt met Android, gaat Apple niet zo ver door ook verticale multitasking door te voeren (behalve om apps uit te schakelen). Horizontaal bedienen is kennelijk voldoende. Buiten het feit dat iOS het thuisscherm van de gebruiker laat zien (in tegenstelling tot de zwarte achtergrond in Android), is alles verder hetzelfde geworden.

[youtube]6h0PrSImGJk[/youtube]

0 Reactie(s) op: 'iOS 7 is afzichtelijk en ouderwets'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.