'Microsoft-bashing is niet meer nodig'

© CIDimport

'Microsoft-bashing is niet meer nodig'

Geplaatst: 7 april 2011 - 06:10

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

De strijd tussen Linux en Microsoft is voorbij, en het open source-besturingssysteem heeft gewonnen. Dit stelt de directeur van de Linux Foundation.

Het bashen van Microsoft is dan ook niet meer nodig, verklaart Linux-chef Jim Zemlin. "Ik denk dat we ons niet meer druk maken om Microsoft. Het was onze grote rivaal, maar nu is het [bashen - red.] een beetje als het schoppen van een puppy", zegt hij in een interview met Webwerelds Amerikaanse zustersite NetworkWorld.

Gepasseerd

De directeur van de Linux Foundation stelt dat Linux, op het grote gat van de desktop na, Microsoft op bijna alle fronten is gepasseerd. Met servers aan de ene kant van het spectrum, en mobiele platformen aan de andere kant. Twintig jaar nadat Linus Torvalds zijn besturingssysteem Linux heeft gemaakt, is de strijd volgens Zemlin voorbij.

Die overwinning claimt hij mede op basis van de overtuiging dat de desktop aan belang inboet. De cloud en smartphones maken de traditionele desktop overbodig. En op die nieuwe terreinen is Windows lang niet zo dominant, of zelfs nauwelijks aanwezig. Google's mobiele besturingssystemen Android en Chrome OS zijn gebaseerd op Linux, terwijl veel cloud-aanbieders en hosters dat open source-besturingssysteem gebruiken als ondergrond én als platform voor gebruikers.

Red Hat, Novell, Apple

Zemlin wijst ook op de stagnerende beurskoers van Microsoft, dat in schril contrast staat met de snel groeiende beurswaarde van open source-leverancier Red Hat. Dat bedrijf, van origine alleen Linux-leverancier, draait nu bijna 1 miljard dollar omzet op jaarbasis en is inmiddels 8,9 miljard dollar waard.

De directeur van de Linux-stichting noemt niet het gevallen Novell, dat ooit Suse Linux overname. Overigens is Apple qua beurswaarde momenteel de grootste, en qua omzet bijna reus Microsoft voorbij.

Verjaardagsdata

"Ik denk dat het op de twintigste verjaardag van Linux de moeite is om terug te kijken waar we vandaan zijn gekomen. Van een nederig begin als project voor een student in Helsinki, tot iets waar 70 procent van de wereldwijde aandelenhandel op draait, en dat echt de meerderheid van het internetverkeer aandrijft; of dat nou Facebook, Google of Amazon is."

Afhankelijk van het gekozen 'geboortemoment' is Linux ter wereld gekomen op 3 juli 1991, 25 augustus 1991, of 5 oktober 1991. Op die eerste datum heeft Linus Torvalds een post online gezet waarin hij informatie vroeg voor "een project" waar hij aan werkte.

De tweede datum is van de post waarin hij onthult dat het om een gratis besturingssysteem gaat. Op de derde datum heeft Torvalds de hulp van geïnteresseerden gevraagd, wat tot een open source-gemeenschap heeft geleid.

Versie 1.0 van Linux is op 13 maart 1994 verschenen, en wordt ook wel als geboorte gezien. Open source-voorstanders bestrijden dat: versie 1.0 is bij open source minder veelzeggend als bij gesloten software. De allereerste release (0.01) van Linux was in september 1991.

'Open source verslaat iPhone'

Zemlin heeft in april vorig jaar gesteld dat de iPhone open source moet worden, wil het overleven. Hij trok de vergelijking met de serverproducten van Sun Microsystems: het eigen besturingssysteem Solaris en de eigen Ultrasparc-processors.

"De iPhones van een paar jaar geleden waren Sun-technologieën. En weet je wat? Dat bedrijf bestaat niet eens meer als een zelfstandige onderneming." Volgens Zemlin had de ict-wereld er flink anders uitgezien als Sun niet zo laat had gereageerd op Linux. “Ik denk dat als de oud-directeur van Sun, Scott McNealy, Solaris wat eerder open source had gemaakt, de zaken heel anders hadden kunnen lopen."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten