'Obama moet ingrijpen in patentenoorlog'

Door: uhro-van-der-pluijm | 26 augustus 2011 13:36

Nieuws

De Amerikaanse telecomaanbieder wil dat president Obama zich gaat bemoeien met de mobiele patentenoorlog. ''De oorlog verlamt de mobiele industrie.''

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt dat telecomaanbieder Verizon wil dat president Barack Obama tussenbeide komt in de mobiele patentenoorlog. De doorgaans goed ingevoerde krant doet dit op basis van een niet genoemde bron. Verizon is een relatief neutraal bedrijf in de oorlog die woedt tussen de telefoonfabrikanten. De aanbieder levert veel telefoons met Android maar biedt ook de iPhone aan.

Verbod van tafel vegen

Randal Milch, hoofdjurist bij Verizon, heeft volgens de krant een grafiek doorgestuurd waaruit blijkt welke toestellen mogelijk een importverbod krijgen in de VS. Daaronder Android tablets maar ook iPhones. Die verboden worden opgelegd door de International Trade Commission (ITC). Als eindverantwoordelijke voor die organisatie zou Obama een uitspraak van de ITC van tafel kunnen vegen.

Verizon stelt dat de patentenoorlog een verlammend effect heeft op de mobiele industrie. Omdat dit één van de weinige sectoren in de VS is die nu nog groeit en voor extra banen zorgt, moet Obama helpen de kwestie op te lossen. Verizon hekelt volgens The Wall Street Journal de huidige tactiek van de telefoonproducenten: elkaars apparaten proberen verbieden.

Schadevergoedingen

Verizon ziet als grootste telefoonaanbieder van de VS liever dat de fabrikanten hun disputen weer gewoon regelen via schadevergoedingen of schikkingen, zoals dat in het verleden gebeurde. Ook het onbetaald afsluiten van licenties op elkaars patenten is een manier om dit tegen te gaan.

Op dit moment zijn zo'n beetje alle grote fabrikanten van mobiele telefoons en tablets verwikkeld in een strijd rond patenten. Onder ander Apple, HTC, Samsung, Sony, Motorola, RIM, LG maar ook Google, Microsoft en Oracle zijn zelf aangeklaagd en/of hebben anderen aangeklaagd. Die zaken lopen met name in de VS. In Europa krijgt de rechtszaak tussen Apple en Samsung over tablets en smartphones de meeste aandacht.

0 Reactie(s) op: 'Obama moet ingrijpen in patentenoorlog'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.