10 essentiële tips voor elke iPhone bezitter

© PXimport

10 essentiële tips voor elke iPhone bezitter

Geplaatst: 26 juni 2013 - 11:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Hier op de redactie beschouwen we de iPhone als een van de meest gebruiksvriendelijke smartphones. Toch vergeten ook wij weleens wat we allemaal wel niet kunnen met de smartphone van Apple. Om ervoor te zorgen dat dit jou niet zal overkomen hebben wij tien tips verzameld die essentieel zijn voor elke iPhone bezitter.

Screenshots maken

Soms kan het weleens handig of leuk zijn om de informatie die op het scherm van jouw iPhone staat te delen met anderen. Dit kan je eenvoudig doen door een screenshot te maken. Een screenshot is een foto van de inhoud van een scherm. Op de iPhone kan je een screenshot maken door de slaapknop en de thuisknop van het apparaat tegelijkertijd kort in te drukken. Op het scherm zie je vervolgens een witte flits. Jouw screenshot vind je terug tussen de foto’s op je telefoon.

Mappen maken

Wie veel apps downloadt op zijn iPhone kan al snel het overzicht op zijn thuisscherm verliezen. Gelukkig is het mogelijk om deze apps in mappen te plaatsen, zodat je jouw apps overzichtelijk kan ordenen. Het aanmaken van een map doe je door je vinger drie seconden op een willekeurig app-icoon te houden. Na drie seconden zullen alle apps gaan trillen. Vervolgens sleep je twee trillende app-iconen die je in een map wil plaatsen over elkaar heen. Er wordt nu een map aangemaakt waarin de twee betreffende apps zijn geplaatst. Eventueel kan je de map een naam geven door het tekstveld te selecteren. Meer apps kan je toevoegen door andere app-iconen naar de map te slepen. Zo kan je tot maximaal 12 apps in een map plaatsen. Wanneer je klaar bent druk je op de thuisknop van je iPhone.

Apps afsluiten

Alle apps die je op je iPhone gebruikt blijven op de achtergrond actief om zo de opstart-tijd van ervan te verkorten. Helaas kost het laten draaien van apps in de achtergrond wel kostbare batterijlading. Het kan daarom weleens handig zijn om apps in de achtergrond af te sluiten. Dit doe je door twee maal snel op de thuisknop van je iPhone te klikken. Hiermee wordt onderin beeld een balk met apps getoond die in de achtergrond draaien. Deze apps kan je afsluiten door je vinger drie seconden ingedrukt te houden op een willekeurige app en wanneer de apps gaan trillen op het rode minnetje te drukken.

Notificaties beheren

Veel apps hebben er een handje van om je continue lastig te vallen met nietszeggende notificaties. Gelukkig biedt de iPhone je de mogelijkheid om in te stellen van welke apps je notificaties wil ontvangen. Dit kan je doen door naar de instellingen van je iPhone te gaan en vervolgens op Berichtgeving te drukken. In het scherm dat je nu voor je krijgt zie je onder het kopje ‘in berichtencentrum’ alle apps die jou notificaties mogen versturen. Wanneer je een app selecteert kan je precies instellen welke notificaties je van die app wil ontvangen. Helemaal geen notificaties ontvangen van een app? Zet dan alle opties in dit scherm uit.

Locatievoorzieningen beheren

Veel apps vragen bij de installatie of ze jouw locatie mogen inzien. Helaas gaan niet alle apps hier even goed mee om, want zowel de batterijduur van je iPhone als jouw privacy kunnen hier behoorlijk onder lijden. Door naar de instellingen van je telefoon te gaan en hier Privacy en vervolgens Locatievoorzieningen te selecteren zie je precies welke apps toegang hebben tot jouw locatie. Pijltjes achter apps laten zien welke apps op dit moment jouw locatie opvragen of dit recent hebben gedaan. Onderaan het scherm is te zien waar de pijltjes precies voor staan. De toegang tot jouw locatie voor een app kan je in- of uitschakelen met behulp van de knop achter de naam van de app.

Zoek mijn iPhone

Mocht jouw iPhone ooit kwijt raken of gestolen worden dan is er gelukkig geen man overboord. Apple geeft je namelijk de mogelijkheid om de locatie van jouw iPhone op te vragen of deze te vergrendelen via het internet. Om dit te kunnen doen zul je echter wel Zoek mijn iPhone moeten activeren. Dit doe je door naar de instellingen van jouw iPhone te gaan en hier daar iCloud te selecteren. Vervolgens zet je in dit menu de optie Zoek mijn iPhone aan. Om dit te kunnen doen moet je dus wel ingelogd zijn met een iCloud account. Heb je Zoek mijn iPhone ingeschakeld en wil je controleren of het werkt? Zoek dan een willekeurige computer op, ga naar iCloud.com en log in met jouw account.

Auto-rotatie in- of uitschakelen

Je kent het vast wel. Lig je net lekker op je zij in bed nog wat te internetten, draait het scherm van je iPhone ongevraagd mee. Gelukkig kan je deze auto-rotatie eenvoudig uitzetten, zodat je in de gekste posities kan internetten zonder dat je scherm meedraait. Hiervoor druk je eerst twee keer op de thuisknop van je iPhone. Je ziet nu in de balk onderin beeld welke apps er op dit moment in de achtergrond draaien. Door over deze balk naar rechts te vegen krijg je de instellingen voor het afspelen van audio te zien. Links hiervan wordt het icoon voor auto-rotatie weergegeven. Door dit icoon te selecteren kan je de auto-rotatie in- of uitschakelen.

Aankopen downloaden

Als je al wat langer in het bezit bent van een iPhone zal het regelmatig gebeuren dat je weleens een app verwijdert. Dit kan er voor zorgen dat er misschien heel veel apps zijn waar je voor hebt betaald, maar die niet meer op je iPhone staan. Wil je weten welke apps dit zijn en deze eventueel opnieuw downloaden? Ga dan naar de AppStore op je iPhone en selecteer het tabblad Updates. Door vervolgens bovenaan het scherm op Aankopen te klikken krijg je een lijst te zien met alle apps die je hebt gekocht.

Persoonlijke hotspot

Wil je gebruik maken van het internet op je latop of tablet, maar is er even geen wifi voor handen? Met behulp van een iPhone kan je jouw mobiele data-abonnement via wifi, Bluetooth of USB delen met andere apparaten. Om dit te doen ga je naar de instellingen van je iPhone en selecteer je de optie Persoonlijke hotspot. Hier schakel je de Persoonlijke hotspot met een druk op de knop in. Jouw iPhone maakt automatisch een wachtwoord voor je aan om ervoor te zorgen dat niet iedereen zomaar gebruik kan maken van jouw hotspot.

Siri gebruiken

Siri, ongetwijfeld heb je weleens van deze persoonlijke assistent gehoord, maar gebruik je het ook? Om te beginnen met Siri ga je eerst naar de instellingen van je iPhone, hier klik je vervolgens op Algemeen en vervolgens op Siri. In dit venster kan je Siri inschakelen met de bovenste knop. Je kan vanaf nu Siri altijd oproepen door de thuisknop van je iPhone ingedrukt te houden. Je hoort hierbij een toon die aangeeft dat Siri is geactiveerd en je kan beginnen met het stellen van vragen of het geven van opdrachten. Let op dat dit wel in het Engels moet. Weet je niet wat je kan vragen aan Siri? selecteer dan eens de ‘i’ op het startscherm van Siri.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten