10 fantastische verborgen iPad-functies

Door: Martin Gijzemijter | 11 juni 2014 15:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De meeste pagina's in het menu Instellingen op je iPad heb je waarschijnlijk al eens bezocht. De pagina Toegankelijkheid slaan veel mensen echter over, omdat daar extra opties in staan voor mensen met beperkingen. Het menu bevat echter ook allerlei functies die voor iedereen heel handig zijn.

Het onderdeel Toegankelijkheid is echt niet alleen bedoeld voor mensen met beperkingen. Een duikje in de schatkamer leert ons dat je iPad allerlei fantastische functies heeft waar je wellicht niet eens weet van hebt. We zetten tien juweeltjes voor je op een rij. Lees ook: 5 apps om je iPad Air mee te showen.

01 Zoomen

Het lijkt een nutteloze functie voor mensen die prima zicht hebben, maar de mogelijkheid om in te zoomen kan juist ontzettend goed van pas komen. Wanneer je deze functie inschakelt, dubbeltik je met drie vingers op het scherm en sleep je naar boven en naar beneden om in- en uit te zoomen. Ontzettend handig, bijvoorbeeld wanneer je zo'n zoekspelletje speelt dat je niet in staat stelt om in te zoomen. Zo geef je jezelf een handig voordeel.

Zoomen kan ontzettend handig zijn om 'vals' te spelen bij bepaalde spelletjes.

02 Keer kleuren om

Wanneer je weleens hebt gedrukt op de optie Keer kleuren om, zal je waarschijnlijk hebben gedacht dat het een optie is waar je werkelijk nooit iets aan hebt, en die puur geschikt is voor mensen met bepaalde visuele beperkingen. Maar heb je nooit in bed gelegen terwijl je partner klaagde dat die iPad als een bouwlamp de slaapkamer in scheen? Indien dat het geval is, is deze functie een uitkomst, want het licht is in één klap een stuk minder. Ideaal als je in bed nog even wilt surfen, waarbij we je dan wel aanraden om voornamelijk naar witte websites te surfen, anders heeft het nog weinig zin.

Wanneer je kleuren omkeert, kun je surfen in bed zonder dat je partner daar last van heeft.

03 Grotere tekst

In iOS 7 heeft Apple de mogelijkheid toegevoegd om dynamische teksten te gebruiken. Dat betekent dat als app-ontwikkelaars hier gebruik van maken, de grootte van de tekst in hun apps afhankelijk is van de instelling die je in Toegankelijkheid kiest. Navigeer naar Instellingen / Toegankelijkheid / Grotere tekst en verschuif de schuifregelaar naar de positie met de tekstgrootte die je prettig vindt. Alle apps die deze functie ondersteunen (en dat worden er steeds meer), zullen nu gebruikmaken van het formaat dat jij hier hebt gekozen. Is het je allemaal nog niet groot genoeg? Schakel dan de optie Grotere dynamische tekst in, waarna je de tekst nóg groter kunt slepen.

De optie grotere tekst helpt je de tekst in steeds meer apps naar je hand te zetten.

04 Labels voor aan/uit

Nog zo'n functie die in eerste instantie redelijk futiel lijkt, maar die - wanneer je hem eenmaal ingeschakeld hebt - een wereld van verschil maakt. In voorgaande versies van iOS maakte Apple gebruik van heel duidelijke aan/uit-schakelaars. Wanneer een functie was ingeschakeld, stond er in de Engelstalige versie loeigroot ON in beeld, en bij een uitgeschakelde functie net zo groot OFF. In de Nederlandse versie was dit vervangen door de universele symbolen voor aan en uit (| en O). In iOS 7 heeft Apple dat systeem overboord gegooid en maakt men simpelweg gebruik van schakelaars die grijs zijn wanneer uitgeschakeld en groen wanneer ingeschakeld. Dat is niet voor iedereen even duidelijk en sommige mensen missen de universele symbolen. Gelukkig kun je die in Toegankelijkheid terughalen, door de optie Labels voor aan/uit in te schakelen.

Mis je de oude aan/uit-knoppen? Via Toegankelijkheid haal je ze eenvoudig terug.

05 Verminder beweging

In iOS 7 kwam Apple op het briljante idee om het scherm driedimensionaal te maken. Dit werd gedaan met behulp van een slim trucje: door de bewegingssensor te combineren met een bewegende achtergrond. Ontzettend leuk effect, maar het bleek al snel dat niet iedereen dit even prettig vond en er kwamen klachten binnen over misselijkheid en hoofdpijn. Gelukkig had Apple hierop geanticipeerd en is het mogelijk om in Toegankelijkheid deze optie uit te zetten. Navigeer naar Instellingen / Toegankelijkheid en schakel de optie Verminder beweging in.

Moe van het Parallax-effect in iOS 7? Dan schakel je het toch uit?

0 Reactie(s) op: 10 fantastische verborgen iPad-functies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.