De 11 beste tips voor Office op de iPad

Door: Edmond Varwijk | 18 augustus 2014 10:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Beter laat dan nooit! Met de komst van een nieuwe baas waait er een frisse wind bij Microsoft. Windows is niet meer heilig: het is maar één van de besturingssystemen en apparaten die Microsoft maximaal wil ondersteunen. En het eerste en niet kleinste bewijs daarvoor is Microsoft Office voor iPad.

Tip 01: In de App Store

Kennen we Microsoft Office op Windows en Mac OS X als één pakket, in de App Store zijn het losse producten. De beschikbare onderdelen van Office voor iPad moeten ook apart worden geïnstalleerd. Pak de iPad en open de App Store. Klik op rechtsboven in het zoekscherm en typ Microsoft. Lees ook: Kingsoft Office review - Het gratis alternatief voor Microsoft Office.

Even later worden alle programma's van Microsoft gevonden. Hier staan Microsoft Word voor iPad, Microsoft Excel voor iPad en Microsoft PowerPoint voor iPad. Naast elke app staat de optie Installeer. Klik daarop en wacht tot de installatie is voltooi. Herhaal dit tot de drie apps zijn geïnstalleerd. Druk dan op de thuisknop van de iPad en blader naar de plek op de iPad waar de apps zijn geplaatst.

Tip 01 De drie apps van Office voor iPad moeten elk apart geïnstalleerd worden.

Bewerken alleen met Office 365

De verschillende programma's van Office voor de iPad zijn gratis te installeren en gebruiken. Het gebruik is dan wel beperkt tot het openen en bekijken van bestaande documenten en het geven van een presentatie. Wil je ook nieuwe documenten maken of documenten bewerken, dan moet je betalen. Microsoft heeft Office voor de iPad gekoppeld aan Office 365, de abonnementsversie van Microsoft Office.

De goedkoopste versie is Office 365 Personal. Deze kost 7 euro per maand of 69 euro per jaar. Daarvoor mag je de gewone Office op één Windows of Mac-computer installeren, krijg je extra opslagruimte in OneDrive en heb je de mogelijkheid documenten te maken en bewerken op de iPad. Meer informatie over Office 365 en de verschillende abonnementen is hier te vinden. OneNote, de notitiedienst van Microsoft Office, is wel volledig gratis te installeren en gebruiken.

Tip 02: Eerste gebruik

Start een van de Office-apps door op het pictogram van Word, Excel of PowerPoint te tikken. De eerste keer verschijnt een korte uitleg over Office 365. De uitleg bestaat uit vier schermen. Sleep daarom drie keer met de vinger naar links over het scherm tot het inlogscherm te zien is. Heb je al een Microsoft-account, en dat kan elk eigen Hotmail-, Outlook- of Live-adres zijn, klik dan op Aanmelden.

Typ het mailadres en na Volgende het wachtwoord. Heb je nog geen Microsoft-account maar wil je die wel maken, klik dan op Een account maken. Je kunt dan in enkele stappen zo'n account maken en inloggen. Zonder Office 365-abonnement is er geen meerwaarde van inloggen met een Microsoft-account (zie het kader "Bewerken alleen met Office 365"). Je kunt dan kiezen voor Later aanmelden.

Tip 02 Er zijn drie mogelijkheden bij het inloggen op een van de Office-apps op de iPad.

Tip 03: Geen Office 365

Ben je ingelogd met een account zonder Office 365-abonnement of heb je gekozen voor het later aanmelden, dan zijn de Office-apps beperkt tot het bekijken van al bestaande documenten of documenten die je via de mail ontvangt. Je kunt bijvoorbeeld wel een presentatie geven, maar die presentatie moet dan al wel bestaan. De presentatie bewerken vereist - net het aanpassen of maken van andere documenten - een Office 365-abonnement.

In elk van de apps is dit te zien aan de balk boven in het venster met de tekst Alleen-lezen. Tik je met je vinger op het scherm om tekst in te voeren dan komt er nog een balk bij, met de opmerking dat bepaalde bewerkingsmogelijkheden zijn vergrendeld. Ook de werkbalken bovenin zijn helemaal grijs, je kunt er geen functies activeren. De balk over Alleen-lezen kun je wegklikken door naast Alleen lezen op het kruisje te tikken.

Tip 03 Zonder abonnement op Office 365 is de werking van de Office-apps beperkt tot bekijken en weergeven.

Tip 04: Document openen

Wil je een bestaand document bekijken, klik dan op de pijl linksboven in het venster van app en kies Openen. Selecteer dan de plek waar het document staat, bijvoorbeeld iPad. Blader dan naar het document en kies voor Openen. Heb je een document ontvangen in de mail en wil je dat openen in een van de Office-apps, open dan de e-mail. Houd je vinger even vast op de bijlage, en er verschijnt een extra menu met de opties om de mailbijlage te openen. Kies dan Open met Word of een van de andere Office-apps zoals Excel of PowerPoint.

Je zult merken dat de drie Office-apps hele goede viewers zijn. Ze laten zelfs zeer complexe Office-documenten zonder problemen zien, precies zoals ze er op Windows, Mac en geprint ook uitzien.

Tip 04 Met de drie Office-apps kun je ook mailbijlagen prima bekijken.

Tip 05: Presenteren

Moet je een presentatie geven en nam je tot nu toe altijd de Windows-laptop maar mee om zeker te zijn dat de presentatie goed wordt weergegeven? Dankzij PowerPoint voor iPad hoeft dat niet meer. Deze app kan namelijk ook prima gebruikt worden om een presentatie te verzorgen. Mail eerst jezelf de presentatie of zorg dat je op een andere manier bij het document kunt.

Open het dan in PowerPoint voor iPad. Klik nu in de menubalk op Diavoorstelling en kies dan Vanaf begin of wanneer je verder in de presentatie wilt beginnen en je op dat punt in de presentatie staat, op Vanaf huidige. Heb je externe apparatuur voor de weergave aangesloten, dan zul je even later prima vanaf de iPad de presentatie kunnen verzorgen, mét alle effecten.

Overigens zijn er ook nog andere presentatie-apps voor je iPad.

Tip 05 PowerPoint op de iPad is een prima tool om presentaties mee te verzorgen.

Gratis Office dankzij een bugje?

Of het een bug is wil Microsoft niet zeggen, maar dat het werkt heeft men inmiddels al wel toegegeven. En ook heeft men bekendgemaakt het misbruik niet al te hard te gaan bestrijden. Wat is er aan de hand? Wanneer een Office 365-abonnee op een iPad met de Office-apps inlogt met zijn account, dan wordt de mogelijkheid om documenten te maken en bewerken vrijgegeven op die iPad. Klikt die abonnee vervolgens weer op de naam van zijn Microsoft-account en kiest hij voor Log uit, dan worden die extra mogelijkheden niet weer uitgeschakeld. Die blijven dan bestaan op die iPad, ook wanneer die daarna gebruikt wordt door mensen zonder Office 365-abonnement.

Op deze manier kan een Office 365-abonnee dus ook anderen de bewerkingsmogelijkheid van documenten op de iPad geven. Microsoft zegt dat ze gebruikers de vrijheid geeft een redelijk aantal iPads te activeren maar dit wel monitort. Zodra het aantal te hoog wordt zal de licentie worden ingetrokken.

Afmelden als Office 365-gebruiker laat de mogelijkheid documenten te maken en bewerken gewoon bestaan.

Tip 06: Inloggen abonnee

Zoals we al zeiden: om al de mogelijkheden van de iPad-apps van Microsoft Office te kunnen gebruiken, moet je inloggen met een Microsoft-account dat gekoppeld is aan een Office 365-abonnement. Dit kon toe je de app voor de eerste keer startte, maar het kan altijd ook nog later. Start een van de apps en klik op Activeren. Kies dan voor Activeren voor aanmelden als je al een Microsoft-account hebt dat gekoppeld is aan een Office 365-abonnement, of kies voor Office 365 kopen wanneer je nog geen abonnement hebt maar dat wel wilt aanschaffen.

Is dat klaar, kies dan opnieuw voor Activeren en log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van het Microsoft-account dat je aan het Office 365-abonnement hebt gekoppeld. Nadat de gegevens zijn gecontroleerd, kun je nog ontbrekende apps installeren en daarna kiezen voor bijvoorbeeld Word gaan gebruiken. In de app zijn nu de extra opties vrijgegeven.

Tip 06 Pas met een Office 365-abonnement tonen Word, Excel en PowerPoint hoe krachtig ze zijn op de iPad.

0 Reactie(s) op: De 11 beste tips voor Office op de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.