12 accessoires voor smartphones op vakantie

Door: volkert-deen | 26 juli 2011 10:39

Nieuws

Onderweg is je smartphone je meest draagbare pc-vervanger. Met de juiste hardware kun je er optimaal gebruik van maken.

Op deze site hebben we het regelmatig over smartphones en apps, maar we besteden maar zelden aandacht aan ondersteunende hardware. Met de vakantie voor de deur leek het ons aardig eens te zien wat je zoal kunt krijgen om het gebruik van een smartphone op vakantie te veraangenamen. We kijken naar de stroomvoorziening, naar carkits, de ontvangst en mogelijkheden om al die gadgets veilig op te bergen.

Stroom

De meest gehoorde klacht over smartphones is de batterijduur. Waren we net zo ver dat mobiele telefoons een week zonder opladen door het leven konden, kwamen de smartphones, die dat gewoon weer terugbrachten tot een dag. Natuurlijk verschilt het batterijverbruik per toestel en is het sterk afhankelijk van de manier waarop je hem gebruikt. Er is zelfs een florerende markt voor apps die het uiterste uit je batterij zeggen te persen, zoals Battery Life Pro All-in-1 voor de iPhone, Adao Task Manager voor Android en Battery Booster Pro voor BlackBerry (allemaal gratis - de betaalde apps doen het echt niet beter). Verwacht geen wonderen van deze apps: alles wat ze doen is zorgen dat je stroomverbruik omlaag gaat door apps af te sluiten, de helderheid van je scherm te beperken en stroomslurpende services als WiFi, Bluetooth en GPS stop te zetten - allemaal zaken die je zelf ook kunt doen, en je batterij wordt er niet beter door.

Stanford University publiceerde vorig jaar een onderzoekje naar batterijverbruik bij smartphones, waarin ze concluderen dat de ontwikkelingen op de batterijmarkt simpelweg achterblijven bij de toenemende rekencapaciteit van smartphones (ofwe de Wet van Moore). Hun conclusie: als je er alleen mee zou bellen, zou een smartphone even lang mee moeten gaan als de oude mobiele telefoons - het zijn de extra functionaliteiten waar we niet vanaf kunnen blijven die de batterij zo snel leegtrekken.

De meeste moderne smartphones hebben lithium-ion-batterijen (ook wel: li-ion). Op dit moment zijn dat de beste batterijen voor smartphones: ze houden hun lading goed vast en hebben een hoog vermogen. Idealiter bewaar je een li-ion batterij op lage temperatuur en laad je hem altijd op via het stopcontact, maar dat is in de praktijk niet echt praktisch - en op vakantie al helemaal niet. Tip: gebruik je de batterij langere tijd niet, leg hem dan half volgeladen in een afgesloten plastic zakje in de koelkast (niet de vriezer).

Ook li-ion batterijen hebben niet het eeuwige leven - als je er niet bewust mee omgaat, kunnen ze al binnen een jaar merkbaar minder capaciteit hebben. Dat kan een reden zijn om een batterij te vervangen - en als je dat dan toch doet, overweeg dan eens een batterij met een hogere capaciteit. Mugen Power biedt bijvoorbeeld voor heel veel smartphones batterijen die exact hetzelfde formaat hebben als het origineel, maar dan met een hogere lading, waardoor je telefoon een stuk langer meegaat. Ook mooi: Mugen Power rekent af in dollars en rekent geen verzendkosten.

Een andere optie voor als je verwacht langere tijd buiten bereik van een stopcontact te zijn, is een extra externe batterij meenemen om je telefoon mee op te laden, zoals de Choiix Power Fort Black Advanced (2.700 mAH; € 34,95). Hoe meer miliampère-uren (mAH), hoe vaker je je toestel kunt opladen - maar in de praktijk zal ook zo'n batterij na een à twee keer je telefoon opladen alweer een USB-poort nodig hebben.

Een alternatief is je eigen stroombron mee te nemen in de vorm van een batterij met ingebouwd zonnepaneel, zoals de Platinum Solar Charger (1.800 mAH; € 45,-) of de Oyama Maxi Solar Tablet (4.000 mAH; € 59,95). Beide panelen hebben zo'n 13 uur direct zonlicht nodig om zich helemaal op te laden.

Als je verwacht vaak en lang in de auto te zitten tijdens je vakantie, is het goedkoopste alternatief natuurlijk een autolader - dit jaar zouden smartphonebouwers op verzoek van de Europese Commissie massaal moeten overstappen op de micro-USB-aansluiting, en autoladers voor dat formaat zijn dan ook al voor minder dan 5 euro verkrijgbaar - maar ook voor andere aansluitingen moet je zo'n lader voor minder dan een à twee tientjes bij de eerste de beste telefoonwinkel kunnen ophalen. Maak er een gewoonte van je toestel iedere keer dat je in de auto stapt aan te sluiten en je komt je vakantie wel door.

Gaan er meer mensen mee met verschillende smartphones? Tip 1: kies een USB-oplader voor in de auto (€ 9,99) en laat ieder zijn eigen USB-kabel meebrengen. Of tip 2: koop een tweeweg-stekker (€ 8,99) en laat ze hun eigen auto-oplader meenemen.

Carkits en handsfree

Als je auto niet beschikt over een ingebouwde handsfree-set, dan is het nu wellicht tijd om daar eens naar te gaan kijken - want het is echt veiliger, en de boetes voor bellen achter het stuur kunnen fors oplopen in het buitenland. Gelukkig hebben onze IDG-collega's van PC World onlangs een reeks Bluetooth carkits getest, waarbij we kunnen verklappen dat de Jabra Cruiser 2 (€ 68,90) en de Plantronics K100 (€ 49,90) als beste uit de bus kwamen.

Vergeet daarnaast niet dat, als je een smartphone in de auto wilt gebruiken voor bijvoorbeeld navigatie, een houder onmisbaar is. Een houder voor een specifiek toestel is vaak het beste: universele houders hebben nogal eens nokjes en klemmetjes op verkeerde plekken, en niets is zo ergerlijk als een houder die niet goed houdt. Bedenk vooral vooraf waar de telefoon moet komen: goed in het zicht, binnen handbereik, met vrije toegang op de hemel in verband met de GPS-functie.

Ontvangst?

Zul je net zien - ben je eindelijk aangekomen op je afgelegen bestemming, is de ontvangst beroerd. Is daar nou niets aan te doen?

Wat je in elk geval niet moet doen is je heil zoeken in apps. Softwarematig is dit niet op te lossen. Wat wel werkt is vooraf controleren hoe het gesteld is met de dekking van de lokale provider waar jouw Nederlandse provider een overeenkomst mee heeft. In Nederland zijn we verwend: we hebben een van de beste UMTS-dekkingen van Europa - maar dit is dan ook een dichtbevolkt en vlak land. Ga er niet zomaar vanuit dat je in het buitenland overal en altijd een signaal hebt.

Sowieso is het altijd zaak je telefoon voor goede ontvangst buiten en zo hoog mogelijk (op de berg, niet eronder) te gebruiken, en het toestel zo min mogelijk af te dekken met je hand, hoesjes et cetera. Een goed volgeladen batterij helpt ook. Als dat allemaal niets uithaalt, zit er helaas weinig anders op dan je heil te zoeken bij een andere (plaatselijke) provider, tenzij je wilt overwegen meer dan 100 euro neer te leggen voor een dual band repeater, zoals de PowerMax DA4000E ($ 189,-). Maar ook dan is succes niet gegarandeerd, het is een hoop gedoe met snoertjes en kabeltjes, en of zo´n signaalversterker nou gezond is voor toestel en gebruiker - daar is de jury ook nog niet helemaal over uit. Het beste is misschien je erbij neer te leggen dat je op vakantie niet altijd connected kunt zijn. Gelukkig is er altijd nog Angry Birds…

Tip: Met dank aan een van de jongens van The Next Web, die de tip nota bene weer kreeg van een ober in het Amsterdamse restaurant Pasta e Basta: je kunt de ontvangst van je smartphone merkbaar verbeteren door je telefoon rechtop in een glas te zetten. Toegegeven: dat maakt de bediening niet eenvoudiger, maar ik heb het geprobeerd, en tot mijn stomme verbazing schoot de ontvangst maar liefst drie streepjes omhoog! Toe, ga het maar proberen - ik weet dat je het wilt. De beste accessoire uit dit artikel kon wel eens een simpel glas zijn. Wel eerst even leegdrinken svp…

Kluis

Ten slotte dan: het is allemaal leuk, al die elektronica mee op reis, maar je kunt er ook knap nerveus van worden. Het is allemaal geld waard, en wat doe je ermee als je naar het zwembad wilt? De gelegenheid maakt de dief, dus is het eerst en vooral zaak dat je je spullen uit het zicht bewaart - en nee, het handschoenkastje is geen goed idee, want dat hebben ze zo open en daar kijken ze het eerst (je kunt het, op aanraden van de politie, zelfs beter open laten staan om te tonen dat het leeg is, anders slaan ze je ruit in om het zelf te controleren). De politie raadt ook aan alle bluetooth-functies uit te zetten, anders hebben ze je elektronica zo gevonden. Zorg bij voorkeur dat je auto ergens goed in het zicht staat; dat dwingt eventuele dieven snel toe te slaan, en dat is in je voordeel, want dat kun je het ze heel lastig maken.

Met dat in het achterhoofd is het het overwegen waard voor je vakantie een autokluisje aan te schaffen, zoals de AutoSafe S5 Satellite (€ 79,94) of een SteelBag (vanaf € 125,-). Dergelijke kluisjes leg je uit het zicht onder je stoel en zeker je met een staalkabel aan het chassis. Knappe jongen die er even snel mee wegrent.

Goede reis!

NB: prijzen in dit artikel dienen ter indicatie en zijn exclusief verzendkosten.

0 Reactie(s) op: 12 accessoires voor smartphones op vakantie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.