12 vragen over Apple versus Samsung

© CIDimport

12 vragen over Apple versus Samsung

Geplaatst: 31 juli 2012 - 10:33

Aangepast: 13 december 2022 - 20:29

Redactie ID.nl

Apple en Samsung vechten al jarenlang een bittere juridische strijd uit, wat recent tot verschillende verkoopverboden en ferme boetes leidde. Momenteel is San Jose de plaats van handeling en zijn opnieuw patentkwesties inzet van het geschil. We beantwoorden in dit artikel twaalf vragen over deze zaak.

Apple spande op 15 april 2011 bij de rechter in Californië een officiële zaak aan tegen Samsung. Het Koreaanse bedrijf reageerde door een paar dagen daarna een tegenzaak te beginnen, waarop de rechter besloot beide zaken samen te voegen.

Waar gaat het nu over?

Apple claimt dat Samsung moedwillig het ontwerp van de iPhone én iPad heeft gekopieerd, evenals de verpakking van de producten. Dit design zou verwerkt zijn in de Galaxy smartphones en de Galaxy Tab tablets. Apple heeft een lijst patenten opgesteld waarop Samsung inbreuk gemaakt zou hebben en toont in een graphic het verschil tussen Samsungs smartphoneontwerp voor en na de iPhone.

Samsung houdt echter vol dat alle claims van tafel geveegd kunnen worden omdat de industrie voor consumentenelectronica altijd kijkt naar eerdere producten om zich voor nieuwe ontwerpen te laten inspireren. Het heeft een eigen infographic gemaakt waarin het toont dat de Samsung smartphones hun ontwerp al aangemeten kregen voordat de iPhone in 2007 verkocht ging worden. Samsung kiest daarnaast de aanval door te claimen dat Apple inbreuk maakt op patenten van Samsung als het gaat om in de iPhone gebruikte communicatietechnologie.

Wat willen ze van elkaar?

Beide partijen sturen aan op een boete voor de ander en een verkoopverbod van producten die inbreuk maken op geldende patenten. Apple vraagt de jury om een vergoeding van 2,525 miljard dollar vanwege misgelopen inkomsten. Het hoopt dat de rechtbank dat bedrag verdriedubbelt omdat volgens een Amerikaanse wet rechters boetes mogen verhogen als het gaat om een moedwillige overtreding. Samsung wil op zijn beurt 2,4 procent van de verkoopprijs aan royalities incasseren van ieder Apple-product dat Samsungs patenten schendt.

Is dat alles?

De zaak gaat in breder opzicht over wat nu precies volgens het Amerikaanse rechtssysteem onder kopiëren valt en wat tot innovatie gerekend mag worden. Het voedt daarnaast het debat over het Amerikaanse patentsysteem, waarvan critici zeggen dat patenten veel te gemakkelijk en snel worden toegekend. Dit schaadt innovatie en leidt tot onnodige rechtszaken.

Wie gaat getuigen?

Het lijkt erop dat we niet zoveel bekendheden te zien zullen krijgen als in de zaak tussen Oracle en Google, waar zowel Larry Ellison als Larry Page kwamen getuigen. De grootste naam aan Apple’s kant is Phil Schiller, senior vice-president van de wereldwijde marketingdivisie van Apple en bekend van verschillende productpresentaties. Samsung zal Richard Howarth naar voren roepen. Hij was een van de ontwerpers van de eerste iPhone.

12 vragen over Apple versus Samsung-15082296

© CIDimport

Phil Schiller zal getuigen voor Apple tijdens de rechtszaak in San Jose

Wat gaan we horen?

Verhalen van achter de schermen, triviale feitjes, roddel en achterklap – samengenomen zal dit een beeld geven over hoe deze succesvolle bedrijven gerund worden. Wat we op dit moment al weten is dat Apple goed naar Sony heeft gekeken voor het ontwerp van de oorspronkelijke iPhone en dat Samsung belangrijke e-mails gewist heeft die van pas zouden kunnen komen in de zaak. In interne memo’s reppen Samsung-medewerkers over het “prachtige ontwerp” van de iPhone en geven Apple-marketeers toe dat een aantal iPhone-functionaliteiten niet zelf bedacht zijn.

Wat krijgen we sowieso niet te horen?

Advocaten van beide bedrijven zijn druk met zwarte markerstiften in de weer geweest om een flink aantal passages in interne documenten te censureren. Persbureau Reuters diende hierover een klacht in bij de rechter, maar die stelde beide firma’s in het gelijk.

Een aantal onderdelen van de zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, daarnaast is Samsung te verstaan gegeven dat een aantal statements van Steve Jobs over het Android besturingssysteem van Google (waarop de Samsung-producten draaien) niet in de zaak zullen worden meegenomen.

Waar vindt deze zaak plaats?

In het gerechtsgebouw in het Californische San Jose, een stad 70 kilometer ten zuiden van San Francisco. Buiten de zaal zelf kunnen journalisten en andere belangstellenden in een bijgebouw de zaak live volgen via televisieschermen.

Hoe volg ik de zaak?

De tv-feed vanuit de rechtszaal wordt niet online beschikbaar gesteld. Je zult of naar San Jose af moeten reizen of de berichtgeving moeten volgen via sites als Webwereld.nl.

Wanneer doet de rechter uitspraak?

De zaak is gisteren begonnen. Verwacht wordt dat de inhoudelijke behandeling van de zaak begin september afgerond zal zijn. Of de jury dan ook uitspraak doet valt op dit moment nog niet te zeggen.

Hoeveel kost de zaak?

Beide partijen hebben een leger advocaten tot hun beschikking. Eerdere zaken laten zien dat de partners van Morrison Foerster, de partij die Apple vertegenwoordigt, een gemiddeld uurloon kennen van 582 dollar en de juristen van Quin Emanuel Urquhart & Sullivan, die werken voor Samsung, 821 dollar per uur rekenen. De gehele zaak gaat sowieso in de miljoenen euro’s lopen, deels betaald door de Amerikaanse belastingbetaler.

Is het niet eenvoudiger om gewoon te schikken?

Ja, dat zou wel prettig zijn. Maar als dat zo zou zijn, had het onderhand al moeten gebeuren. Reuters bericht dat delegaties van beide partijen recent rond de tafel zijn gegaan, maar dat een akkoord nooit dichtbij is geweest.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten