Als je echt houdt van tech, koop je wanneer het kan – niet per se wanneer het wijs is. Vaak is het namelijk wijzer even te wachten tot de hype is gaan liggen…

Opnieuw verschijnen er overal ter wereld rijen voor Apple Stores omdat fanboys en girls geen dag kunnen wachten om hun handen op de nieuwste iPad te leggen. Sommige mensen moeten nu eenmaal altijd de eersten zijn met de nieuwste gadgets en apparatuur. Toch schuilt er een risico in altijd maar de early adopter te willen zijn. We geven je 13 voorbeelden…

Sega 32X (1995)

Na het overweldigende succes van de Mega Drive begin jaren ’90 werd Sega een beetje te gretig. Ze konden niet wachten om het 32-bits tijdperk te betreden, en dus kwamen ze eind 1994 met de 32X: een add-on voor de Mega Drive die het ding verondersteld werd te transformeren tot een compleet nieuwe spelcomputer. Maar het bleek helaas niet meer dan een vluggertje voor Sega. Omdat ze vrijwel tegelijkertijd de komst van de Sega Saturn hadden aangekondigd, werd die hele 32X door de vrijwel alle verstandige gamers genegeerd. De hippe vogels die het apparaat wel hadden aangeschaft bleven zitten met een product dat al binnen een jaar door Sega werd afgeserveerd.

Apple iMac G3 (1998)

Toen Apple in augustus 1998 de eerste iMac all-in-one lanceerde, was dat een stijlvolle, kleurige en al direct hopeloos verouderde machine. Nog binnen de eerste acht maanden van iMacs levenscyclus veranderde Apple de specs van het apparaat maar liefst drie keer – dus als je nou gewoon even gewacht had tot april 1999, had je een 333MHz processor gehad in plaats van een 233MHz, en 2GB extra opslagruimte (ik weet het – maar dat was toen heel veel), 4MB extra videogeheugen en, tot grote frustratie van de ware hardcore iMac-fans van het eerste uur, maar liefst vijf nieuwe fruitige kleurtjes.

Windows Me (2000)

Tegenwoordig denkt iedereen met enig verstand van techniek terug aan Windows Me als een onbetrouwbare ramp van een besturingssysteem vol fouten. Maar toen het OS in september 2000 werd gelanceerd, kwamen de meeste analisten niet verder dan: “je hebt het niet echt nodig” – terwijl “vermijd het als de pest” achteraf gezien de enige juiste reactie was geweest. Het besturingssysteem scoort nog immer hoog in lijstjes met grootste technische flaters ooit. Een jaar later al volgde Windows XP – we hebben medelijden met de groep die zich destijds heeft laten meesleuren in de hype en zijn portemonnee heeft getrokken voor dit monstrum.

RIM BlackBerry 5810 (2002)

Research In Motion stapte in 2002 over van PDA’s naar smartphones, en dat ging niet helemaal van een leien dakje. Hun eerste telefoon, de Blackberry 5810, verscheen op de Noord-Amerikaanse markt zonder speaker of microfoon, dus je moest er een headset aan een draadje bij hebben om überhaupt te kunnen bellen. Als je desondanks zo dom bent geweest zo’n ding te laten invliegen, moet je je drie maanden later voor je hoofd hebben geslagen, want toen kwam RIM al met maar liefst drie nieuwe modellen die je wel gewoon als telefoon kon gebruiken.

Blu-ray spelers 1.0 (2007)

Dat Blu-ray uiteindelijk won van HD DVD leek goed nieuws voor de early adopters van die eerstgenoemde standaard – maar dat viel tegen. Blu-ray spelers van voor oktober 2007 misten bijvoorbeeld ingebouwde opslagfuncties, picture-in-picture en internetverbindingen voor interactieve functies. En je kon die vroege modelletjes niet upgraden ook. Anders gezegd: fijn dat je de strijd hebt helpen winnen, maar denk niet dat je daar verder nog wat voor terugkrijgt.

De eerste Apple iPhone (2007)

Inmiddels zijn iPad- en iPod-fans gewend dat er jaarlijks updates verschijnen, maar met de eerste iPhone lag dat nog heel anders. Twee maanden na de lancering in 2007 donderde in Amerika de prijs al omlaag van $ 599 naar $ 399 (voor het 8GB-model). Vervolgens knikkerde Apple het 4GB-model (dat over de toonbank ging voor $ 499) uit het assortiment. De vroege vogels waren furieus. Eén vrouw begon zelfs een rechtszaak. En Apple? Dat gaf de klagers allemaal een kortingsbonnetje van 100 dollar en vond het verder wel mooi. Slechter zijn ze er niet van geworden: van de nieuwe generatie iPhone 3G gingen er in de eerste drie dagen maar meteen weer 1 miljoen stuks over de toonbank.

De eerste Microsoft Xbox 360 (2007)

Dat game consoles altijd belachelijk duur zijn als ze net op de markt verschijnen is wel genoegzaam bekend, maar de Xbox 360 ging nog een stapje verder in de beloning van hun vroegste fans. Maandenlang werd er overal ter wereld, tot bij ons aller Kassa aan toe, geklaagd over de inmiddels beruchte Red Ring of Death. Om de oververhitting te bestrijden reserveerde Microsoft meer dan een miljard dollar en verlengde het de garantie tot drie jaar. Maar dat was niet het enige probleem: de eerste modellen werden bijvoorbeeld zonder HDMI geleverd. En dan hebben we het nog niet eens over de krasjes op de schijfjes

HD DVD (2008)

HD DVD is (na Betamax en Video 2000) het nieuwe schoolvoorbeeld van wat er mis kan gaan als je een kant kiest in een oorlog om nieuwe standaarden. Het gevecht met Blu-ray duurde uiteindelijk nauwelijks twee jaar, van de lancering van Toshiba’s eerste HD DVD-speler in maart 2006 tot februari 2008, toen dat zelfde bedrijf de standaard definitief liet vallen. Iedereen die partij had gekozen voor HD DVD bleef zitten met waardeloze hardware en een verouderd filmbestand.

HTC T-Mobile G1 (2008)

Ben jij zo’n Google-fan die er prat op gaat de trotse eigenaar te zijn van de allereerste Android telefoon, de HTC T-Mobile G1? Gefeliciteerd - dan zit je vast aan een smartphone die je niet verder kunt upgraden dan Android 1.6. Dat wil zeggen: technisch gezien kun je Android 3.0 (Honeycomb) best draaien op een G1, maar T-Mobile en HTC hebben kennelijk liever dat je gewoon een nieuw toestel koopt.

Amazon Kindle (2010)

Het probleem voor de vroege Kindle-gebruikers zit niet zo zeer in het apparaat zelf, als wel in de ongelofelijke reeks prijsverlagingen die ze met lede ogen hebben moeten aanzien. Als je in februari 2009 een Kindle 2 hebt gekocht, was je daar $ 359 voor kwijt. Vijf maanden later was dat $ 299. Nog weer drie maanden later: $ 259. In juni 2010 kostte de Kindle 2 nog maar $ 189 – en als je dacht dat dat dan het juiste moment was om toe te slaan, volgde in juli de aankondiging van de Kindle 3, waarvan het WiFi-model (!) voor $ 139 over de toonbank gaat. Met andere woorden: die hele Kindle is in minder dan anderhalf jaar dunner, lichter, sneller, draadloos en ruim 60% goedkoper geworden!

3D-tv en James Camerons 'Avatar' (2010)

Avatar is toch die film die 3D populair heeft gemaakt? Nou, in de bioscoop misschien, maar als je nu een 3D-tv en een geschikte Blu-ray speler hebt aangeschaft, is de kans groot dat je nou juist dit spektakel zult moeten missen. Waarom? Omdat Panasonic een ongetwijfeld peperdure deal heeft gesloten om ervoor te zorgen dat de film tot februari 2012 exclusief wordt meegebundeld met hun eigen 3D-tv’s. Heb je net een mooie 3D-tv gekocht van een ander merk? Dan heb je pech en moet je het maar doen met Piranha.

Intel Sandy Bridge Processors (2011)

Tegenwoordig kijken we er niet meer van op dat er zo nu en dan advertenties verschijnen waarin consumenten verzocht wordt een riskant contactje of explosief batterijtje te laten vervangen, maar voor de early adopters die gekozen hadden voor een pc met een Intel Sandy Bridge chipset betekende het wel dat de hele machine terug mocht naar de fabriek. Het probleem dook op in de tweede generatie chipsets uit de Intel 6 serie met Core i5 en Core i7 quadcore processors die ergens in januari dit jaar waren gekocht. Als jij een van de eerste afnemers was van zo’n nieuwe Intel-processor met geïntegreerde grafische processor, hoop ik voor je dat je je oude pc nog even hebt bewaard…

Motorola Xoom (2011)

Je kunt nog zo’n hekel hebben aan de iPad en zijn kudde brave volgers, eerlijk is eerlijk: als Apple zegt dat hun apparaten iets kunnen, dan kunnen ze dat ook. De Motorola Xoom daarentegen moet van alles kunnen, maar verscheen wel doodleuk in de winkels zonder Flash, zonder ondersteuning voor MicroSD, en zonder 4G-mogelijkheden. Sterker: als je dat laatste ooit wilt kunnen gebruiken, zul je het hele apparaat terug naar Motorola moeten sturen, waar ze hem minstens een week willen houden. Laten we een spelletje doen: hoeveel denk jij dat de Xoom in prijs zal dalen in de tijd die het bedrijf nodig heeft om alle beloofde functies aan de praat te krijgen…?

Ook spijt van een vroege impulsaankoop? Kom, schaam je niet – zoiets deel je! In de reacties natuurlijk…

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten