Het heeft even geduurd, maar intussen zijn er ook voor Android-telefoons talloze leuke, handige, nuttige en nutteloze apps. Deze mini-toepassingen zijn vanaf elke Android-telefoon te downloaden via de Market. Welke vijftien programmaaatjes echt iets toevoegen aan de functionaliteit van uw telefoon, leest u hier.

01. RemoteSMS

Niet iedereen is even handig met het kleine toetsenbord van zijn mobiele telefoon. Zelfs de QWERTY-toetsenborden van de moderne smartphones vormen soms een obstakel voor het snel versturen van een tekstbericht. Met RemoteSMS is het mogelijk sms'jes te versturen vanaf uw pc. Het enige wat u nodig heeft is deze app en het IP-adres van uw telefoon. Geen nood, de app weet zelf het IP-adres te achterhalen. Daarna is het kinderlijk eenvoudig: voeg de url die op uw telefoon getoond wordt als bladwijzer toe aan uw browser. U beschikt nu over alle telefoonnummers die in uw mobiele telefoon staan en kunt een sms typen en versturen.

© PXimport

SMS-berichten versturen vanaf uw pc kan met RemoteSMS.

02. Radio.nl

Niet alle Android-toestellen zijn uitgerust met een FM-ontvanger. Dat is jammer, want bijvoorbeeld tijdens een treinreis is radio luisteren heel prettig. De app Radio.nl biedt oplossing. Deze app stelt u in staat om alle radiostations die online te beluisteren zijn, ook te beluisteren op uw Android-telefoon. De app is onderverdeeld in drie tabbladen. Onder het eerste tabblad vindt u alle beschikbare online zenders. Het tweede tabblad bevat de zoekfunctie en het derde tabblad biedt u de mogelijkheid zenders als favoriet te markeren. Heel simpel, én heel handig!

© PXimport

Met Radio.nl verandert uw telefoon in een draagbare radio.

03. Facebook

Trouwe fans van Android én Facebook hebben ongetwijfeld gemerkt dat de officiële Facebook-app niet bepaald een succes was. De toepassing was traag en crashte geregeld. Gelukkig is er sinds kort een belangrijke update van deze app in de Market te vinden. Een hele verbetering. Zo was het in de oude versie niet mogelijk foto's van uw vrienden in de app zelf te bekijken: dan werd automatisch de mobiele browser geopend. Dat is met de nieuwe app gelukkig verleden tijd. Verder is de knop om foto's te nemen verdwenen uit het beginscherm, en is in ruil daarvoor een koppeling naar de inbox verschenen. Maar het allerbelangrijkste: de nieuwe Facebook-app is een stuk sneller!

© PXimport

De nieuwste Facebook-app is een enorme verbetering.

04. NU.nl

Versie 2.0 van de mobiele app van NU.nl is er eentje die het wél doet. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar de app-ontwikkelaars van NU.nl hadden hun aandacht voorheen duidelijk bij de iPhone. De oude versie crashte aan de lopende band en week in bediening af van andere Android-apps. Voor iedereen die het nieuws van NU.nl niet wil missen is er gelukkig nu versie 2.0, die wat uiterlijk betreft niet veel afwijkt. Een leuk extraatje voor Android-gebruikers is een widget voor op het beginscherm, die elk uur het laatste nieuws toont, zonder dat de app moet worden geopend.

© PXimport

Een extra widget toont het laatste nieuws van NU.nl vanaf het beginscherm.

05. Remote for iTunes

Met Remote for iTunes is het mogelijk uw mobiele telefoon te gebruiken als afstandsbediening voor iTunes. Daarvoor moet u wel de beschikking hebben over een wifi-verbinding. Na installatie van de app verschijnt er in uw iTunes een melding dat de software is verbonden met uw telefoon. Even de code invoeren en u kunt de app direct gebruiken. Remote for iTunes is een fraaie app, die net zo werkt als iTunes zelf. Ook de hoesjes van de cd's worden zichtbaar, net zoals dat bij de software zelf het geval is. Bovendien zijn de in iTunes aangemaakte playlists zichtbaar in Remote for iTunes.

© PXimport

Remote for iTunes verandert uw telefoon in een afstandsbediening.

06. Biertje?

Nu het volop zomer is, lonken de avonden op het balkon of in de achtertuin. Een lekker koel biertje hoort daar natuurlijk bij. De app met de duidelijke naam Biertje? zorgt er in ieder geval voor dat u altijd weet waar uw favoriete biermerk het goedkoopst te krijgen is. De app biedt namelijk een overzicht van de meest recente aanbiedingen, gesorteerd op merk én supermarkt. Selecteer de supermarkten bij u in de buurt en u bent er zeker van dat u altijd de laagste prijs betaalt voor uw favoriete merk bier.

© PXimport

Altijd het goedkoopste pilsje met de app 'Biertje?'.

07. IMDb

De IMDb is een online database met informatie over speelfilms, die zeer populair is bij filmliefhebbers. Met de IMDb Top-250 app kunnen Android-gebruikers bijhouden welke films ze uit de filmhitlijst aller tijden al kennen en welke rolprenten ze nog moeten gaan zien. Deze afstreeplijst heeft een zoekfunctie en kan ook zo worden ingesteld dat de reeds bekeken films niet meer verschijnen in de lijst. Omdat de Top-250 natuurlijk continu veranderd, kan de lijst ook zo nu en dan worden geüpdatet, zodat eventuele nieuwe titels automatisch in het overzicht verschijnen. Een must have voor elke filmliefhebber.

© PXimport

Bijhouden welke films u al heeft gezien met IMDb.

08. Quick settings

Niets is vervelender dan een telefoon met een lege accu. Het is daarom zaak om alles uit te schakelen waar u geen gebruik van maakt. Waarom uw GPS continu aan laten staan, wanneer u er geen gebruik van maakt? Met de app Quick settings kunt u heel overzichtelijk en in één scherm alles in- of uitschakelen, waar u op een bepaald moment geen behoefte aan hebt. Het gaat dan bijvoorbeeld om Bluetooth, wifi of GPS. Met de app kunt u ook eenvoudig de verschillende volumes regelen of de trilstand aan- of uitzetten. Ook de lichthoeveelheid die uw beeldscherm afgeeft, kunt u regelen met de app Quick settings.

© PXimport

Snel uw instellingen wijzigen met Quick settings.

09. Advanced Task Killer

Met deze app kunt u - net als met nummer 08 - de levensduur van uw accu sparen. Met dit programmaatje kunt u alle apps uitschakelen die u niet gebruikt, maar wel op de achtergrond actief zijn. Wilt u niet dat een bepaalde app wordt uitgeschakeld, verwijder dan het vinkje bij de betreffende app. Let hierbij ook op de wekker: zolang u niet zelf aangeeft dat u dat niet wilt, wordt deze ook 'gekilld' door deze app. Als u uw telefoon helemaal hebt uitgeschakeld, dient u de app handmatig weer te activeren, maar dan doet hij zijn werk ook goed.

© PXimport

Overbodige apps eenvoudig uitschakelen met Advanced Task Killer.

10. Google Goggles

Google Goggles is een zoekmachine die gebruikmaakt van de camera van uw telefoon. Het werkt kinderlijk eenvoudig. Stel u voor: op vakantie staat u stil voor een monument, waarvan u de betekenis niet kent en de taal op het bijbehorende bordje bent u niet machtig. Dan komt Google Goggles uitstekend van pas. U maakt een foto van het monument en de app zoekt op Google naar een overeenkomstige afbeelding. De bijbehorende zoekresultaten vertellen u dan alles over het betreffende monument. De app werkt ook bij gebouwen, schilderijen, beeldhouwwerken en nog veel meer.

© PXimport

Gebruik uw camera als zoekmachine met Google Goggles.

11. TVGIDS.tv

Met de app TVGIDS.tv kunt u in een oogopslag zien wat er - nu én straks - op televisie is, gesorteerd op zowel zender als genre. Zelfs het bekijken van trailers is mogelijk via deze app, en bij speelfilms wordt automatisch de IMDb-rating aangegeven. Het handigst zijn toch wel de meldingen die u eraan herinneren dat uw favoriete programma begint. U kunt een programma-aankondiging opslaan in uw Google Agenda, en mocht u tijdens het bladeren in deze virtuele tv-gids een programma tegenkomen waar u een kennis aan wilt herinneren, dan kunt u diegene een mailtje sturen met de programma-informatie. Daarnaast verstuurt u met één druk op de knop een Tweet, waarin u vertelt naar welk programma u gaat kijken.

© PXimport

Ontvang een reminder zodra uw favoriete tv-programma begint./b]

12. Layar Browser

Er zijn al heel wat stadswandelingen en rondleidingen die gebruikmaken van de augmented reality-browser Layar. Hiermee is het mogelijk om met de camerafunctie en de GPS van uw telefoon allerlei extra informatie op te halen over bijvoorbeeld een kunstroute door een stad. Kijkt u met de Layar-app om u heen, dan ziet u allerlei extra informatie over bijvoorbeeld gebouwen of kunstobjecten. Ook het vinden van de dichtstbijzijnde betaalautomaat wordt kinderlijk eenvoudig. Maar er kan nog veel meer. In de app is een volledig overzicht van de beschikbare layars op uw locatie te vinden.

© PXimport

Zie extra informatie om u heen met de Layar Browser.

13. FxCamera

FxCamera is een uitstekende app om de foto's die u met uw camera maakt nét iets extra's te geven. Na installatie van deze app kunt u foto's maken met allerlei verschillende effecten. Zo is het mogelijk foto's te maken met een authentieke Polaroid-rand en kunt u uw platen voorzien van een groothoekeffect met de fisheye-stand. Iets verder gaan de foto's die u maakt met de SymmetriCam en de AndyWarholizer. Het eerste effect kopieert en spiegelt het object van uw foto automatisch, waardoor een heel bijzonder effect optreedt. Met de AndyWarholizer voorziet u uw foto's van de kleurrijke effecten die u kent van de Amerikaanse kunstenaar.

© PXimport

Fotograferen met speciale effecten met FxCamera.

14. CallTrack

Soms is het handig om precies te weten wanneer iemand u belde, of wat het nummer is van een gemiste oproep eerder die dag. In dat soort gevallen kan CallTrack van pas komen. CallTrack registreert al het inkomende en uitgaande telefoonverkeer van uw toestel en plaatst die informatie desgewenst in uw Google Agenda, compleet met het nummer, het tijdstip en de duur van het gesprek. Bent u een veelbeller en is al die informatie u iets te veel? Het is met CallTrack ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen de gemiste oproepen te registreren of juist alleen het uitgaande telefoonverkeer.

© PXimport

CallTrack registreert inkomend en uitgaand telefoonverkeer.

15. Shazam

Shazam is hét hulpmiddel bij uitstek als de artiest of de naam van een bepaald liedje u maar niet te binnen wil schieten. Start de app, kies voor Nu tag toevoegen en de app luistert voor u naar het betreffende muziekstuk, speurt het internet af en geeft u heel vaak - niet altijd - de naam en de uitvoerend artiest. Zelfs het label en de naam van het album waar het nummer op staat krijgt u van Shazam op een presenteerblaadje. Ook handig tijdens een popquiz, maar leg het toestel dan wel een beetje uit het zicht.

© PXimport

Elke popquiz wint u met Shazam.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten