18 providers sluiten aan bij Firefox OS

Door: henk-jan-buist | 25 februari 2013 08:53

Nieuws

Mozilla heeft Firefox OS geïntroduceerd en kondigde meteen een flinke lading partners aan. Het bedrijf werkt samen met 18 providers en grote app-ontwikkelaars om de Firefox Marketplace te vullen.

Firefox OS is het nieuwste open source-besturingssysteem en Mozilla heeft het besturingssysteem officieel onthuld om samen te vallen met de Mobile World Congress in Barcelona. Firefox OS richt zich in eerste instantie op Zuid-Amerika en Oost-Europa en de eerste toestellen worden geproduceerd door ZTE. Qua app-ontwikkelaars heeft Mozilla onder meer EA Games en Nokia's Here gestrikt.

Firefox begint in het midden

Firefox OS richt zich aanvankelijk op opkomende landen, waar smartphones nog geen gemeengoed zijn. In gebieden als Zuid-Amerika en Oost-Europa zijn de featurephones en dumbphones nog in grote aantallen aanwezig, vandaar dat nieuwe besturingssystemen als Firefox OS, Tizen en Sailfish deze markt proberen te benutten.

Firefox OS moet uiteindelijk de concurrentie aangaan met Android, iPhone, BlackBerry en Windows Phone. Het grote voordeel van besturingssystemen als Firefox en Tizen tegenover de concurrenten is dat ze volledig open source zijn en op goedkopere toestellen kunnen draaien dan moderne versies van Android, meldt AllThingsD.

Providers zien het OS zitten

Het besturingssysteem steunt helemaal op HTML5 en draait webapps die daarin zijn geschreven. Ze draaien op de ARM-architectuur en de eerste toestellen worden dit jaar verwacht. De Verenigde Staten en Nederland moeten waarschijnlijk wachten tot 2014.

Providers zien het mobiele besturingssysteem wel zitten, omdat ze tegen lagere kosten de smartphones op hun netwerk kunnen aanbieden. Daarnaast is het project volgens Mozilla volledig open, waardoor operators eenvoudiger aanpassingen kunnen maken om het systeem te optimaliseren voor hun netwerk.

0 Reactie(s) op: 18 providers sluiten aan bij Firefox OS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.