19 generaties ontwikkelaars

Door: redactie-computertotaal | 11 januari 2013 11:21

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Bij de lancering van een nieuwe technologie bekruipt je af en toe dat het gaat om iets wat nog nooit eerder gedaan is. Maar schijn bedriegt. Alles valt keer op keer in herhaling.

Iedere generatie technologie kent zijn eigen generatie programmeurs. Net als voor de hitlijsten in de popmuziek geldt dat ook ontwikkelaars op een gegeven moment minder in trek raken. Maar toch verdwijnen ze nooit helemaal, omdat de bijbehorende software nooit helemaal doodgaat. Er draait altijd nog wel bepaalde legacycode in een of andere stack.

Nieuwe technologieën leiden meestal tot een nieuwe generatie programmeurs. Als developers de arbeidsmarkt betreden en een taal leren, blijven ze vaak de rest van hun leven bij dezelfde syntax - of op zijn minst de periode waarin een overschakeling naar iets anders niet noodzakelijk is. Het is niet moeilijk om een nieuwe taal te leren; ze lijken allemaal op elkaar. Maar vaak is er meer vraag naar de ene taal dan de andere en zie je dit terug op je salarisstrook.

Dit is een overzicht van de verschillende generaties programmeurs in de computerhistorie. De lijst is verre van compleet, maar als je al een tijdje binnen de IT-branche actief bent, is het een feest van herkenning.

1. Ponskaartprogrammeurs

In de jaren '60 verkregen computers hun instructies vanaf kartonnen kaarten met gaatjes erin, een beginsel dat afkomstig is uit de weefindustrie. Deze vroege ontwikkelaars programmeerden in de taal Fortran en moesten ervoor waken hun stapel kaarten niet op de grond te laten vallen. Anno 2013 worden ponskaarten nog steeds gebruikt voor stemmachines.

0 Reactie(s) op: 19 generaties ontwikkelaars

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.