2012: Van Het Nieuwe Skimmen tot cookieverwarring

Door: henk-jan-buist | 01 januari 2013 09:04

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Webwereld kijkt nog één keer terug naar 2012. Een roerig jaar voor de ICT-wereld, met nieuwe wetgeving, nieuwe dreigingen en nieuwe software waar we de gevolgen nog van gaan voelen het komende jaar.

Januari: De maand van Brein

Het jaar startte voor de piratenbestrijders van Stichting Brein met een klinkende overwinning. In een uitspraak waarvan de gevolgen in heel 2012 gevoeld zouden worden, dwong de rechbank providers Ziggo en XS4all om de toegang tot torrent-site The Pirate Bay the blokkeren. Daarmee kwam de kruistocht van Brein tegen de piraterijsite in een nieuwe fase en de uitspraak was het startschot voor een reeks soortgelijke zaken die providers verbieden klanten nog door te verwijzen naar het ip-adres van The Pirate Bay

De rechtbank was overtuigd van Breins bevinding dat ruim 30 procent van de internetters bij Ziggo bestanden uitwisselde via de piratensite. Daarom vond de rechter het blokkeren van de site een gerechtvaardigde stap. Deze interpretatie van de rechter over dit percentage strookte echter in het geheel niet met de realiteit. Brein voerde een steekproef uit onder Nederlandse Bittorrent-gebruikers die bepaalde films deelden en ontdekte dat ongeveer 30 procent daarvan (1447 gebruikers) klanten bij Ziggo waren.

Diverse juristen waren fel tegen de beslissing gekant, onder meer omdat de uitspraak in strijd zou zijn met een arrest van het Europees Hof dat stelt dat er een evenwicht moet zijn tussen het belang van de auteur enerzijds en onder meer privacy van gebruikers en recht op vrije ondernemerschap anderzijds. De maatregel treft bovendien providers in plaats van de daadwerkelijke overtreders, vinden tegenstanders.

Na de uitspraak weigerden andere providers alle medewerking aan een dergelijke filtering van IP-adressen. Brein daagde vervolgens ook providers UPC, KPN, T-Mobile en Tele2 voor de rechter. In het kort geding dat volgde dolven de providers het onderspit en werden ook zij gedwongen hun gebruikers de toegang tot de site te ontzeggen. Een duidelijke overwinning voor Brein, maar het laatste over The Pirate Bay was nog lang niet gezegd (zie april).

Februari: Skimmers niet ontmoedigd

Het Nieuwe Pinnen werd geïntroduceerd als een veiligere methode van elektronisch betalen dan het oude pinnen met de magneetstrip. Skimmers kunnen namelijk de strip niet meer uitlezen, omdat de nieuwe pinapparaten de EMV-chip in de bankpas uitlezen. Dit jaar bleek te pas en te onpas dat skimmers niet ontmoedigd zijn. En dat komt doordat menig pinautomaat de pas in z'n geheel inslikt en daarom alsnog de magneetstrip uit te lezen is.

Het nieuwe pinnen is wel veilig bij betaalautomaten in de winkel, waar klanten de pas er zo insteken dat alleen de chip wordt uitgelezen. Dat bleek skimmers echter niet veel te deren, want hun favoriete doelwit is de verlaten pinautomaat of betaalmachine waar makkelijk een module tegenaan is te zetten om de pas uit te lezen en met een camera het intikken van de pincode te volgen is. Toch heeft volgens de Nederlandse Vereniging van Banken de EMV-chip eraan bijgedragen dat skimming in de eerste helft van 2012 met 24 procent daalde ten opzichte van de tweede helft van 2011.

De magneetstrip kan niet zomaar worden verwijderd van de pas, omdat de betaalpas dan onbruikbaar zou zijn in veel andere landen waar nog wel met de magneetstrip wordt gewerkt. Diverse banken, met als eerste de Rabobank afgelopen mei, kwamen met een oplossing: het automatisch blokkeren van de magneetstrip. Klanten die de bankpas buiten Europa willen gebruiken, moeten zelf deze pinmethode laten activeren.

De NS zegt sinds de invoering van een nieuwe anti-skimhaak volledig skimvrij te zijn. De anti-skimhaak, een ombouw om de gleuf waar de pas moet worden ingevoerd, zou ervoor zorgen dat het onmogelijk is om een module op de paslezer te plaatsen. Maar in februari rolde de politie een Roemeense bende van skimmers op en trof bij hun gereedschap ook een replica van zo'n anti-skimhaak aan die door de NS wordt gebruikt.

Hierna: piraten enteren piratenbaai en... Een zeldzame misser van Apple?

0 Reactie(s) op: 2012: Van Het Nieuwe Skimmen tot cookieverwarring

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.